Ne incalzim mai scump din luna ianuarie. Facturile de incalzire vor fi cu 20% mai mari. Afla mai multe detalii!

0
790
caldura-intretinere-cost-factura

caldura-intretinere-cost-facturaIn multe dintre orasele tarii este estimata o crestere cu 20 la suta a facturilor la incalzire pentru ianuarie. in unele zone, insa, precum Sfantu Gheorghe, unde temperaturile au coborat pana la minus 30 de grade Celsius, oamenii se asteapta sa plateasca aproape dublu pentru caldura din case.

Majorari ale facturilor, de la 8 la suta la Targu Mures pana la 30 la suta la Arad sau chiar 40 la suta la Sfantu Gheorghe, sunt asteptate in conditiile in care temperaturile au coborat, in ultimele zile din ianuarie si primele din februarie, sub minus 15 grade Celsius.

Oamenii au platit, in majoritatea zonelor, facturi majorate in decembrie fata de noiembrie, insa se asteapta la cresteri mai mari in ianuarie.

Daca in zonele in care locuintele nu mai sunt racordate la sistemul centralizat facturile au crescut cu cateva zeci de lei sau s-au mentinut la acelasi nivel, urmand ca la regularizare oamenii sa plateasca mai multi bani, in localitatile in care caldura ajunge in case prin sistem centralizat cresterile au fost mai mari, in decembrie, in medie cu 10 – 15 la suta.

TIMISOARA

Astfel, la Timisoara, facturile pentru incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat au crescut cu cateva sute de lei in decembrie fata de noiembrie, iar in ianuarie facturile vor creste cu circa 20 la suta fata de luna precedenta, din cauza temperaturilor scazute.

Aici, cele mai mari facturi la incalzire au fost inregistrate in blocurile in care majoritatea locatarilor detin centrale termice, costul total al energiei termice livrate in imobilele respective fiind impartit intre locatarii bransati la sistemul centralizat, ajungandu-se inclusiv la o factura de 729 de lei la un apartament cu doua camere.

CLUJ-NAPOCA

La Cluj-Napoca, valoarea medie a facturilor de incalzire ale abonatilor RAT in luna ianuarie a fost cu 15 la suta mai mare fata de luna decembrie. Purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spune insa ca facturile la incalzire pentru luna ianuarie sunt mai mici fata de cele din ianuarie 2011.

TARGU MURES

La Targu Mures, desi in luna decembrie valoarea facturilor a fost asemanatoare celei din anul precedent, pentru luna ianuarie, la apartamentele bransate la sistemul centralizat este estimata cresterea acestei valori cu opt procente.

MIERCUREA CIUC

La Miercurea Ciuc, unde in general se inregistreaza cele mai scazute temperaturi din tara, facturile la incalzire in cazul apartamentelor bransate la sistemul centralizat au fost mai mari, in medie, cu aproximativ 24 la suta in decembrie fata de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente. Cei care locuiesc in blocuri reabilitate termic si cu repartitoare, insa, au platit facturi mai mici, in medie, cu 30 de procente.

DEVA

Locuitorii din Deva care stau in locuinte bransate la sistemul centralizat au platit mai mult cu 20 la suta in luna decembrie fata de noiembrie, insa valoarea facturilor s-a mentinut la nivelul perioadei similare din anul trecut, deoarece Primaria Deva suporta 65 de lei din valoarea pretului de productie pentru energia termica distribuita populatiei. Potrivit vicepresedintelui Ligii Asociatiilor de Locatari din Deva, Patru Miclaus, facturile din luna ianuarie vor fi, cel mai probabil, cu 20 la suta mai mari fata de cele din decembrie, insa si acestea se vor mentine la nivelul celor din ianuarie 2011.

PETROSANI

La Petrosani, populatia nu a platit in luna ianuarie mai mult pentru agentul termic, valoarea facturilor la incalzire fiind in medie de 270 de lei, dar reprezentantii societatii de termoficare din localitate asteapta ca in februarie sa existe cresteri din cauza temperaturilor mult mai scazute inregistrate in Valea Jiului.

BRASOV

Brasovenii cu locuinte racordate la sistemul centralizat de incalzire platesc si ei cu circa 15-20 la suta mai mult pentru factura pe luna ianuarie 2012, fata de lunile noiembrie si decembrie 2011, pretul gigacaloriei la Brasov ramanand neschimbat pana la 1 ianuarie, data de la care s-a majorat cu 7,2 lei.

ARAD

La Arad, facturile pentru energia termica furnizata in decembrie sunt mai mari cu 15 procente fata de luna noiembrie, in timp ce facturile care vor fi emise pentru consumul din ianuarie sunt estimate a fi mai mari cu 30 la suta fata de luna precedenta, in urma temperaturilor scazute.

ORADEA

La Oradea, facturile aferente lunii decembrie pentru incalzirea apartamentelor de bloc bransate la sistemul centralizat au crescut cu circa 25-30 la suta fata de cele din luna anterioara, din cauza consumului mai mare determinat de scaderea temperaturilor, astfel ca oamenii resimt intens ultima majorare a gigacaloriei, care a avut loc de la 1 octombrie 2011. Atunci, pretul gigacaloriei a crescut de la 179 de lei la 236 de lei, masura fiind motivata de autoritati prin retragerea subventiilor acordate de Guvern pentru incalzirea populatiei.

BUZAU

La randul lor, buzoienii racordati la sistemul centralizat de incalzire vor avea de achitat in ianuarie facturi cu 15 procente mai mari fata de decembrie, poltrivi directorului Regiei Autonome Municipale (RAM), Constantin Tacea. si aici in cazul blocurilor reabilitate termic, unde au fost montate repartitoare, costurile la incalzire au fost mai mici, cele mai mari facturi fiind platite de cei care locuiesc in blocurile cu multe centrale de apartament si unde nu s-a investit pentru reabilitarea imobilului.

PLOIESTI

La Ploiesti, proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de incalzire au platit in luna decembrie facturi mai mici fata de noiembrie, intrucat consumul de agent termic pe decembrie a fost mai redus. Reprezentantii asociatiilor de proprietari se asteapta ca valoarea facturii pe ianuarie sa fie comparabila cu cea a facturilor din noiembrie si decembrie, intrucat contoarele care masoara agentul termic au fost citite in ultima saptamana a lunii ianuarie, inainte de ger. in schimb, administratorii de blocuri se asteapta la facturi mai mari in luna februarie, cand a crescut considerabil consumul de agent termic.

SUCEAVA

La Suceava, autoritatile estimeaza o crestere a costurilor pentru incalzire cu aproximativ 20 la suta in ianuarie fata de decembrie 2011, desi factura lunii ianuarie nu va include si perioada de frig accentuat de la sfarsitul lunii. Aici, in decembrie, facturile au crescut, in medie, cu 15 la suta.

VASLUI

in municipiul Vaslui, cele 1.100 de familii ale caror locuinte mai sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire vor plati, in medie, intre 200 si 250 lei pentru caldura primita in sistem centralizat in luna ianuarie, insa cele mai mari facturi, sustin reprezentantii societatii de termoficare, nu vor depasi 300 de lei. Facturile pe luna decembrie au fost mai mari fata de noiembrie, in medie, cu cateva zeci de lei.

IASI

La Iasi, facturile pentru incalzirea apartamentelor bransate la sistemul centralizat s-au dublat in luna decembrie fata de luna anterioara, autoritatile estimand ca pentru ianuarie facturile vor creste cu inca 25 la suta, o majorare similara fiind estimata si pentru municipiul Botosani.

CRAIOVA

La Craiova, oamenii ale caror locuinte sunt racordate la sistemul centralizat de incalzire au platit, in decembrie, cu 40 la suta mai mult fata de noiembrie, din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, dar pentru aceasta luna se estimeaza ca facturile nu vor mai creste semnificativ. in aceste conditii, doar 40 la suta dintre craioveni si-au achitat facturile la caldura pentru luna decembrie.

DROBETA TURNU SEVERIN

La Drobeta Turnu Severin, facturile din decembrie s-au dublat, fata de noiembrie, diferenta de la o factura la alta, la un apartament cu trei camere din zona centrala, fiind de 244 de lei. Pentru luna ianuarie, este prognozata o noua crestere a facturilor la caldura cu 20 la suta.

CONSTANTA

Constantenii nu au simtit diferente de preturi intre noiembrie si decembrie, deoarece temperaturile inregistrate in cele doua perioade au fost similare, insa facturile la caldura au crescut semnificativ comparativ cu sezonul trecut, intrucat pretul gigacaloriei s-a dublat. E
i se asteapta la o majorare a facturilor pentru ianuarie si sunt sfatuiti de reprezentantii Uniunii Asociatiilor de Proprietari sa isi monteze repartitoare pentru a plati mai putin la intretinere.

Locuitorii oraselor in care nu mai exista sistem centralizat de termoficare nu au scos din buzunare mai multi bani pentru caldura pentru primele luni din iarna, insa se asteapta la dublarea valorii facturii pentru gazul folosit, in luna ianuarie.

ALBA IULIA

La Alba Iulia, unde de un nu mai este niciun apartament racordat la reteaua centralizata de incalzire, oamenii se asteapta sa primeasca facturi cel putin duble la gaz in luna martie, cand se face regularizarea consumului. Unii localnici au ales metode alternative pentru a-si incalzi casele. Un barbat, de exemplu, a ales o centrala care functioneaza cu peleti si spune ca a cumparat combustibil cu aproximativ 4.000 de lei, cantitatea urmand sa-i ajunga toata iarna.

BISTRITA

Bistritenii au platit in noiembrie si decembrie aceleasi sume, insa estimeaza ca facturile vor creste dupa ce vor fi citite contoarele si se va face regularizarea.

SIBIU

Sibienii au platit pentru decembrie mai mult cu cateva zeci de lei fata de noiembrie, insa estimeaza ca, din cauza gerului din ianuarie, facturile li se vor dubla. Aici, cei mai multi pensionari opresc centrala de mai multe ori pe timpul zilei sau noaptea si se imbraca mai gros, pentru a face economii.

SFANTU GHEORGHE

La Sfantu Gheorghe, unde in ultima perioada temperaturile au coborat pana la minus 30 de grade Celsius, oamenii se asteapta la cheltuieli cu cel putin 40 la suta mai mari pentru luna ianuarie, fata de luna noiembrie, pentru asigurarea caldurii in locuinte. Locuitorii au platit deja pentru luna decembrie facturi cu peste 30 la suta mai mari fata de cele pentru luna noiembrie. Conducerea Primariei Sfantu Gheorghe acorda facilitati la plata impozitelor catre bugetul local pentru a-i stimula pe oameni sa isi reabiliteze termic locuintele.

ZALAU

La Zalau, oamenii se asteapta ca facturile la intretinere aferente lunii ianuarie sa fie de doua ori mai mari fata de cele din luna anterioara, punand costul ridicat al intretinerii pe seama temperaturilor foarte scazute si al pretului ridicat la gaz.

Presedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalau, Ioan Ivascau, spune ca majoritatea pensionarilor care iau bani imprumut o fac pentru a achita mai intai facturile la intretinere.

Cei mai afectati de facturile mari sunt locatarii care stau in blocuri neizolate termic sau cei din blocurile in care majoritatea locatarilor detin centrale termice, costul total al energiei termice livrate in imobilele respective fiind impartit intre locatarii bransati la sistemul centralizat. (Mediafax)

Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here