Oamenii de afaceri vor supraimpozitarea producatorilor de energie

0
769
gaze

gazeReprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.

„Aceasta propunere este una dintre masurile propuse constant de AOAR in ultimii ani, cand urmare a evidentei ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat companiile din sectorul energetic au realizat profituri generate de cresteri de preturi fara realizarea niciunei imbunatatiri aduse furnizarii in domeniul combustibililor sau al energiei. Masura a fost aplicata si in alte tari membre ale UE cum sunt Ungaria sau Marea Britanie”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.

„AOAR considera oportuna taxarea exceptionala a veniturilor companiilor care activeaza in domenuiul gazelor naturale, in conditiile in care FMI/CE/BM impun Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice. La nivelul UE nu s-a acceptat de catre tari ca Germania, Austria sau Italia sa se treaca la negocierea unui pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia. Un exemplu concludent il reprezinta triplarea profitului companiei germane E.On, in semestrul 1 din 2012 fata de semestrul 1 din 2011, pe fondul acordului incheiat de compania germana cu Gazprom referitor la reducerea pretului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactiva de la 1 mai 2012”, afirma sursa citata.

Oamenii de afaceri apreciaza ca institutiile financiare internationale ignora faptul ca Romania, care importa circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plateste cel mai mare pret, de aproximativ 500 dolari/1000 mc fata de un maxim de 400 dolari platit de alte tari membre UE.

„Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra Romaniei de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, in conditiile in care Romania este obligata sa importe circa 30% din necesarul sau de consum din unica sursa Rusia, la preturi exceptionale. Consideram ca Guvernul Romaniei trebuie sa propuna spre dezbatere publica strategia energetica pe urmatorii 10 ani, adoptarea prin consens a acesteia de catre toate partidele, astfel incat mediul de afaceri sa poata calcula si controla costurile pe care le implica factura energetica, element de competitivitate in Romania ca si in Germania”, se mai spune in comunicat.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a declarat ca producatorii de gaze naturale si cei de energie electrica vor fi taxati in plus, incepand cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obtinute in urma liberalizarii preturilor, pana la incheierea procesului de liberalizare.

Totodata, seful misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, a anuntat marti ca pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%. (MEDIAFAX)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here