Presedintele american, Barack Obama, a cerut Chinei, folosind un limbaj neobisnuit de dur, sa nu se mai „joace” cu sistemul economic international prin politica comerciala si monetara practicata, in timp ce Beijingul a ripostat subliniind ca regulile au fost scrise „de altii”, fara consultari.”Ajunge!”,
a exclamat sec Obama la o conferinta de presa sustinuta la sfarsitul summit-ului de Cooperare Economica Asia-Pacific, unde a reusit progrese importante spre crearea unei zone comerciale libere in zona Pacificului.
Adresandu-se intr-un limbaj neobisnuit de dur, la numai o zi dupa discutii cu presedintele chinez Hu Jintao, Obama a cerut Chinei sa inceteze „sa se joace” cu sistemul economic international si sa participe la crearea unei piete uniforme pentru companiile din SUA si din alte tari.
„Vom cere in continuare ferm ca China sa opereze dupa aceleasi reguli ca toti ceilalti. Nu vrem sa profite de Statele Unite”, a spus Obama.
China a ripostat aratand ca refuza sa se conformeze unor reglementari economice internationale la scrierea carora nu a participat.
„Mai intai trebuie sa stim despre ale cui reguli vorbim. Daca regulile sunt stabilite colectiv, prin consens la care isi aduce contributia si China, atunci China le va respecta. Daca regulile sunt decise de una, sau de doar cateva tari, China nu are obligatia sa se conformeze”, a afirmat Pang Sen, director general adjunct la ministerul chinez de externe.
Obama a insistat ca Beijingul sa permita aprecierea mai abrupta a yuanului, notand ca moneda este mentinuta in mod artificial la niveluri scazute, afectand inclusiv companiile americane si locurile de munca din SUA. El a aratat ca China, desi se prezinta de multe ori ca economie in curs de dezvoltare, nu „s-a maturizat” si ar trebui sa actioneze matur in chestiuni economice globale.
Schimbul dur de replici dintre SUA si China contrasteaza cu unitatea pe care au incerca sa o afiseze liderii din regiunea Asia-Pacific la summit, unde au promis ca isi vor consolida cresterea economica si vor imbunatati legaturile comerciale, pentru a apara regiunea de consecintele si efectele crizei datoriilor de stat din zona euro.
Membrii organizatiei de Cooperare Economica Asia-Pacific, care genereaza peste jumatate din Produsul Intern Brut la nivel global, sustin ca au convenit „modalitati de combatere a riscurilor negative semnificative” care ameninta economia mondiala. (Mediafax)