Nicola Nicolae (din Albac, in apropiere de Rosia Montana): “Pe noi, nu cianura ne omoara, ci radiatiile”!…

0
1140
rosia-montana

Comuna Albac, din judetul Alba, este situata la circa 30 km de Rosia Montana, localitate aflata in centrul atentiei in aceasta perioada, din cauza controverselor legate de exploatarea aurifera de aici. Presa a spus ca sondajele realizate printre oamenii din zona arata o sustinere masiva a proiectului, pentru ca ei doresc locuri de munca. in schimb, de cateva zile, oamenii fac demonstratii in Bucuresti si in alte orase din tara, impotriva acestui proiect, in principal pentru motive ecologice, din cauza utilizarii cianunarii ca metoda de baza a exploatarii minereurilor de aur.

Politicienii au reactionat la presiunea strazii. Luni, atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Senatului, Crin Antonescu – co-presedinti ai USL – au spus ca se va renunta la proiect.

In replica, Gabriel Resources a postat pe site-ul companiei un comunicat, in care cere lamuriri autoritatilor romane despre aceste declaratii si ameninta ca, daca sunt adevarate si daca proiectul va fi retras si nu va fi discutat in Parlament, ar putea sa ceara actionarea tarii noastre in justitie, considerand ca au fost incalcate unele tratate internationale privind investiile.

Intre timp, in lipsa mineritului, oamenii din regiunea aflata in atentia lumii intregi cauta alte activitati. si chiar gasesc!…
Acolo, sunt din belsug afine si merisoare, iar in cele trei zile petrecute in zona m-am desfatat cu afinata si merisorata. Ar fi sursa importanta de castig, chiar la nivel industrial.

Pe de alta parte, multi localnici si-au facut pensiuni turistice si scot bani frumosi din turismul rural, pentru ca natura a fost extrem de darnica in frumuseti. Chiar se poate spune ca adevaratul “aur” este frumusetea naturii, in aceasta parte a judetului Alba!

De aceste frumuseti m-am bucurat in week-end, participand la Targul de Turism Rural, din Albac. si – in toiul discutiilor despre cianura – unul dintre oamenii locului, Nicola Nicolae, mi-a spus un lucru inca nediscutat: “Pe noi, nu cianura ne omoara, ci radiatiile ce vor urma decopertarii pentru explotarea aurului”!…

Am facut ochii mari si l-am intrebat de ce, pentru ca subiectul este inexistent in presa acestor zile. Si am aflat:

NICOLA NICOLAE:
„Acolo sunt si minereuri radioactive, dar vad ca asta nu se discuta acum. In aceasta perioada, toata lumea vorbeste despre „raul cel mai mic”, ca sa spun asa, adica despre cianura. Dar, repet, acesta este raul cel mai mic! Noi, localnicii – si mai ales cei care au lucrat deja in vechile mine din regiune, precum si familiile acestora – stim ca acolo sunt si minereuri de uraniu, de exemplu. Ori, acestea degaja radiatii puternice, care afecteaza grav sanatatea populatiei, dar si „sanatatea naturii”, pentru ca un bulgare de uraniu decopertat nu mai poate fi stapanit. in trecut, de prin anii ‘50 si pana prin anii ‘60, parca, la Arieseni, in apropiere, s-a si exploatat uraniu in subteran, iar multi oameni de aici au lucrat acolo si au suferit de pe urma radiatiilor!… Iar la mina de cupru din Rosia Poieni era si uraniu si chiar s-a exploatat uraniu prin decopertare, in jurul anilor ’70 / ’80. De aceea, noi stim din experienta proprie cat de periculoasa este decopertarea unui minereu de uraniu, pentru ca, multi ani dupa incetarea exploatarii, n-au mai dat rod visinii si nu s-au mai facut castravetii, aici, la noi. Sunt doar doua exemple care arata ca natura a fost grav afectata, in afara de oameni. Acum, natura si-a mai revenit un pic si vad ca unii vor s-o luam de la capat cu radiatiile, pentru ca – alaturi de aur – exista si minereuri care degaja radiatii puternice, ceea ce este un pericol mult mai mare decat cianura!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here