Ministerul Energiei va putea infiinta companii in numele statului

0
814
firme-grafice-faliment

Ministerul Energiei, intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri va putea infiinta societati, in numele statului, urmand sa aiba dreptul de a participa la capitalul social al unor companii existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al firmelor unde detine actiuni, anunta Mediafax.

Un proiect de Ordonanta de Urgenta lansat vineri in dezbatere pe site-ul ministerului arata ca sunt necesare o serie masuri derogatorii de la cadrul legal aplicabil in domeniul privatizarii pentru ca statul sa-si consolideze pozitia de actionar la operatorii economici la care Ministerul Energiei are calitatea de institutie publica implicata.

Finantarea costurilor necesare participarii la infiintarea noilor societati, participarea la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau majorarea capitalului social al societatilor se va face din bugetul de venituri si cheltuieli aferent activitatii de privatizare al Ministerul Energiei.

„in prezent legislatia in domeniul privatizarii prevede o serie de interdictii referitoare la conduita institutiilor publice implicate in ceea ce priveste cumpararea de actiuni emise de operatorii economici dar si participarea acestora la majorarea capitalului social al societatilor, fapt ce conduce la un tratament discriminatoriu al statului in raport de ceilalti actionari”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

in document se arata ca aceste restrictii aveau in vedere principiul diminuarii participatiilor statului in economie, existand inclusiv interdictia ca „institutiile publice implicate nu pot aloca fonduri si nu pot acorda credite societatilor comerciale; de asemenea, ele nu pot cumpara actiuni emise de societati comerciale ori active, cu exceptia cazurilor prevazute de lege”.

Autorii proiectului de OUG mentioneaza ca aceste restrictii impiedica statul sa actioneze ca un actionar veritabil, „neputand sa isi exercite in integrum drepturile conferite de lege, si nici sa actioneze, in acelasi timp, ca un investitor privat prudent, cu respectarea normelor comunitare in materie de concurenta”.

Prin aceste masuri, statul vrea sa actioneze ca un investitor privat prudent, dar si sa pastreze participatii la capitalul social al operatorilor economici la care Ministerul Energiei are actiuni.

De asemenea, in proiect se mai arata ca trebuie derute de urgenta demersurile necesare pentru infiintarea unei societati cu capital de stat care sa participe la constituirea unui fond de investitii, sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania, aspect convenit prin Memorandumul de intelegere incheiat intre stat si The Rompetrol Grup NV.

„intrucat in lipsa reglementarii unui cadru legal care acorde posibilitatea statului de a infiinta societati, exista riscul atragerii raspunderii acestuia ca urmare a neindeplinirii obligatiilor asumate”, mai arata reprezentantii ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here