Open Minds a adus peste 400 de participanți, din sectorul privat și public, la prima ediție a „Conferinței despre Diversitate și Incluziune”

0
711

 

  • 300 de participanți s-au alăturat, fizic, primei ediții a conferinței și peste 120 au urmărit online;
  • Asociația Open Minds donează 10.000 de euro centrului educațional „Studiourilor Ferentari”, în urma sponsorizărilor colectate în cadrul conferinței;
  • Companiile și ONG-urile pot îmbunătăți strategic calitatea vieții dacă își unesc resursele financiare și de expertiză;
  • Doar 16% dintre angajați au beneficiat, în 2023, de training privind diversitatea și incluziunea, în scădere față de 2021;

 

București, 29 Noiembrie 2023

Prima ediție a „Conferinței despre Diversitate și Incluziune”, organizată de Asociația Open Minds, pe 28 noiembrie 2023, s-a încheiat cu succes, aducând împreună peste 400 de participanți din industrii conexe, reprezentanți ai companiilor și ONG-urilor din România și numeroși participanți interesați să exploreze impactul diversității în mediul organizațional și în comunități.

Alături de cei 26 de speakeri inspiraționali, Conferința Open Minds a explorat 6 teme despre Diversitate și Incluziune. Astfel, participanții au avut oportunitatea să facă pași importanți atât în procesul de conștientizare, prin informații relevante și storytelling personal, cât și să contextualizeze informația într-un spațiu experiențial, ghidat de empatie, implicare directă și puterea lui „împreună”.

Asociația Open Minds își propune ca această conferință să devină o verigă strategică în cadrul parteneriatelor dintre companii și organizațiile neguvernamentale bazate pe egalitate, consolidând fundamentul unei societăți în care fiecare om are oportunitatea de a contribui la incluziune, echitate, progres și dezvoltare.

„Adoptarea diversității și incluziunii nu este doar o strategie de afaceri, ci este un imperativ moral. Construim un viitor mai bun prin acțiuni strategice comune, al căror impact este asigurat de diversitatea de perspective. Experiența noastră până acum, inclusiv discuțiile și ideile din cadrul conferinței, confirmă că este eficient și responsabil ca sectorul privat și cel public să-și unească eforturile. Alianța dintre afaceri și ONG-uri a deschis oportunități clare de producere a unor schimbări pozitive și durabile. Calitatea dezbaterilor și a ideilor puse în discuție, precum și atmosfera din cadrul conferinței, mi-au dat și mai multă încredere în forța noastră comună. Aștept cu mare interes următoarea ediție a Conferinței despre Diversitate și Incluziune | O experiență Open Minds și sunt convins că împreună vom genera un impact semnificativ pentru un viitor mai incluziv și echitabil”, a declarat Silviu Andrei Petran, Președintele Open Minds – Asociație pentru Diversitate și Incluziune.

25 de speakeri au abordat 6 teme despre Diversitate și Incluziune

Conferința a fost prezentată de Amalia Enache și Dan Miron, iar dezbaterile și activitățile s-au axat pe 6 teme: Ce înseamnă diversitatea și incluziunea pentru organizații, Reprezentarea femeilor în poziții de leadership, Diversitate generațională, Incluziunea persoanelor cu dizabilități, LGBTQIA+,  Neurodiversitate.

„La baza misiunii noastre stă convingerea că diversitatea și incluziunea sunt catalizatori ai unei schimbări foarte necesare în viață și în societate. Avem responsabilitatea colectivă de a construi un viitor în care fiecare om să fie și să se simtă valorizat și inclus. Unindu-și resursele financiare și de expertiză, companiile și ONG-urile pot îmbunătăți strategic calitatea vieților oamenilor, atât în mediile de lucru, cât și în comunități. Conferința despre Diversitate și Incluziune | O experiență Open Minds, marchează un foarte important prim pas pe această cale. Cred în conversațiile, ideile și colaborările pe care le va genera, în capacitatea noastră de a valorifica această energie pentru a trece la acțiune și a genera schimbări semnificative. Ne angajăm să implementăm inițiative concrete care să contribuie la transformarea vizionară pe care o propunem”, a declarat Irina Georgescu, Directoarea Executivă Open Minds – Asociație pentru Diversitate și Incluziune.

Ce ar trebui să facă organizațiile cu adevărat incluzive

Realitatea arată că în 2023, conform celui mai recent studiu realizat de MKOR Research, doar 16% dintre angajați au beneficiat de training privind diversitatea și incluziunea, în scădere față de 2021. În cadrul conferinței, speakerii au dezbătut importanța politicilor de recrutare și management al carierei, rolul comunităților interne ERG și al programelor de diversitate, dar și dezvoltarea unor instrumente concrete de măsurare a gradului de implementare. Roxana Andrei, Director Resurse Umane la BRINKS România, a fost prezentă la conferință, arătând cât de important e ca organizațiile să investească în două zone: în comunicarea internă (cu orientare spre angajat) și în comunicarea externă (orientare spre societate). Aceasta a susținut faptul că este nevoie de programe interne de formare și dezvoltare, mai ales în rândul managerilor, tocmai pentru a crește gradul de conștientizare, acceptare și responsabilizare, pe principiul „firului ierbii”. În acest sens, Roxana a punctat echilibrul de gen, creșterea numărului de femei în roluri de conducere/coordonare, asistență pentru angajați, webinarii despre sănătatea mintală, cancerul de sân, menopauză.

România, ​de la emigrare la imigrare: Noile provocări ale diversității ​într-o țară multietnică​

În cadrul conferinței, Remus Anghel, Profesor de sociologie la SNSPA și Cercetător la ISPMN, a discutat despre fenomenul migrației ​și ​noile provocări ale diversității ​într-o țară multietnică​, demontând mituri precum acela că românii emigrează din cauza sărăciei sau faptul că România este o țară a imigranților, raportat la contextul actual. Realitatea e că România are un statut triplu, fiind o țară de emigrare, o țară de tranzit și o țară de imigrare. În același timp, Europa Centrală și de Est va cunoaște, conform lui Remus Anghel, o pierdere de populație masivă până în 2027, actual 3,5-4,5 milioane persoane emigrând.

Accesibilizarea locurilor de muncă și a spațiului public pentru persoanele cu dizabilități

Deși persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de șanse egale de a accesa locuri de muncă de calitate, există o tendință reală de discriminare față de acestea la locul de muncă. Fundația Motivation a abordat modificările pe care angajatorii din România le pot face pentru a facilita dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități, în acord cu principiul „adaptării rezonabile”: de la accesul în clădire, la amenajarea unui spațiu de lucru personalizat până la cel mai mic detaliu, precum covoarele tactile.

La conferință, Mara Calista, Membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României, a adus în lumină o altă realitate, anume că în România există 780.000 de persoane cu dizabilități, dintre care doar 17.500 sunt angajate. Anual, multe companii preferă să plătească taxa pe dizabilitate decât să lucreze cu persoanele cu dizabilități, iar, anual, se strâng 457 milioane de euro din taxa pe dizabilitate care nu ajung la aceste persoane.

De asemenea, Iris Popescu, activistă și arhitect specializat în proiectarea incluzivă și accesibilizare, a povestit despre necesitatea exercițiilor de empatie și în spațiul public, tocmai pentru ca persoanele cu dizabilități să se poată deplasa la locul de muncă și să nu mai fie alimentat fenomenul de (auto)izolare. Aceasta a arătat cât de vital este ca designul să fie incluziv, de la arhitectură, proiecte sociale și spațiu până la tehnologie și includerea, încă din faza inițială a proiectului, a unei rampe.

Impactul comunității LGBTQIA+ în mediul organizațional

Conform studiilor efectuate de Asociația Mozaiq,  doar 29% dintre români au văzut în ultima lună, în diverse contexte sociale, cupluri din comunitatea LGBTQIA+, în timp ce doar 22% cunosc un reprezentant al acestei comunități. De altfel, 10% dintre români ar rupe legăturile cu copiii lor dacă ar afla că aparțin acestei comunități. Astfel, cei prezenți au aflat cum pot fi promovate discursurile pozitive în rândul organizațiilor, societății, respectiv al mass-media, dar și cât de redusă este, de fapt, expunerea acestor persoane în România. Situații dificile se regăsesc și în școli, întrucât, conform Asociației ACCEPT, 71% dintre elevii LGBTQIA+ consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală.

Sponsorizare de 10.000 EUR pentru Studiourile Ferentari

În urma sponsorizărilor strânse de organizatorii conferinței, suma de 10.000 de EUR a fost donată Studiourilor Ferentari, un spațiu educațional vital pentru copiii și tinerii din Ferentari. 80 de copii, cu vârste între 8 și 20 de ani, sunt susținuți prin activități de educație remedială la română și matematică, precum și prin ateliere artistice de fotografie, dans, film, produse handmade. Proiectul educațional a dat naștere unei comunități artistice robuste ce asigură resurse și un grad în plus de bunăstare pentru copiii și adolescenții din cartier expuși excluziunii sociale și violenței. La rândul lor, tinerii dăruiesc inspirație societății, prezentând în licee și comunități idei și atitudini inspiraționale prin proiectele lor.

Viața cu sindromul Down: un scenariu în care curajul depășește frica 

Un actor social relevant care s-a alăturat conferinței a fost și Asociația Down Plus, care a adus în prim-plan modul în care persoanele neurodivergente, cu moduri unice de gândire și învățare, pot atinge excelența prin adaptări personalizate. Printr-o abordare inovatoare, organizația deschide noi orizonturi în sport, modă și antreprenoriat și reușește să creeze oportunități unice, construite în jurul abilităților și pasiunilor individuale, promovând incluziunea și înlăturând stereotipuri și prejudecăți.

Larisa Bucur, Co-Founder și Director Executiv, Asociația Down Plus București, a așezat în oglindă copilăria și persoanele care se confruntă cu Sindromul Down, arătând că acest sindrom, prin particularitatea sa de dizabilitate intelectuală, presupune rămânerea la un stadiu de copilărie toată viața. Tot acest context vine cu o serie de nevoi la pachet – cu necesitatea unei îngrijiri speciale, cu adaptarea terapiilor, a mediului de lucru (dacă se ajunge acolo) -, fiindcă neurodiversitatea presupune dezvoltarea diferită a creierului, ceea ce înseamnă, implicit, o funcționare diferită, o învățare diferită, exact cum este și cazul dizabilităților intelectuale.

Conferința despre Diversitate și Incluziune | O experiență Open Minds, s-a încheiat cu succes, într-un format care a permis participarea atât fizică, cât și online.

 

###

Despre Open Minds – Asociația pentru Diversitate și Incluziune

Open Minds – Asociația pentru Diversitate și Incluziune, înființată anul acesta de către Exploratist – Agenție de Employee Experience, este o organizație nonguvernamentală care facilitează implicarea companiilor în viețile comunităților locale, prin acțiuni cu impact pozitiv care generează atașament, credibilitate și încredere. Asociația integrează agendele organizatiilor cu inițiative ale societății civile, în abordări pe termen lung și cu impact sporit. Conferința este organizată de Open Minds – Asociația pentru Diversitate și Incluziune, cu susținerea Exploratist și Business Mark.

Despre Exploratist

Exploratist este o agenție de brand & employee  experience din România care livrează integrat servicii și produse de HR, marketing și digital menite să acopere toate etapele parcurse de angajați într-o organizație. Astfel, Exploratist dezvoltă și implementează strategii și programe de Employer Branding, Comunicare Internă, Diversitate și Incluziune și organizează evenimente experiențiale pentru angajații, partenerii și clienții companiilor. De peste 11 ani, Exploratist îi aduce pe oameni mai aproape unii de ceilalți și de cultura organizațiilor. People first. Everyday.

BusinessMark – events designed to make an impression

Din 2013 organizăm evenimente business, în principal „concept propriu”, gândite și planificate  de noi, de la idee și concept, până la implementare. Avem o abordare „all-industries” și dedicăm proiecte unei arii largi de industrii și domenii profesionale. Ne dorim să ne punem „amprenta” în viețile profesionale ale participanților, să producem un impact concret.  Ne propunem să creăm contexte pentru schimb de experiență și creare de idei, contexte pentru dezvoltare, pentru a fi inspirat și a găsi partenerii potriviți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here