Omenii de afaceri rusi sunt ingrijorati de impactul unor sanctiuni din partea SUA si UE

0
933

Inalti oficiali si unii dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Rusia incearca sa evalueze impactul economic al unor eventuale sanctiuni pe care le-ar impune SUA si UE, insa surse apropiate situatiei afirma ca presedintele rus Vladimir Putin nu le asculta temerile, informeaza Mediafax.

in schimb, liderul rus pare a fi concentrat pe pastrarea controlului asupra regiunii ucrainene Crimeea in pofida costurilor, care incep deja sa fie simtite, scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ).

„Toata lumea este ingrijorata de sanctiuni, dar nu exista nicio cale de a transmite aceasta temere celui care ia deciziile, intrucat este inconjurat de loialisti”, a declarat un oficial guvernamental rus.

De la preluarea controlului in Crimeea de catre forte ruse, bursa de la Moscova s-a prabusit la niveluri inregistrate ultima data in timpul crizei economice globale. Cele mai mari 50 de companii au pierdut din capitalizare 110 miliarde de dolari.

Rubla a atins noi minime record si multi economisti si-au redus la mai putin de jumatate estimarile privind cresterea PIB in acest an, iar asta inainte ca Rusiei sa-i fie impuse sanctiuni.

Nervozitatea oligarhilor rusi a crescut odata cu tonul tot mai dur al avertismentelor statelor occidentale, care vor oprirea unui referendum programat la sfarsitul saptamanii in Crimeea pentru a se decide secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia.

Pana in prezent, Putin nu bate in retragere in fata retoricii tot mai dure a Vestului si pare pregatit sa ignore, din nou, nemultumirile mogulilor rusi.

Rata de popularitate a presedintelui rus a urcat la 71,6% in ultima luna, maximul a trei ani, potrivit rezultatelor unui sondaj. Circa doua treimi din persoanele consultate au invocat criza din Ucraina ca principal factor al opiniei lor, iar o treime Olimpiada de Iarna de la Soci.

Oficiali guvernamentali rusi afirma ca cei din anturajul lui Putin sunt convinsi ca au o oportunitate istorica de a redobandi Crimeea, teritoriu cedat de URSS Ucrainei in 1954, si considera costurile economice ca fiind mai putin importante.

Un purtator de cuvant al Kremlinului a declarat ca cei mai importanti oameni de afaceri din Rusia se afla „in contact permanent cu guvernul” in privinta sanctiunilor, insa a adaugat ca Putin nu s-a intalnit cu niciunul dintre ei.

O persoana care a participat la o intalnire recenta pe teme economice a unor oligarhi cu oficiali guvernamentali a afirmat ca situatia a devenit tensionata cand s-a discutat despre eventualele sanctiuni.

„Au fost puse intrebari despre cum va afecta in continuare situatia din Ucraina piata si despre modul in care va raspunde guvernul. Oamenii vroiau sa stie exact cum ar decurge lucrurile”, a spus sursa citata.

Ramane de vazut care va fi amploarea unor sanctiuni impotriva Rusiei. Liderii occidentali au discutat public despre sanctiuni impotriva persoanelor considerate responsabile de situatia din Crimeea.

Bancheri cu experienta afirma, insa, ca avertismentele afecteaza deja economia Rusiei, confruntata cu probleme inca dinaintea acestei crize.

„Chiar daca se impaca acum, trendul ultimei luni inseamna ca s-a pierdut orice speranta ca s-ar putea salva cresterea economica (a Rusiei, n.r.) in acest an. Raul a fost facut”, a declarat un important bancher de la Moscova.

Rusia se confrunta inca dinaintea crizei cu incetinirea cresterii economice, accelerarea inflatiei, deprecierea rublei si iesiri semnificative de capital. Cresterea economica de anul trecut s-a situat la numai 1,3%, iar banca centrala estimeaza pentru acest an un avans al PIB de 1,5%.

Putin a declarat, miercuri, la o intalnire cu sefii bancii centrale, Ministerului de Finante si Ministerului Economiei ca actuala rata de crestere nu este suficienta si ca Rusia are nevoie de un avans mai puternic.

Fostul ministru de Finante Alexei Kudrin, prezent la intalnire, a avertizat intr-un discurs sutinut joi ca autoritatile subestimeaza posibilul impact al sanctiunilor, potrivit agentiei Interfax.

Bancile straine reduc limitele de finantare pentru clientii din Rusia, iar aceasta atitudine precauta se extinde si la nivelul investitorilor locali. Sanctiuni financiare de amploare ar conduce la o accelerare masiva a iesirilor de capital, a spus el.

Oficialii rusi au respins in public implicatiile posibilelor sanctiuni si au afirmat ca pregatesc, potrivit declaratiei secretarului de stat din Ministerul Economiei Alexei Likacev, un raspuns similar.

Vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici a declarat, saptamana aceasta, ca Rusia a facut in ultimii ani mari eforturi pentru a reduce la minim impactul economic al unor decizii politice, prin diversificarea partenerilor comerciali.

Economia Rusiei este mult mai sensibila la evenimente cu implicatii globale, decat la sanctiuni din partea Occidentului, a spus el.

Indiferent de ce se va intampla in continuare, imaginea deloc buna a Rusiei in randul investitorilor straini va avea si mai mult de suferit, a declarat Charles Robertson, economist sef la Renaissance Capital.

„Impactul negativ nu este datorat sanctiunilor. Impactul negativ rezulta mai degraba din perceptia Rusiei de catre capitalul global ca un loc in care investitiile sunt foarte dificile. Aceasta perceptie scade cu cel putin 5% valoarea activelor rusesti pentru o lunga perioada”, a spus el.

intr-o nota de cercetare recenta, analistul John-Paul Smith de la Deutsche Bank a sfatuit clientii celei mai mari banci germane sa evite complet Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here