Plenul Senatului a fost suspendat, miercuri, ca de fiecare data in ultimele doua saptamani, dupa ce opozitia si puterea nu au cazut de acord asupra dezbaterii Legii asistentei sociale.
Cu toate ca luni liderii grupurilor parlamentare de la putere obtinusera de la reprezentantii opozitiei
un acord cu privire la dezbaterea cu prioritate, miercuri, a legii asistentei sociale, sedinta de plen a fost din nou blocata.
Liderii opozitiei au invocat faptul ca, in schimbul acceptului privind dezbaterea legii asistentei sociale, puterea a fost de acord sa isi numeasca reprezentantii in comisia de ancheta a alegerilor partiale dintr-un colegiu din Neamt.
Senatorii PDL au refuzat, insa, sa faca aceste numiri, astfel ca presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a acordat o pauza pentru noi consultari.
La reluarea sedintei, liderul grupului PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca refuza „trocul” intre dezbaterea legii asistentei sociale, care este un proiect de interes national, si comisia de ancheta, care este „o treaba de interes politic al opozitiei”.
Liderul grupului PSD, Ilie Sarbu, a anuntat ca, in aceste conditii, social-democratii se retrag din sala. „Vreti sa faceti cvorum pana la 12.00 (ora votului final – n.r.)? Atunci aduceti-va senatorii cu salvarile, cu elicopterul”, a adaugat el. Liderul grupului PNL, Puiu Hasotti, a acuzat puterea ca nu face „nicio concesie”.
Dupa efectuarea apelului nominal, la care au raspuns doar 58 de senatori, presedintele de sedinta a suspendat plenul. In timpul apelului nominal, mai multi senatori ai puterii erau la barul Senatului, printre ei fiind Radu Berceanu, Mihaela Popa, Mircea Banias, Marian-Iulian Rasaliu, Viorel-Riceard Badea, Gabriel Berca, Ovidius Marcutianu.
Legea asistentei sociale a intrat pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 21 septembrie, de atunci trecand zece sedinte de plen in care dezbaterile fie nu au ajuns la acest proiect, fie sedintele de plen au fost suspendate. (Mediafax)