Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea depusa de USL la legea prin care se ingheata pensiile si salariile bugetare pentru 2012. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, intrebat despre judecarea de catre Curtea Constitutionala a sesizarii USL
asupra legii prin care se ingheata salariile si pensiile in 2012, ca „penibilii” de la CC vor face ceea ce le spune Traian Basescu.
Seful statului adauga ca „un an, pana la alegeri, poti supravietui facand lucruri demagogice”. El arata insa ca „am mai trait aceasta experienta”, in 2007-2008 si ca trebuie invatat din ea.
In urma acestor declaratii ale presedintelui Basescu, USL a anuntat declansarea procedurii de suspendare din functie a sefului statului. Camera Deputatilor a adoptat in 8 noiembrie OUG 80/2010 care cuprinde amendamente ale Comisiei de buget potrivit carora anul viitor pensiile si salariile vor fi inghetate. Ordonanta 80/2010 prevede pentru 2012 „inghetarea salariilor si a punctului de pensie la nivelul din anul 2011” si neacordarea in 2012 a tichetelor de masa, de vacanta sau de cadou.
OUG 80/2010 viza initial adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale, dar au fost introduse de Comisia de buget amendamente potrivit carora salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011.
Amendamentele introduse prevad ca „in anul 2012 cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011”. Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru personalul didactic si cel auxiliar, insa se arata ca, incepand cu luna ianuarie 2012, in cazul acestora se aplica prevederile Legii 63/2011 privind incadrarea si salarizarea in anul 2011 a personalului didactic si didactic auxiliar din invatamant. „In anul 2012 cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunara/salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2011, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se mai prevede in ordonanta adoptata de deputati.
Valoarea de referinta pentru salarii se mentine si in anul 2012 la 600 de lei. „In anul 2012 nu se aplica valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare prevazuti in anexele la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”, se precizeaza in actul normativ. Ordonanta prevede ca, prin exceptie, pentru personalul din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea Guvernului, ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si cele aflate in coordonarea primului ministru si cele aflate sub controlul Parlamentului, ale caror contracte colective de munca isi inceteaza valabilitatea in anul 2012, salariile se stabilesc potrivit Anexei VIII la Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, fara a depasi nivelul din decembrie 2011.
„In anul 2012 nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva”, se mai stipuleaza actul normativ. Ordonanta prevede ca termenul prevazut in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se proroga pana la data de 1 ianuarie 2013. Deputatii PSD si PNL anuntau atunci ca vor contesta la Curtea Constitutionala forma adoptata de deputati a OUG 80/2010. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro