Nicolescu, CNIPMMR: Diminuare impozitului pe venit este un ajutor real pentru IMM-uri

0
1199

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii considera ca reducerea la jumatate a impozitului pe venitul IMM-urilor este o decizie benefica deoarece diminueaza efectele negative ale aplicarii impozitului pe veniturile companiilor.Aceasta modificare subliniaza si preocuparea guvernului privind situatia microintreprinderilor, prin reducerea numarului de firme ce sunt afectate de impozitare.

“CNIPMMR saluta masura impusa de ministrul finantelor, Maria Grapini, referitoare la diminuarea la jumatate a impozitului pe veniturile firmelor, de la 3% la 1,5% incepand din semestrul al doilea. Aceasta decizie are mai multe efecte pozitive asupra mediului de afaceri din Romania. Aproape 90% din firmele din Romania sunt microintreprinderi, iar majoritatea acestora se confrunta cu fiscalitatea. Prin aceasta masura Guvernul le acorda o atentie sporita”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR

Aceasta masura va reduce numarul firmelor care sunt afectate de acest impozit, iar povara fiscala va fi mai usoara, a mai adaugat Nicolescu.

CNIPMMR considera ca odata cu reducerea impozitului pe venit ar mai trebui aplicate si alte masuri de sustinere a IMM-urilor precum pastrarea caracterului optional pentru intreprinderile nou infiintate, dar si pentru cele ce au inregistrat profit in cel putin trei din ultimii cinci ani.

“Firmele care s-au infiintat in ultimii doi ani, cu siguranta n-au apucat sa faca profit in decurs de un an, si in conditiile acestea sa fie obligati sa plateasca impozit pe venit, este clar ca deja intra pe pierdere.
Toata lumea stie ca in ultimii cinci ani a fost criza, firme de buna credinta n-au mai putut plati impozit pentru ca nu au mai avut profit. E normal pentru o firma de buna credinta care a platit impozitul in ultimii trei ani din cinci sa aiba posibilitatea de a opta pentru plata impozitului daca intreprinderea se afla in impas”, sustine presedintele CNIPMMR.

“La foarte multe intreprinderi profitabilitatea este foarte mica, iar un impozit de 3% le lasa fara profit si astfel incheiau pe pierdere. Aceasta diminuare a impozitului reprezinta un ajutor real”, a mai spus Nicolescu.

Reprezentantii CNIPMMR mai spun ca pastrarea caracterului optional ar trebui aplicat si la intreprinderile al caror salariu mediu brut din organizatie este la cel putin 70% din media castigului salarial brut din sectorul economic in care isi realizeaza veniturile. Prin aceasta masura ar putea fi diminuata munca nefiscalizata.

De asemenea, optiunea de a alege intre impozitul pe profit si cel pe venit, ar trebui aplicata si la firmele ce realizeaza investitii peste nivelul impozitului. “Solutia pentru iesirea din criza o reprezinta investitiile. Printr-o masura de acest fel intreprinderile vor fi incurajate sa investeasca iar castigurile la bugetul statului vor fi mult mai mari”, a declarat Ovidiu Nicolescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here