Miscare, joc si sport, sunt coordonatele proiectului "MOVE" pentru combaterea rasismului si violentei in randul copiilor

0
1381
copii-maini

copii-mainiPeste 2.600 de copii romani au fost inclusi intr-un proiect pentru combaterea rasismului si violentei prin miscare, sport si joc, dezvoltat si implementat de Fundatia Terre des hommes si sustinut de nume importante din sportul romanesc, printre care Miodrag Belodedici, Laura Badea si Gabriela Szabo.

Delegatul pentru Romania al Fundatiei Terre des hommes, Joseph Aguettant, a declarat, miercuri, ca in acest an Ziua Internationala a Eliminarii Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala este marcata prin atragerea atentiei asupra jocurilor desfasurate in curtea scolii.

„Aceste jocuri pot fi violente, bazate pe competitie, rasism si excluziune sau, dimpotriva, ii pot incuraja pe copii sa fie cooperanti, prietenosi si incluzivi. Cu ocazia acestei zile, Fundatia Terre des hommes aduce impreuna oameni care spun «Nu!» excluderii si a invitat 100 de copii, de etnii diferite si provenind din medii sociale dezavantajate, pentru a demonstra ca aceste jocuri pot fi eficiente in reducerea discriminarii rasiale”, a declarat Joseph Aguettant.

Proiectul „MOVE” de dezvoltare psiho-sociala a copiilor prin intermediul jocurilor si activitatilor sportive, care se bazeaza pe modelul de interventie „Miscare, Joc si Sport” (MJS), este implementat in colaborare cu UEFA si cu Policy Center for Roma and Minorities, vizand reunirea copiilor de diverse etnii pentru a-i antrena in activitati sportive menite sa le dezvolte capacitatile personale si sociale.

„in acest an punem accent pe jocurile pe care copiii le joaca la scoala sau pe strada. (…) Orice am face noi, adultii, oricat de mult am finanta programe sociale pentru integrare, nu putem obtine schimbari daca cei mici nu sunt implicati. Mesajul nostru este: «Lasati copiii sa se joace impreuna!»”, a mai spus delegatul pentru Romania al Terre des hommes.

Mesajul proiectului este sustinut de nume importante din sportul romanesc, printre care Miodrag Belodedici, Dan Ionescu, Daniel Prodan, campioana olimpica la scrima Laura Badea si campioana mondiala la atletism Gabriela Szabo, dar si de actritele Doinita Oancea si Aylin Cadar, care transmit beneficiarilor proiectului ca etnia nu este motiv de excludere, iar faptul ca suntem diferiti este unul dintre cele mai interesante aspecte ale existentei noastre.

Fotbalistul Miodrag Belodedici a declarat, miercuri, ca a simtit ca sportiv atitudinile discriminatorii si crede ca implicarea celor mici in activitati sportive poate fi eficienta pentru schimbarea comportamentului si mentalitatilor.

„Prin sport e mult mai usor sa te faci acceptat. (…) Federatia Romana de Fotbal va sustine proiectul si cred ca este important sa incepem de jos in sus, adica de la copii, si sa-l punem in practica cat mai repede”, a spus Belodedici.

Reprezentantul Federatiei Romane de Fotbla (FRF), Adrian Pigulea, a precizat ca desi FRF este pentru cei mai multi sinonima cu nationala si cu echipele care participa in competitii internationale, in realitate este interesata si de dezvoltarea fotbalului de baza.

„Sportul are rol determinant in construirea de caractere sanatoase. (…) Te tine departe de vicii si tentatii”, a mai spus Adrian Pigulea.

Pe langa membrii Fundatiei Terre des hommes, antrenori si animatori, proiectul implica autoritati locale si scoli. Pana in prezent, in Romania au fost implicate in proiect 28 de comunitati din judetul Dolj si 10 scoli din Bucuresti, fiind formati 400 de animatori.

Un studiu realizat in Romania si prezentat miercuri de Terre des hommes arata ca implicarea copiilor in astfel de programe reduce comportamentul disfunctional, dar si atitudinile discriminatorii intre ei.

Proiectul „MOVE” a inceput in 2008 si se desfasoara in Romania, Republica Moldova si Albania.

Terre des hommes este o organizatie care apara drepturile copiilor si activeaza in 30 de tari din intreaga lume.

Prin actiunile sale, fundatia incearca sa protejeze drepturile fiecarui copil, indiferent de originea sa si de mediul in care se afla, in conformitate cu Conventia Organizatiei Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here