Moneda euro a atins un nou maxim istoric. Leul s-a depreciat, cu toate ca BNR a intervenit pentru temperarea scaderii monedei

0
751
bnr-noaptea

bnr-noapteaReferinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, si a atins un nou maxim istoric, iar potrivit dealerilor banca centrala a continuat sa intervina indirect, in prima parte a zilei, pentru a tempera deprecierea leului, si a readus cotatiile sub 4,38 lei/euro.

Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, cand euro a fost la 4,3688 lei. Rata de schimb publicata joi de BNR, de 4,3672 lei/euro, a reprezentat maximul ultimelor 21 de luni si a fost foarte apropiata de nivelul din iunie 2010.

Leul s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape doua luni. O rata mai mare a fost publicata la 20 ianuarie, cand dolarul era la 3,3663 lei. Banca centrala a afisat joi o paritate de 3,3478 lei/dolar.

Moneda nationala s-a depreciat si fata de francul elvetian, iar rata oficiala a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elvetian. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat la 5 septembrie, cand rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elvetian.

Pe 6 septembrie, cursul leu/franc elevetian a scazut semnificativ, influentat de anuntul bancii centrale a Elvetiei privind stabilirea unei tinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, iar de atunci paritatea leu/franc elvetian nu a mai depasit 3,62 unitati. Rata de schimb leu/franc elvetian este determinata de BNR din cursurile de schimb leu/euro si euro/franc elvetian.

Leul s-a depreciat vizibil in raport cu euro inca de joi, intrucat jucatorii straini care mizau pe aprecierea leului si a valutelor din regiune au inceput sa isi inchida din pozitii, iar pentru aceasta au fost obligati sa cumpere euro din piata. Ordinele de cumparare de euro au dus la deprecierea leului, astfel ca in a doua parte a sedintei de joi rata de schimb leu/euro a urcat pana la un maxim de 4,39 lei/euro, nivel de la care, potrivit dealerilor, banca centrala a intervenit indirect in piata si a vandut euro prin intermediul unei banci comerciale.

„Dinamica leului este surprinzatoare avand in vederea evolutia statica inregistrata de la inceputul acestui an, dar poate nivelul tranzactionat este mai interesant decat amplitudinea miscarii, leul a pierdut numai 0,5% fata de euro in ultimele doua zile. Motivul acestei miscari ar putea fi un presupus control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg – probabil unul intre 4,32- 4,42 lei/euro. Nu credem ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului Popa de acum doua luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35 lei/euro”, se arata intr-o analiza ING Bank.

Unii dealeri spun ca BNR a continuat in prima parte a sedintei de vineri sa intervina indirect in piata pentru a tempera deprecierea leului, insa a vandut euro prin alta banca.

Astfel, primele tranzactii au fost realizate la 4,3840 – 4,3850 lei/euro, cu 0,15 – 0,3 bani peste ultimele cotatii de joi, de 4,3810 – 4,3835 lei/euro. Ulterior, unele ordine mai mari de vanzare de euro plasate de un jucator local au dus cursul pana la un minim al primei parti a sedintei de 4,3780 – 4,3790 lei/euro.

Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR afiseaza cursul de referinta, bancile comerciale cotau euro la 4,3800 – 4,3808 lei. Astfel, leul era aproape in stagnare in raport cu euro, in timp ce zlotul si forintul se depreciau cu cate 0,4%.

„Se pare ca si dupa ce a luat cotatii din piata pentru a anunta cursul de referinta, BNR continua sa vanda euro prin intermediul unei banci, pentru a opri incercarile de depreciere a leului. Volumele tranzactionate atat ieri, cat si astazi sunt cam de patru ori mai mari decat cele dintr-o sedinta normala perioade similare din anii trecuti si, totodata, mult peste cele din ultimele sedinte”, a afirmat un dealer.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut usor, la 1,65% – 2,15%, dupa ce joi au fost de 1,59% – 2,09%. Totodata, au avansat si dobanzile afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 1,93% – 2,43%, la 2,08% – 2,58%. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here