Nabucco este mai mult o "viziune mareata de viitor" decat o prioritate a CE – comisar european

0
954
nabucco

nabuccoGazoductul Nabucco este mai mult o „viziune mareata pentru viitor” decat o prioritate a Comisiei Europene (CE), intrucat ar reduce dependenta energetica a Uniunii Europene (UE) fata de Rusia incepand din 2018, a declarat comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, potrivit Le Figaro.

„Nabucco urmeaza sa primeasca ultimele avize inainte de finalul anului 2010, insa nu va rezolva problema energetica a Europei pentru mai multi ani. Este o viziune mareata. Dar este si o provocare majora cand trebuie sa se puna de acord toti cei 15-20 de parteneri ai proiectului”, a spus Oettinger intr-un interviu pentru patru mari cotidiene din Europa.

Comisarul conteaza pe o conferinta internationala, care s-ar putea desfasura in iulie, pentru inlaturarea ultimelor obstacole. La conferinta vor participa tarile furnizoare de gaze naturale, statele de tranzit, bancile si companiile implicate in proiect.

„Raman de depasit multe probleme, dar sansele de succes sunt, acum, de peste 60%”, considera Oettinger. Gazoducul ar urma sa transporte gaze din regiunea Marii Caspice catre Europa. Comisarul a inclus si Irakul ca posibil furnizor, insa este precaut in privinta mentionarii Iranului, potrivit Le Figaro.

CE a aprobat o finantare de 200 de milioane de euro pentru Nabucco.

Pentru moment, Comisia se concentreaza asupra altor proiecte din domeniul gazelor naturale, toate implicand Rusia. Prioritatea este gazoductul Nord Stream, care urmeaza sa fie finalizat in doi ani, a spus oficialul. A doua prioritate ar fi reabilitarea conductei centrale, care leaga Rusia de Austria, tranzitand Ucraina.

Printre proiectele importante se numara si gazoducutul South Stream, rivalul Nabucco, caruia „Europa nu are de ce sa i se opuna”, a adaugat el.

Nord Stream si South Stream sunt proiecte dezvoltate de gigantul rus Gazprom, in colaborare cu mari grupuri energetice europene, ca EDF, GDF-Suez si E. ON, toate din Germania, respectiv ENI din Italia.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi, care sa faciliteze importul direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria. Romania participa la proiect prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, dar si de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania. (Mediafax)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here