Parlamentarii din opozitie sunt in greva. Cerintele acestora sunt: indemnizatie, diurna, cazare si transport gratuite. Cum comentezi?

0
742
palatul-parlamentului

palatul-parlamentuluiCei 213 parlamentari ai opozitiei care au intrat in protest parlamentar vor putea beneficia de toate drepturile banesti chiar daca nu participa la sedintele Legislativului, indemnizatia bruta fiind de 6033 lei, la care se adauga suma forfetara pentru birourile din teritoriu,

de peste 9000 de lei. Suma forfetara este egala cu valoarea unei indemnizatii brute si jumatate, adica 9049 lei, iar daca parlamentarii opozitiei semneaza si lista de prezenta la plen, vor putea beneficia si de diurna de sedinta, care este de 2% din indemnizatie pentru cei care nu au domiciliul in Bucuresti.

La acestea se adauga decontarea cazarii parlamentarilor care nu au domiciliul in Bucuresti, a cheltuielilor de transport si a celor de telefonie.

Membri ai staff-ului Parlamentului au precizat, pentru MEDIAFAX, ca, in cazul protestului opozitiei, „este vorba de o atitudine politica, ce nu poate fi sanctionata”.
De altfel, drepturile banesti ale parlamentarilor protestatari au reprezentat un subiect dezbatut atat in tabara opozitiei, cat si in cea puterii, dar si in departamentele de specialitate ale Camerei Deputatilor. Initial, unii sustineau ca, in cazul in care nu participa la lucrarile forului legislativ, parlamentarii PSD si ai PNL ar trebui sa nu beneficieze de bani pentru cazarea la hotel si nici de alte drepturi banesti, in timp ce altii apreciau ca alesii USL pot beneficia in continuare de toate drepturile, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Camera Deputatilor.

Sursele citate au explicat ca parlamentarii nu pot face greva deoarece aceasta forma de protest este prevazuta in legea conflictelor de munca doar pentru angajati, iar deputatii si senatorii au mandat reprezentativ.

Conform legii privind statutul deputatilor si senatorilor, „participarea la lucrarile Camerei din care fac parte reprezinta pentru deputati si senatori o obligatie legala, morala si regulamentara”.

Parlamentarii primesc, „pe durata exercitarii mandatului de parlamentar”, o indemnizatie lunara. „Indemnizatia se primeste de fiecare parlamentar de la data intrarii in exercitiul mandatului, sub conditia validarii, si pana la data incetarii mandatului”, mai prevede legea.

Actul normativ mai stabileste ca, in scopul exercitarii mandatului in circumscriptiile electorale, deputatii si senatorii primesc lunar o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, echivalenta cu o indemnizatie si jumatate bruta. Chiria aferenta spatiilor, cheltuielile de intretinere, drepturile banesti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputatilor si senatorilor si alte cheltuieli aferente exercitarii mandatului se asigura din sumele forfetare alocate parlamentarilor.

Conform legii, „deputatii si senatorii prezenti la lucrarile Parlamentului, care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti, primesc o diurna de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizatia lunara prevazuta pentru deputat sau senator”.

De asemenea, deputatilor si senatorilor care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti li se asigura pe durata mandatului cazare gratuita sau, la alegere, in cazul in care nu beneficiaza de cazare gratuita, li se acorda, pe noapte, pe baza de declaratie pe propria raspundere, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere si care este achitat unui deputat sau senator.

Parlamentarii mai beneficiaza, pe perioada mandatului, de transport intern gratuit pe liniile aeriene interne, auto, fluviale si pe calea ferata, cu orice categorie de trenuri de calatori, la clasa I. Biletele de calatorie se vor elibera pe baza legitimatiei de deputat sau de senator.

Deputatii si senatorii beneficiaza si de autoturism pentru deplasari in circumscriptia electorala, necesar activitatilor legate de exercitarea mandatului. Deputatii si senatorii care folosesc autoturismul proprietate personala pentru a se deplasa saptamanal din localitatea unde domiciliaza la Bucuresti si inapoi, cei care au domiciliul in Bucuresti si se deplaseaza, cel mult o data pe saptamana, in circumscriptia electorala in care au fost alesi si inapoi, precum si cei care efectueaza deplasari in tara, ca urmare a sarcinilor trasate de catre presedintele Camerei Deputatilor si, respectiv, al Senatului, de birourile permanente ale celor doua Camere, de comisiile permanente sau de catre liderii grupurilor parlamentare, pentru activitati legate de exercitarea mandatului, vor primi contravaloarea a 9,5 litri de combustibil la 100 km parcursi.

Cheltuielile efectuate de deputati si de senatori pentru taxe de posta si telecomunicatii interne, efectuate in exercitarea mandatului, se deconteaza pana la limita valorica stabilita de Biroul permanent al Camerei, in functie de prevederea bugetara.

Parlamentarii PSD, PNL si PC au decis, miercuri, sa intre „in protest parlamentar pe perioada nedeterminata”. Ei sustin ca vor fi prezenti in Parlament, dar ca nu vor participa la dezbaterile si voturile din comisii si din plen. De asemenea, conform lui Victor Ponta, parlamentarii opozitiei vor dona sumele pe care le vor incasa in perioada protestului.

(Material realizat de Alina Novaceanu, [email protected])
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here