Nicolescu, presedinte CNIPMMR: Sectorul IMM-urilor a inregistrat o evolutie nefavorabila in primul semestru

0
1037

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a realizat analiza mediului de afaceri care se bazeaza pe indicele mediului de afaceri, al evolutiei IMM-urilor si pe indicele intreprenorial indica o usoara deteriorare a sectorului compus din IMM-uri.

Cei trei indici arata per ansamblu un puctaj minor sub 5 puncte, iar calificativul este nesatisfacator, ceea ce este foarte grav si se resimte deja in economia tarii.

Numarul inmatricularilor de societati comerciale la Registrul Comertului a scazut in primul semestru cu 1,33% fata de aceeasi perioada din 2011. Totusi, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, numarul de radieri a scazut in acelasi semestru cu 7,49%.

Numarul IMM-urilor cu profit a scazut cu 2,5%, in timp ce numarul IMM-urilor cu pierderi a crescut cu 2,8% fata de primul semestru al anului precedent.

Datoriile totale ale firmelor au crescut cu 3,14%, in vreme ce cifra de afaceri medie a IMM-urilor a scazut cu 3,23% in primul semestru al acestui an.

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, e de parere ca in momentele grele pe care le trece mediul de afaceri din Romania e nevoie de o resuscitare care trebuie sa vina din partea clasei politice. “E clar ca mediul de afaceri are o evolutie nesatisfacatoare si e clar ca are nevoie de o resuscitare care trebuie sa vina din partea clasei politice”, a declarat Ovidiu Nicolescu.

Ovidiu Nicolescu mai spune ca factorii care au afectat sectorul IMM-urilor, au fost stabilitatea cursului valutar, care in urma fluctuatiilor a afectat circa 150.000 de firme din Romania, care direct sau indirect sunt foarte legate de exporturi. Un alt factor ar fi ritmul de crestere al PIB-ului precum si rata inflatiei care, desi pare mica, comparativ cu media europeana este totusi apreciabila.

Numarul IMM-urilor care au obtinut profit este sub media ultimilor ani, chiar daca au supravietuit, procentul celor cu profit este destul de scazut, ceea ce arata o situatie nefavorabila in volumul investitiilor, in capacitatea de a cumpara si a vinde.

“Investitiile IMM-urilor si investitiile in IMM-uri au scazut comparativ cu anul trecut, si ne-a tras foarte mult inapoi. Un alt element foarte important este ca blocajul financiar a fost apreciabil, statul are in continuare datorii de miliarde la intreprinderile mici si mijlocii, atat datorii directe cat si indirecte, pentru ca fiecare firma care lucreaza cu statul are cativa subcontractori, si daca ea nu e platita nu sunt platiti nici acestia”, a mai declarat presedintele CNIPMMR.

O cauza majora ce a afectat sectorul IMM-urilor a fost si gradul de absorbtie a fondurilor structurale, deoarece firmele se bazau pe aproximativ patru miliarde de euro care ar fi trebuit sa intre in economia romanesca, dar care n-au intrat, iar toate acestea s-au tradus intr-o cerere mai scazuta de bunuri si servicii.

Nicolescu a mai subliniat faptul ca obtinerea de credite este foarte dificila in aceste timpuri, iar costurile la care se obtin creditele sunt foarte ridicate.

“In plus, desi nu figureaza in analiza noastra, e foarte important si factorul psihologic. Aceste tensiuni politice din Romania, cele trei schimbari de guverne, situatia conflictuala cu Uniunea Europeana, scaderea investitiilor straine, faptul ca o parte din banci apartin unor tari care se confrunta cu probleme economice foarte mari, toti acesti factori cumulati au facut ca mediul de afaceri sa reintre pe o evolutie negativa, dupa o usoara revenire in semestrul I”, a mai spus Nicolescu.

CNIPMMR vrea sa propuna guvernantilor stimularea investitiilor, deoarece o economie iese din criza atunci cand face investitii si vinde mai mult. Reprezentantii CNIPMMR reitereaza propunerea pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit, deoarece doar 15% dintre firmele din Romania au resurse pentru a investi. Astfel scutirea de impozit ar stimula investitiile iar PIB-ul ar putea creste in anul urmator.

“Un alt element pe care il propunem este eliminarea blocajului financiar, prin plata datoriilor restante catre intreprinzatori. De asemenea, marile lucrari de infrastructura sa fie impartite pe segmente pentru a fi accesibila IMM-urilor, majoritatea lucrarilor mari de infrastructura le castiga firmele straine si astfel o buna parte din bani ies din Romania”, a declarat presedintele CNIPMMR.

“Singurul lucru care conteaza la ora actuala este revigorarea economiei, si in primul rand intreprinderile mici si mijlocii, pentru ca ele sunt coloana vertebrala a intregii economii. 80% din PIB-ul Romaniei este dat de IMM-uri si peste 90% din forta de munca a Romaniei este cuprinsa in acest sector de aceea cred ca baza modului de gandire a politicii economice a noului guvern trebuie sa fie intreprinderile mici si mijlocii”, a declarat Ioan Mintas, vice presedinte CNIPMMR.

Un alt factor ce a afectat sectorul IMM-urilor a fost relatia tensionata cu Uniunea Europeana. Aceata tensiune nu afecteaza in mod direct exporturile sau al importurilor ci mai mult finantarile pe care Romania le primeste de la Uniunea Europeana, recent trei programe fiind suspendate. De asemenea, reprezentatii CNIPMMR spun ca daca exista situatii tensionate cu Uniunea Europeana, scad investitiile straine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here