Millennium Bank isi va vinde activele din Romania

0
1075

Comisia Europeana a avizat planul de restructurare a bancii portugheze BCP, care presupune, printre altele, vanzarea subsidiarei Millennium Bank din Romania, potrivit presei portugheze, care citeaza un anunt al institutiei de credit.

Millennium Bank are o cota de piata de sub 1% in Romania.

Astfel, BCP trebuie sa vanda mai multe active, printre care subsidiara din Romania si participatia pe care o detine la grupul grec Piraeus Bank, si sa scada cu 25% cheltuielile cu personalul pana la finele anului 2015, raportat la nivelul din 2012, potrivit unui anunt al bancii portugheze, citat de Jornal de Negocios. O parte din reducerile de costuri au fost deja indeplinite.

Millennium BCP, cea mai mare banca listata din Portugalia in functie de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile din imprumutul atras de Portugalia de 78 de miliarde euro de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

„Vanzarea bancii din Romania, unde Millennium a intrat tarziu si nu a reusit inca sa ajunga pe profit, a fost ceruta de Comisia Europeana. Daca nu se va reusi vanzarea, probabil va incepe un program de dezintermediere si se va trece la lichidarea voluntara a bancii”, au declarat recent pentru MEDIAFAX surse bancare.

„Nu avem niciun comentariu de facut”, a transmis seful de comunicare al Millennium BCP, Erik Burns, citat de Mediafax.

Surse din subsidiara din Romania vorbesc de un termen de doi ani pentru vanzarea unitatii, insa exista si informatia ca portughezii si-au asumat o iesire mult mai rapida din piata locala, ceea ce poate sugera ca au identificat deja un cumparator.

Ziarul Financiar a scris recent ca Millennium Bank Romania a incheiat primul semestru cu o pierdere neta de 3,5 milioane de euro, in scadere cu 47% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului semestrial al grupului.

Scaderea pierderilor a fost sustinuta de cresterea cu o treime a veniturilor operationale si de reducerea costurilor. Veniturile bancii au urcat la aproape 14 milioane de euro in primul semestru, in timp ce cheltuielile s-au redus cu 10% si au ajuns la 15 milioane de euro. Scaderea cheltuielilor vine pe fondul reducerii personalului, banca ramanand la sfarsitul lunii iunie cu 584 de salariati, ceea ce inseamna o scadere de 12% fata de aceeasi perioada din 2012.

Numarul de sucursale si agentii a ramas insa constant la 65 de unitati. Majorarea veniturilor se datoreaza cresterii portofoliului de credite de la 405 milioane de euro in iunie 2012 la 481 milioane de euro la jumatatea acestui an. Volumul depozitelor atrase de la clientela a crescut in paralel cu 18% si a ajuns la 351 milioane de euro. Totodata, portughezii si-au majorat cu 45% expunerea pe titluri de stat romanesti in ultimul an, pana la 98 milioane de euro.

Millennium a intrat pe piata locala abia in toamna lui 2007 si se afla inca in perioada de dezvoltare. Initial, portughezii isi propusesera sa intre pe profit in 2011, dar in fiecare an, cu atat mai mult cu cat a venit si criza, banca a inregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injectii de capital. Subsidiara locala a portughezilor este una dintre bancile mici din piata, cu o cota de sub 1% la active.

Cele mai mari banci din Portugalia, BCP si BPI, au primit fonduri de la stat, sub forma unor obligatiuni convertibile, dupa ce Portugalia a primit in 2011 un imprumut din partea Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International.

Intregul sistem bancar portughez este supus presiunilor exercitate de contractia economica, cresterea somajului si a creditelor neperformante, unii analisti anticipand ca bancile vor avea nevoie de asistenta guvernamentala suplimentara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here