Producatorul de hidrocarburi si electricitate OMV Petrom (SNP) preconizeaza ca in acest an va inregistra pierderi din activitatea de productie si vanzare a electricitatii, iar cererea de gaze naturale va continua sa scada, informeaza Mediafax.
Compania, controlata de grupul austriac OMV, a inregistrat in primul trimestru un EBIT din activitatea de gaze si electricitate de 37 milioane de lei, cu 68% mai mic fata de 113 milioane de lei in primele trei luni ale anului 2013.
”Preconizam ca marjele din activitatea de energie electrica vor continua sa se deterioreze, conducand la un rezultat negativ al acestei activitati in 2014. incercam sa diminuam aceasta tendinta prin consolidarea pozitiei centralei Brazi pe pietele de echilibrare si de servicii tehnologice de sistem, prin valorificarea flexibilitatii centralei”, se arata in raportul trimestrial al companiei.
Productia bruta de energie electrica estimata pentru primul trimestru a crescut cu aproape 4% fata de primul trimestru din 2013, in timp ce consumul estimat s-a diminuat cu aproximativ 3%, precizeaza OMV Petrom.
”Consumul intern mai mic si cresterea abrupta a productiei din surse regenerabile au condus la scaderea preturilor pentru energia electrica pe piata din Romania”, potrivit raportului.
in perioada analizata, compania a produs 0,58 TWh de electricitate, cu 29% mai putin fata de 0,82 TWh in primul trimestru de anul trecut.
Compania a produs 0,55 TWh de electricitate la termocentrala pe gaze de la Brazi, acoperind 3% din productia estimata la nivel national pentru primul trimestru. Parcul eolian Dorobantu a generat 0,02 TWh de electricitate, cu 32% mai putin fata de perioada similara din 2013, in contextul iernii blande.
Compania estimeaza ca in 2014 preturile energiei electrice vor fi influentate negativ atat de dinamica ofertei, ca urmare a punerii in exploatare a unor capacitati suplimentare din surse regenerabile, cat si de cererea redusa, care reflecta partial initiativele de eficientizare energetica.
Vanzarile de gaze naturale ale OMV Petrom au scazut in primele trei luni cu 18%, de la 1,52 miliarde metri cubi (13,47 TWh), la 1,25 miliarde metri cubi (16,39 TWh), in principal din cauza contractiei cererii sectorului industrial si a iernii mai blande.
De asemenea, consumul estimat de gaze naturale al Romaniei a scazut cu 9% comparativ cu primul trimestru de anul trecut, potrivit OMV Petrom.
OMV Petrom apreciaza ca in acest an cererea de gaze va continua sa scada, ceea ce va determina cresterea concurentei si a presiunii asupra marjelor din vanzari.