Oficial ANRE: Guvernul trebuia sa reduca schema de sprijin pentru energia regenerabila in acest an

0
999

eolieneAutoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului, inca din 2012, sa reduca schema de sprijin pentru energia regenerabila produsa in microhidrocentrale si panouri fotovoltaice, iar Executivul trebuia sa decida in acest sens, diminuand sprijinul din 2013, spune un reprezentant al Autoritatii.
„La solar si la hidro este clar supracompensare. Noi am propus Guvernului inca de anul trecut sa reduca numarul de certificate verzi de la 3 la 2,6 pentru microhidrocentrale si de la 6 la 5 la solar. Guvernul putea si trebuia, daca voia, sa reduca schema de sprijin. intre timp, a aparut legea 34 care spune ca pentru solar nu se modifica pana in 2015. Acum lucram la raportul de monitorizare, probabil va gata in trei saptamani, si in care vom propune Guvernului sa modifice numarul de certificate din 1 ianuarie 2014 pentru energia solara”, a declarat, la un seminar pe tema energiei regenerabile, Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de Reglementare din ANRE.

Guvernul sprijina productia de energie regenerabila prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativa primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.

Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste certificate de la producatori. Costul achizitiei acestor certificate se reflecta in facturile finale la consumatori, astfel ca pretul electricitatii a crescut si continua sa creasca. in ultima vreme, mai multi consumatori industriali de energie acuza cresterea rapida a pretului energiei, principala cauza fiind costurile pe care le inregistreaza ca urmare a obligativitatii de a plati energia regenerabila.

Unele state europene, precum Germania sau Bulgaria, au inceput sa adopte masuri de diminuare a impactului energiei verzi asupra pretului energiei la consumator. Romania are una dintre cele mai generoase scheme de sprijin a energiei alternative din Uniunea Europeana.

In Romania functioneaza centrale eoliene de 1.600 MW, unitati fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasa de 44 MW si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW.

Totodata, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.

Pe de alta parte, se afla in diverse stadii de constructie centrale eoliene de 1.515 MW, microhidrocentrale de 108 MW, centrale pe biomasa de 47 MW si unitati fotovoltaice de 324 MW, potrivit lui Bege.

Interviu realizat de Daniel Negut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here