O lume la un click distanță: Telefoanele mobile au revoluționat modul în care captăm și păstrăm momentele din viața noastră. Astăzi, aparatele foto integrate în smartphone-uri sunt mai performante ca niciodată, oferind o calitate a imaginii rivală cu cea a camerelor foto dedicate. Cum ajungem să plătim lunar pentru fotografiile slabe pe care le facem și cum putem evita? Cinci sfaturi de de la George Dragne, creatorul platformei fotocutelefonul.ro.
Explozie de fotografii
Potrivit statisticilor, numărul de fotografii realizate cu telefonul mobil crește exponențial de la an la an. Iată o privire asupra tendințelor din ultimii 3 ani:
- 2021: Se estimează că s-au făcut 1,4 trilioane de fotografii cu telefonul mobil la nivel global.
- 2022: Numărul a crescut la 1,6 trilioane de fotografii, o creștere de 14%.
- 2023: Experții estimează că numărul a ajuns la 1,9 trilioane de fotografii cu telefonul mobil în 2023, o creștere semnificativă de 19% în comparație cu 2021.
Toate aceste cifre se traduc în oportunități pentru producătorii de telefoane mobile inteligente, care participă cu toții într-o cursă a “înarmării” cu cele mai bune camere de fotografiat sau cu cele mai bune softuri de procesare a imaginilor. Utilizatorii sunt încurajați să fotografieze cat mai mult, lăsându-le aparent “la liber” cantitatea de fotografie. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar așa.
Cum ajungem să plătim lunar pentru fotografiile nereușite pe care le facem?
Atunci când cumpărăm un telefon de ultimă generație este bine să știm că mai mult de 40% din suma plătită pe el este dată de costul de dezvoltare a tehnologiei foto cu care este echipat și de costurile de marketing în vederea promovarii capabilităților foto rezultate.
Tot statisticile ne spun că doar 10% dintre utilizatorii telefoanelor inteligente dețin noțiunile de fotografie utile în captarea imaginilor de calitate. Altfel spus, 90% dintre cumparatorii de telefoane inteligente plătesc 40% din valoarea telefonului în speranta ca poate-poate vor reuși să facă fotografi bune.
Ajungem astfel să fotografiem mai mult ca niciodată – pe principiul “mai multe cadre, mai multe sanse de reusita”. Devenim conștienți de volumul pozelor abia atunci cand facem scroll în galerie cu misiunea de a găsi “poza aia care-mi ieșise bine…”
Sosește apoi invitația de a-ti extinde spațiul de stocare în cloud. Ai vrea sa te apuci să stergi din poze dar de data asta nu prea ai nici timp și nici chef. Te mai uiți odată la prețul din ofertă și o accepți pană la urma pentru “o suma modica lunară”.
Capcana în care ai picat este dublă: ai acceptat să plătești lunar pentru stocarea tuturor fotografiilor tale slabe și mai ales pentru ca fotografiile tale bune să fie rătăcite – poate pentru todeauna – într-o bază de date cu alte mii de poze banale și nereusite.
5 sfaturi în fotografia cu telefonul
Pentru potențiale soluții am stat de vorbă cu George Dragne, creatorul fotocutelefonul.ro – prima platforma romaneasca de lecții online pentru fotografie cu ajutorul telefonului. Iată cele cinci sfaturi rezultate:
- Marchează ca favorite fotografiile preferate sau organizează-le în Folders. Acest lucru te va ajuta să navighezi mai ușor printre fotografiile tale preferate.
- Învață sa fotografiezi cu telefonul. Telefonul ne poate ajuta să obținem o imagine bine echilibrata cromatic, dar subiectul ales, încadrarea, lumina, povestea și emotia transmise vor rămâne tot timpul la cel care fotografiază. A învăța să fotografiezi este probabil cea mai bună metodă de a beneficia la maxim de telefonul tău cu super camere. Vei obține fotografii calitative mai rapid, din mai puține încercări și vei avea o satisfacție deosebită atunci cand vei distribui fotografiile tale sau atunci cand le vei revedea, peste ani.
- Folosește filtrele de căutare inteligente sau căutarea după locație atunci cand vrei să găsești o anumită fotografie sau un set de fotografii. Unii producători au inclus deja algoritmi de căutare AI în galeria foto, astfel incat ii poți transmite telefonului să caute după o anumită persoană sau după o culoare sau obiect fotografiat.
- Fa-ti timp pentru o “curățenie” periodică în galeria ta foto (saptamanal sau lunar). Iti va lua un pic de timp, dar este o ocazie buna pentru a marca pozele preferate ca favorite sau pentru a face diferite colecții personale. Revizuirea ulterioară a fotografiilor te poate ajuta sa îți da seama de posibile îmbunătățiri ale anumitor cadre. Copiază în cloud doar acele fotografii bune, care merita pastrate.
- Bani din fotografie cu telefonul. Dacă ești pasionat de fotografie cu telefonul și reușești să surprinzi cadre deosebite, există nenumarate platforme de listare a fotografiilor personale cu scop de a fi vandute. Cu perseverenta, se pot câștiga bani din fotografiile realizate cu telefonul.
Concluzie:
Fotografia cu telefonul a cunoscut o creștere uimitoare în ultimii ani, devenind o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. Cu o creștere continuă a calității camerelor foto de pe telefoane mobile, a diversității funcțiilor și a ușurinței de utilizare și odată cu popularizarea cursurilor online de fotografie cu telefonul, este de așteptat ca fotografia cu telefonul să continue să evolueze și să joace un rol și mai important în modul în care ne documentăm și ne exprimăm.