Programele de pregatire profesionala: Obligatorii prin Codul Muncii, dar tot mai greu de implementat in criza
Prin acordarea unor facilitati fiscale, firmele ar putea fi sustinute sa organizeze programe de formare profesionala
Bucuresti, 9 august 2010- “Aflati deja in cel de-al doilea an de criza, angajatorii se afla adesea in situatia de nu se mai putea conforma unora dintre prevederile cuprinse in legislatia muncii, precum este cea privind obligativitatea de a asigura formarea profesionala a tuturor angajatilor. Utilitatea acesteia pentru mentinerea sau cresterea performantelor economice ale firmelor este indiscutabila, fireste, doar ca fondurile disponibile sunt din ce in ce mai putine, iar personalul este in majoritatea cazurilor cu mult redus, asa incat companiilor le este din ce in ce mai greu sa se conformeze legii, mai ales atunci cand formarea profesionala presupune scoaterea din activitate a angajatilor pe o anumita perioada din ziua de munca si plata integrala a salariului”, a aratat Mirela serban, Managing Partner R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit. “Adaptarea Codului Muncii si, in plus, acordarea unor facilitati fiscale pentru implementarea programelor de pregatire profesionala ar fi extrem de utile, ar ajuta firmele si ar creste competitivitatea lor pe termen lung ”, a precizat Mirela Serban.
Conform Codului Muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea tuturor salariatilor la programe de formare profesionala cel putin o data la 2 ani daca au minim 21 de salariati si, respectiv, cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati, cheltuielile aferente fiind suportate de catre angajatori. Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin mai multe forme: participare la cursuri organizate de catre compania angajatoare sau de catre diferiti furnizorii de servicii de profil, stagii de practica, ucenicie la locul de munca etc. Daca participarea la programele de pregatire profesionala presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mica de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta. Daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime. in cazul in care participarea la programele de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate a unui angajat, contractul individual de munca respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, de la caz la caz.
„Toate companiile si-au redus cheltuielile in 2009 si in anul curent; dintre cheltuieli, cele mai vizate au fost cele cu personalul- peste 20% din totalul reducerilor de cheltuieli, in unele cazuri acestea ajungand si pana la 50%. in aceste conditii, cu forta de munca dimensionata astfel incat sa asigure la limita desfasurarea activitatii, implementarea programelor de pregatire profesionala este extrem de ingreunata’, a subliniat Mirela serban. „in cazul companiilor medii si mari, angajatii care au intrat in programe de pregatire profesionala in 2008, ar trebui sa reintre in astfel de programe in acest an, ceea ce va fi foarte
greu. Evident, cea mai buna masura ar fi acordarea unor facilitati fiscale pentru a stimula firmele sa organizeze astfel de programe, acestea fiind direct interesatate sa isi creasca performantele; castigul este evident atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung”, a aratat Mirela Serban.
Codul Muncii nu prevede sanctiuni materiale in cazul nerespectarii prevederilor privind formarea profesionala, dar „trebuie sa plecam de la premisa ca fiind o lege, aceasta trebuie respectata”. in cazul unor controale de la Inspectoratele Teritoriale de Munca pe aceasta tema, inspectorii pot impune masuri care trebuie respectate, fiind posibila acordarea unei constrangeri de 10 zile in acest sens.
***
Despre R&M Audit
infiintata in anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider in solutii fiscale si contabile inteligente, care au la baza competenta in domeniul financiar, completata de o viziune avangardista asupra mediului de business.
R&M Audit ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.
Cu un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaste particularitatile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism etc.
R&M Audit este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). in anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 in topul CECCAR dupa cifra de afaceri.