Premierul elen, Lucas Papademos, va incerca luni, la Bruxelles, sa obtina urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, desi un lider important al coalitiei din Grecia refuza sa semneze angajamentul scris pentru austeritate si reforme cerut de institutiile financiare.
Papademos, liderul guvernului de uniune nationala care a primit saptamana trecuta sprijinul parlamentului, trebuie sa convinga Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) sa acorde transa de 8 miliarde euro din programul de finantare externa aflat in derulare din mai 2010, necesara pentru ca Grecia sa evite intrarea in insolventa la jumatatea lunii decembrie.
Partidul conservator Noua Democratie, unul dintre cei mai importanti membrii ai coalitiei de uniune nationala, refuza sa semneze un angajament scris privind implementarea masurilor de austeritate si reformelor cerute de institutiile financiare internationale, respingand astfel una dintre cele mai importante conditii stabilite de partenerii internationali.
Reprezentantii CE, FMI si Bancii Centrale Europene (BCE) au incheiat duminica discutiile preliminare cu partidul conservator si partenerii sai, partidul socialist (care a sustinut guvernul lui Giorgios Papandreou) si formatiumea de extrema dreapta LAOS.
insa liderul conservatorilor, Antonis Samaras, a refuzat in timpul vizitei oficialilor internationali la Atena sa semneze o garantie scrisa ca va continua sa sprijine termenii acordului de finantare externa indiferent care va fi castigatorul alegerilor anticipate programate in principiu pentru lnua februarie.
Potrivit liderului LAOS, care s-a intalnit la finele saptamanii trecute cu reprezentantii CE, FMI si BCE, urmatoarea transa din ajutorul extern nu va fi eliberata daca principalii lideri politici greci nu vor semna angajamentul scris.
Samaras le-a spus duminica oficialilor institutiilor internationale ca o promisiune verbala de a nu se opune reformelor existente ar trebui sa fie suficienta.
El a declarat insa saptamana trecuta ca vrea sa castige majoritatea in parlament la urmatoarele alegeri, pentru a anula masurile cu care nu este de acord.
Samaras, economist cu educatia la Universitatea Harvard, s-a opus inca de la inceputul crizei din Grecia cresterilor de taxe si reducerilor de cheltuieli sprijinite de rivalul sau, Giorgios Papandreou, cu care a fost coleg de camera in facultate. El considera ca introducerea unor masuri care sa sustina cresterea economica ar fi mai eficare pentru solutionarea crizei.
Potrivit unei surse apropiate misiunii CE, FMI si BCE, reprezentantii institutiilor financiare internationale au plecat duminica de la Atena, unde urmeaza sa revina ulterior pentru a discuta acordarea urmatoarei transe din imprumut.
Totodata, oficialii internationali trebuie sa decida daca vor semna un nou acord cu Grecia, pe un sprijin de 130 miliarde euro, convenit luna trecuta de liderii europeni odata cu alte masuri de combatere a crizei la nivelul zonei euro.
Papademos, fost vicepresedinte al BCE, a ajuns duminica seara la Bruxelles si se va intalni luni, la ora 11:45 GMT, respectiv 15:00 GMT, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului UE, Herman van Rompuy.
Marti, Papademos va merge la Luxembourg pentru a se intalni cu presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, la 9:30 GMT.
Implementarea masurilor de austeritate si a reformelor va fi insa ingreunata in Grecia de numeroase obstacole, inclusiv opozitia vehementa a sindicatelor si a populatiei. Economia elena este in cel de-al patrulea an consecutiv de recesiune.
Duminica, principalul sindicat al celui mai mare producator elen de energie, PPC, a amenintat sa declanseze un val de greve pentru a impiedica planurile de privatizare.
Potrivit acordului de finantare externa, Atena trebuie sa opreasca monopolul companiei de stat PPC asupra productiei de carbune, principala sursa de energie a tarii, si sa incerce sa vanda participatia detinuta de guvern la producatorul de energie. (Mediafax)