Modele reuşite de intervenţie şi suport privind incluziunea și abilitarea persoanelor de etnie romă

0
1159

 

Fundația Health Action Overseas Romania (HAO România), cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii, a organizat la Casa de Cultură Municipală I. N. Roman din Medgidia o conferință care a vizat prezentarea filmului documentar și a Ghidului de bune practici realizate în cadrul proiectului Servicii Integrate pentru Incluziunea Romilor. Complementar, a avut loc vernisajul expoziției „O lume nouă”, manifestare inclusă în campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, parte componentă a aceluiași proiect. La evenimente au luat parte alături de beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai administrației publice locale, specialiști care furnizează servicii sociale, educaționale, de ocupare, sănătate, experți romi, jurnaliști.

Deși nu sunt obișnuiți ai camerelor de luat vederi, membrii echipei de proiect au acceptat provocarea de a vorbi deschis despre munca lor în comunitate – primii pași, provocări și obstacole, dar și despre cazuri de succes care arată că efortul lor nu a fost în zadar. De asemenea, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra proiectului, filmul abordează subiecte precum: modalități concrete de lucru pe toate zonele de intervenție (locuire, servicii sociale, educație, sănătate și ocupare), ce s-a schimbat în Medgidia și Gălbinași după un an și nouă luni de la debutul proiectului, cum se vede activitatea echipei prin ochii beneficiarilor și ce ar trebui făcut pentru o dezvoltare durabilă a celor două comunități.

“Sunt convins că acest film, în care am vorbit și despre bune, și despre rele, dar mai ales despre soluții care au funcționat, explicate pas cu pas, astfel încât să poată fi preluate și în alte comunități va contribui la: abilitarea populației de etnie romă, creșterea calității muncii celor care lucrează cu membri ai acestei comunități, dar și la diminuarea prejudecăților populației majoritare”, a declarat Nicolae Dobrescu, director executiv al HAO România și managerul proiectului amintit.

Pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice, profesioniştilor şi organizaţiilor care furnizează servicii sectoriale (sociale, educaționale, de sănătate) sau integrate pentru persoanele de etnie romă, echipa Health Action Overseas România a realizat un Ghid practic ce prezintă modele reuşite de intervenţie şi suport privind incluziunea și abilitarea persoanelor de etnie romă care se găsesc în situaţii de dificultate sau excluziune socială. “Toate cele opt bune practici incluse în Ghid îndeplinesc un set clar de criterii: sunt accesibile pentru toți membrii comunități, produc o schimbare reală și, foarte important, implică colaborarea pe plan local. Nicioadată nu o să reușim să obținem singuri rezultate durabile”, a subliniat Alina Dobrescu, coordonator formare, coordonator ocupare în cadrul HAO România.

Lansarea acestor materiale a fost completată cu vernisajul expoziției de fotografie „O lume nouă”. Au fost prezentate 52 de imagini realizate de echipa noastră în timpul activităților desfășurate în cadrul proiectului, care-i surprind pe beneficiari – îndeosebi copii, dar și adulți – în diverse ipostaze, descoperind, pas cu pas, o altă lume decât cea pe care o știau trăind aproape izolați în Barăci. „În acești aproape doi ani de proiect, nu doar am lucrat în comunitate, ci am construit relații trainice, pentru a schimba cu adevărat lucrurile. Beneficiarii noștri au învățat că există o rețea de suport la care pot apela când au nevoie de ajutor. Au învățat că problemele pot fi rezolvate”, a punctat Oana Paraschiv, administratorul Asociației Curcubeul Cunoașterii, subliniind, la rândul ei, importanța și forța cooperării pe plan local.

De serviciile oferite de echipa de proiect populaţiei de etnie romă din comunităţile amintite beneficiază, în principal, 800 de persoane şi familii aflate în situaţii de vulnerabilitate, risc şi care se confruntă cu diverse forme de excluziune socială, 220 de persoane (adulţi, tineri, copii), în special femei şi tinere cu niveluri scăzute de conştientizare a drepturilor pe care le au, precum şi 80 de experţi şi lideri de etnie romă.

Proiectul este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de HAO România, în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi. Acesta beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here