PDL a renuntat la reducerea numarului de parlamentari la 388 deoarece favoriza UDMR

0
762
camera-deputatilor

camera-deputatilorPDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori, au declarat surse din PDL.

Potrivit surselor citate, dupa ce au convenit, in cadrul coalitiei, asupra modului de reducere a numarului de parlamentari, initiativa propusa de UDMR, mai multi democrat-liberali au facut simulari si au constatat ca o asemenea varianta avantajeaza UDMR, care ar obtine mai multi senatori. Astfel, daca in prezent, din 147 de senatori, grupul UDMR din Senat are 9 membri, in urma simularii facute de PDL s-a constatat ca, daca se aplica noua formula, numarul senatorilor UDMR ar fi ajuns la 11, in conditiile in care numarul total de senatori ar fi fost 88 – cate doi pentru fiecare judet si unul pentru fiecare sector al Capitalei. „In acest fel, ponderea UDMR in Senat ar fi fost artificial mai mare, intrucat nu se tine cont de marimea populatiei unui judet, ci se avea in vedere doar numarul de judete”, au declarat sursele citate.

Din acest motiv, PDL a renuntat la aceasta varianta de reducere a numarului de parlamentari si a apreciat ca este „corecta” legea in vigoare, cu reprezentarea in Parlament in functie de populatie. „Negocierile pentru reducerea numarului de parlamentari continua, dar, daca nu exista vointa politica in coalitie pentru o varianta corecta, vom ramane pe legea actuala”, au precizat aceleasi surse. In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori. Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.

Potrivit acestui proiect, supus dezbaterii publice pana in 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului sa fie de un senator la 160.000 de locuitori. De asemenea, se specifica faptul ca numarul locuitorilor care se ia in calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localitati, corespunzator structurii administrativ-teritoriale in vigoare. Conform cifrelor din proiect, populatia luata in calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.

In aceste conditii, calculele indica faptul ca numarul de parlamentari nu se micsoreaza, asa cum a decis populatia la referendumul din 2009 si cum a hotarat recent coalitia. Premierul Emil Boc a sustinut ca proiectul Ministerului Administratiei si Internelor de comasare a alegerilor este doar unul tehnic, care va fi discutat in coalitie si va putea include unele modificari, si a cerut opozitiei sa sustina revizuirea Constitutiei pentru formarea unui Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

Guvernul isi va angaja raspunderea pana la Craciun pentru proiectul legii de comasare a alegerilor si promovarea judecatorilor la inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia fiind luata in sedinta de luni a coalitiei, au declarat surse oficiale. „Guvernul isi va angaja raspunderea atat pentru proiectul legii de comasare a alegerilor, cat si pentru legea privind promovarea judecatorilor la inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza unei decizii politice luate in sedinta de luni a coalitiei. Intentia este ca angajarea raspunderii sa aiba loc pana la Craciun, iar data alegerilor comasate sa fie decisa ulterior, prin hotarare de guvern”, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la sedinta de luni a coalitiei.

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat ulterior pentru MEDIAFAX liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente. In ceea ce priveste proiectul de act normativ care vizeaza organizarea in aceeasi zi a celor doua scrutine, senatorul Uniunii a aratat ca acesta va fi, in mare, proiectul propus dezbaterii publice de Ministerul Administratiei si Internelor, dar „cosmetizat”. El a spus ca data asumarii raspunderii Guvernului va fi stabilita astfel incat sa poata sa fie discutata in Parlament inclusiv o eventuala o motiune de cenzura inainte de Craciun.

Fekete Andras Levente a aratat ca proiectul pentru care Guvernul isi va asuma raspundere in fata Legislativului va prevedea comasarea alegerilor, pastrarea normei de reprezentare prevazuta de legislatia in vigoare si mentinerea sistemului bicameral. El a precizat ca in acest proiect nu va fi precizat numarul de parlamentari. Liderul senatorilor UDMR a adaugat ca norma de reprezentare va fi calculata, atat pentru alegerile locale, cat si pentru cele parlamentare, in functie de acelasi numar de locuitori. Acest numar ar putea fi, potrivit lui Fekete, cel rezultat in urma referendumului din octombrie 2011, ale carui rezultate ar putea fi disponibile pana in iunie-iulie 2012 sau raportat la numarul de locuitori inregistrati la evidenta populatiei cu trei luni inainte de alegeri. Parlamentarul a mai declarat ca in actul normativ se va stipula ca delimitarea colegiilor nu va putea fi modificata in ultimele trei luni dinaintea scrutinului. Prim-vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a declarat, luni, ca in coalitia majoritara s-a hotarat sprijinirea unui proiect de lege privind comasarea alegerilor locale si parlamentare, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa se decida modul de promovare a proiectului. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here