Pana in 2050, peste doua miliarde de oameni vor avea peste 60 de ani

0
1270

Proiectul european STAGE propune o solutie moderna de mentinere a unei vieti culturale active pentru persoanele de varsta a treia

Faptul ca populatia planetei imbatraneste intr-un ritm alert este deja o certitudine. Conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), proportia populatiei varstnice se va mari chiar si in regiunile unde rata natalitatii este destul de ridicata in acest moment. La nivel mondial, numarul persoanelor de peste 60 de ani se va dubla – de la 841 milioane in 2013 la peste 2 miliarde in 2050. La nivel european, ponderea persoanelor varstnice, cu varste de peste 60 ani creste mai rapid decat oricare alt segment de varsta, astfel incat, se anticipeaza ca in 2080 seniorii vor reprezenta 33,3% din totalul populatiei.

Aceste statistici au nu doar o semnificatie demografica, ci si una economica si sociala, fenomenul afectand piata muncii, protectia sociala, educatia, ocrotirea sanatatii, cultura sau politica. Pentru factorii decizionali si pentru societate in general, aceasta situatie impune gasirea de solutii imediate si de strategii pe termen lung, respectiv demararea unor initiative la nivel comunitar care sa participe la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice.

Fenomenul de imbatranire are un impact profund asupra unor actiuni concrete in sensul cresterii autonomiei si bunastarii vietii varstnicilor, al asigurarii unei vieti de calitate, sanatoase, care sa implice costuri sociale cat mai scazute.

Izolarea de societate poate fi dificila pentru seniorii care nu mai pot interactiona cu lumea inconjuratoare, iar motivele pot fi foarte variate. Un studiu facut in 2013 arata ca 20% dintre varstnici nu participasera la diverse evenimente culturale din motive economice, 15% pentru ca oferta nu raspundea preferintelor lor, dar pentru cei mai multi dificultatea era legata de deplasarea la locul evenimentului.

Preocuparea de a raspunde acestei provocari a societatii moderne, iminenta in orice tara, este reflectata in multe dintre proiectele de cercetare actuale.

Un astfel de exemplu este proiectul european de cercetare si inovare STAGE, finantat in cadrul programului AAL – Ambient Assisted Living, domeniul Living Actively and Independently at Home.

Proiectul STAGE propune o solutie moderna pentru mentinerea unei vieti culturale active a persoanele in varsta care nu pot participa in mod direct la evenimente culturale (spectacole, concerte, piese de teatru, expozitii etc) din cauza unor probleme de mobilitate, a constrangerilor economice sau geo-spatiale. Practic, acestora le sunt oferite servicii de acces bazate pe inovatie tehnologica, procese avansate si tehnologii software noi.

Demarat in martie 2016 si avand o durata de 30 de luni, proiectul STAGE este coordonat de Consiliul National de Cercetare, Institutul de Tehnologii pentru Constructii din Italia in colaborare cu 8 parteneri din 5 tari: CEDEO di Chiariglione Leonardo EC (Italia), Accademia Nazionale Cultura Sportiva SIVECO Romania (Romania), Georama LLC (Cipru), ASM Market Research and Analysis Centre Ltd. (Polonia), Pannon Business Network Association (Ungaria), InfomatiX Hungary (Ungaria), si Materia Group – AgeCare Ltd (Cipru).

In cadrul proiectului se va dezvolta o platforma web, cu componente open-source prin intermediul careia varstnicii vor avea acces la evenimente culturale si de divertisment cu ajutorul solutiilor de video streaming. Evenimentele culturale vor fi transmise prin intermediul unei tehnologii usor de utilizat, impreuna cu alte facilitati oferite de o retea sociala dedicata si continutul informativ specific.

SIVECO Romania va implementa si administra profilele utilizatorilor finali si ale institutiilor care vor promova evenimentele culturale in platforma de video streaming. Totodata, SIVECO va dezvolta o componenta de eLearning si o serie de functionalitati dedicate comunicarii in cadrul platformei, precum si servicii web pentru integrarea cu aplicatiile mobile dezvoltate. Astfel, prin integrarea in platforma a unor functionalitati dedicate, similare retelelor de socializare este incurajata implicarea sociala, utilizatorii avand posbilitatea sa-si exprime propriile idei prin acordarea de note si postarea de comentarii cu privire la evenimentele culturale vizualizate. Vor fi furnizate informatii despre evenimentele disponibile (de exemplu contextul istoric si contextul cultural al lucrarilor originale) prin intermediul unei functionalitati de tip eLearning. Aplicatiile mobile vor fi web-based, cu procesare de tip server-side sau client-side, utilizatorii beneficiind astfel de o experienta similara aplicatilor mobile native intr-un browser web.

Pentru a raspunde cerintelor si asteptarilor utilizatorilor proiectului, platforma va fi dezvoltata prin aplicarea unei metodologii de tip co-design. Concret, acestia vor fi direct implicati in definirea interfetei platformei, astfel incat sa raspunda preferintelor lor privind utilitatea, accesibilitatea, estetica si tipurile de dispozitive pe care urmeaza sa le foloseasca. Dezvoltatorii vor interactiona indeaproape cu potentialii utilizatori, in cadrul unor intalniri de co-design si ateliere de lucru.

De asemenea, vor fi luate in considerare si preferintele utilizatorilor privind tipul si varietatea evenimentelor culturale care urmeaza sa fie incluse pe platforma. Asociatiile culturale partenere, care reprezinta grupul secundar de utilizatori in proiect, vor furniza informatii care sa raspunda preferintelor exprimate de varstnici, oferind de asemenea si consultanta privind uzabilitatea platformei.

Utilizatorii finali vor fi implicati si in activitati de diseminare, urmand sa prezinte experienta lor in cadrul difuzarii rezultatelor proiectului.

Despre SIVECO Romania

SIVECO Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata catre tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si spatiul Comunitatii Statelor Independente.

SIVECO Romania este singura firma romaneasca de software care furnizeaza servicii informatice direct catre organisme ale Comisiei Europene.

Compania s-a specializat in executia de proiecte informatice complexe si de mare amploare pentru educatie, sanatate, agricultura, institutii vamale, organizatii europene, firme private, institutii publice.

De-a lungul celor peste 24 de ani de existenta, compania a fost recompensata cu peste 200 de premii interne si internationale.

Mai multe informatii despre companie si produsele sale puteti obtine vizitand www.siveco.ro si www.linkedin.com/company/siveco-romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here