Libia va fi bombardata dupa adoptarea unei rezolutii de catre Consiliul de Securitate al ONU, a anuntat joi ministrul francez al Afacerilor Externe, Alian Juppe, scrie MEDIAFAX. „Am anuntat, deja, ca vom pune in aplicare rezolutia, iar rezolutia prevede posibilitatea, pentru statele membre care doresc acest lucru, sa utilizeze mijloace militare”, a declarat ministrul unui grup de jurnalisti, cu cateva ore inainte de votarea rezolutiei.
„Nu se pune problema sa facem ceva la sol. Este foarte clar. Alternativa, aceasta decurge direct de la sursa: efectiv, utilizarea fortei aeriene „, a adaugat Juppe, sosit la New York pentru a incerca sa convinga tarile membre din Consiliul de Securitate sa autorizeze un recurs la forta contra armatei colonelului Muammar Kadhafi.
Cele 15 tari membre ale Consiliului de Securitate al ONU au votat ulterior, joi seara, dupa trei zile de negocieri, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva trupelor colonelului Muammar Kadhafi, deschizand calea unor raiduri aeriene in Libia, transmite sursa citata.
„Mi-as fi dorit ca totul sa fi mers mult mai repede”, dar „cred ca nu e niciodata prea tarziu pentru a proteja populatia”, a mai spus Juppe, in timp ce trupele loiale dictatorului libian inaintau in directia celui de al doilea oras al tarii, Benghazi, aflat sub controlul rebelilor.
„Avem motive excelente sa credem ca va exista o participare a tarilor arabe” la operatiunile contra armatei lui Muammar Kadhafi, a apreciat Juppe. „Este o operatiune in coalitie, suntem impreuna cu altii, nu suntem singuri. Nu este o operatiune franceza, este o operatiune internationala”, a subliniat seful diplomatiei franceze.
„Da”, va exista o participare americana la operatiunile militare, a mai anuntat ministrul. „Este un moment (important) pentru credibilitatea ONU, mai ales un semnal catre poporul arab, ale carui aspiratii la libertate si democratie le salutam”, a continuat el.
„Daca lasam un dictator sa isi restabileasca regimul de opresiune utilizand violenta si declansand o baie de sange, cum am mai putea, noi, ulterior, sa spunem «haideti, angajati-va intr-un proces de democratie, pentru a va recuceri libertatea»? Ce credibilitate am mai avea?”, a conchis Alain Juppe. (Mediafax)