Noile măsuri fiscale, în discuție la Business Breakfast-ul organizat de CCIB

0
849

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la Palatul CCIB, cu tema „Cum aplici în compania ta noile măsuri fiscale prevăzute în Legea 296/2023”.

Invitatul special al ediției moderate de Iuliu Stocklosa, președintele Camerei bucureștene, a fost Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali (CCF), care a discutat cu antreprenorii, managerii și directorii economici prezenţi despre principalele modificări din domeniul financiar-fiscal și despre impactul acestora asupra comunității de business.

Timp de două ore, au fost abordate aspecte teoretice și practice privind: noul impozit minim pe cifra de afaceri modificată fiscal și mecanismul de aplicare al acestuia în cazul companiilor care depășesc plafonul stabilit în L296/2023, al instituțiilor de credit și firmelor din domeniul extracției de petrol și gaze, modificările aduse regimului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor și a celui de impozitare a veniturilor salariale pentru angajații din: tehnologia informației, construcții, agricultură și industria agro-alimentară, creșterea cotelor taxei pe valoare adăugată, sistemele e-factura, e-transport, SAF-T și foarte recentul e-sigiliu.

Potrivit președintelui Camerei bucureștene, ar trebui acordată o atenție deosebită eliminării blocajelor financiare în economie. În context, Iuliu Stocklosa a apreciat ca fiind absolut necesară reglementarea compensării datoriilor pe care statul le are la firmele private, pentru lucrări și servicii executate, cu sumele pe care aceleași firme le au de plată către buget.

În opinia președintelui CCF, Legea 296/2023 introduce niște concepte noi, care fragmentează mediul economic, pe domenii și pe niveluri de cifră de afaceri. De asemenea, Dan Manolescu a atras atenția că noul impozit minim pe cifra de afaceri modificată fiscal va crea probleme în industriile cu marje reduse de profit (distribuție, automotive etc), dar și la importatori (în special în domeniul medicamentelor), fără a fi rezolvată problema efectului în inflație. „Vorbim despre un mecanism complex, greu de urmărit și este posibil ca nota de plată să o plătească cetățeanul, prin inflație”, a punctat președintele CCF.

Acesta a apreciat că este de așteptat ca legislația fiscală aplicabilă microîntreprinderilor să se înăsprească în anii următori. De asemenea, Dan Manolescu consideră că: „prin implementarea sistemelor e-factura, e-transport, e-sigiliu și prin generalizarea sistemului de raportare SAF-T, teoretic ar trebui să nu mai existe probleme în domeniul evaziunii fiscale și al colectării impozitelor și taxelor”.

Biroul de Presă al CCIB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here