Noua vizită de lucru a Conducerii Asociației ”Korea Trade Inteligence (KOTRI)” la Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București

0
633

Palatul CCIB a găzduit la 13 noiembrie a.c, întâlnirea dlui Dr. Kwang–Hee Hong, președinte KOTRI, însoțit de dl. Joong Hyun Jough, director executiv, cu dnii. Iuliu Stocklosa, președinte CCIB și Dr. Rareș Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

Evenimentul a avut loc la un an după semnarea Memorandumului de Înțelegere (MoU) privind colaborarea între CCIB și KOTRI în marja Forumului de afaceri România – Republica Coreea organizat de Camera din București la 31 octombrie 2023.

La actuala întâlnire au mai participat dna. Gabriela Iftene, director executiv și colectivul Serviciului Relații Internaționale din CCIB, iar din partea ARICE, dl.Sorin Toader, director general și dna. Eliza Statină, director general adjunct.

Mulțumind președintelui KOTRI pentru începerea celei de a doua vizite în România cu întâlnirea de la CCIB, președintele Iuliu Stocklosa, a prezentat o reactualizare succintă a locului Capitalei în economia țării și a vorbit despre potențialul mediului de afaceri din București pentru oferirea de produse și servicii pe piața R. Coreea, dar și pentru atragerea de investitori din această țară pentru a realiza produse necesare atât pieței interne cât și altor state din UE, iar în perspectivă pentru participarea la reconstrucția Ucrainei. ”CCIB dispune de spații destinate evenimentelor promoționale și credem că împreună am putea identifica câteva domenii de interes pentru o mai bună cunoaștere a potențialului economic și intereselor concrete ale firmelor și companiilor din cele două țări și a le oferi prilejul să dialogheze și să găsească modalitățile de colaborare reciproc avantajoase ” a declarat președintele Stocklosa.

În alocuțiuea sa dl. dr. Rareș Burlacu, președintele ARICE, a prezentat stadiul relațiilor comercial economice dintre România și Republica Coreea și a perspectivelor acestora. A precizat că Republica Coreea este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre între statele din Asia,  iar acțiunile de cooperare antamate în ultimul an, în marja vizitei  oficiale a președintelui României, ai conducătorilor ministerelor economice din cele două țări oferă perspective de transformare a acestora în noi și valoroase contracte reciproc avantajoase pentru companiile și firmele din cele două țări.

Președintele KOTRI, a precizat importanța unei mai bune cunoașteri a mentalității mediului de afaceri din țara sa. În acest sens a afirmat că dacă la nivelul marilor companii se pot face afaceri direct cu partenerii din România, în cazul IMM-urilor se recomandă folosirea firmelor locale interesate pentru a promova produsele și serviciile românești pe piața locală (registred vendors) care sunt foarte active în identificarea potențialilor beneficiari locali.

Au mai fost abordate teme cum ar fi: înființarea de către KOTRI a unei Asociații bilaterale de afaceri româno-coreene la Seoul cu sală de expoziție permanentă pentru produse românești, crearea unei platforme cu bază  de date unde să se întâlnească oferta românească cu interesul firmelor locale pentru mărfuri și servicii din țara noastră, dar și oferta părții române de atragere de investitori din țara parteneră, demersuri comune pentru deschiderea în perspectivă a unei curse aeriene care să lege cele două două țări.

S-a convenit, în principiu, organizarea unei misiuni economice de către CCIB în R. Coreea în prima parte a anului viitor.

Informații de background

La sfârșitul lunii iulie 2024 (date disponibile) volumul schimburilor comerciale dintre România și R.Coreea a fost de de 732 milioane USD cu 5,4% sub nivelul perioadei similare din 2023.  La export, R. Coreea a fost a 41-a piață de destinație și a 5-a din Asia (după China, Japonia, India și Hong Kong) cu un volum de 149 milioane USD (-59,9%) și o pondere de 0,25% din exportul total, iar la import a 24-a piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră (a doua din Asia, după China), cu un volum de 584 milioane USD. (+44,6%) și o pondere de 0,84% în importul românesc.

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 291 firme cu capital sud-corean, cu un capital investit de 123,4 milioane USD (locul 32 în Topul țărilor investitoare în România).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here