Pericolul incetinirii economice in semestrul al doilea: Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia

0
734

Romania a iesit tehnic din recesiune la finalul trimestrului intai, insa este nevoie de gasirea unui nou motor, in afara exporturilor, care sa preia rolul fruntas. Majorarea preturilor administrate si continuarea restructurarilor in sectorul public pot limita potentialul expansiunii. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice si fiscale si, in acelasi timp trebuie sa-si accentueze investitiile, inovatia si promovarea pe pietele interna si, respectiv, externe.

Datele publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) pentru trimestrul intai din 2011 arata o crestere de 0,6% fata de ultimul trimestru din 2010 si de 0,3% fata de primul trimestru din 2010, in date ajustate sezonier, marcand din punct de vedere tehnic iesirea din recesiune. Productia industriala a fost la loc de cinste, contribuind puternic la expansiune dupa ce a limitat caderea economiei in 2009 – 2010. Industria s-a dezvoltat insa pe seama cererii externe, intr-un context in care exportatorii au fost favorizati de deprecierea cursului de schimb in aceasta perioada. Exporturile au atins 4,08 mld. de Euro in martie, in crestere cu aproximativ 40% fata de martie 2010; in ianuarie 2009 erau de numai 2,3 mld. de Euro .

“Pentru a continua cresterea economica in cel de-al doilea trimestrul, Romania trebuie sa stimuleze investitiile si productia inclusiv pentru uz intern. Sectorul privat are nevoie de stimulente economice si fiscale si, in acelasi timp, firmele trebuie sa manifeste mai multa indrazneala in ceea  ce priveste investitiile, inovatia, promovarea pe piata interna si externa etc. E vremea pentru cresteri economice si ale business-urilor”, a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
<<Carburantul>> pentru o accelerare a industriei prin canalul de export pare sa se fi consumat. Tendinta de intarire a Leului, vizibila mai accentuat din februarie, a dus cursul de schimb cu 3,8% mai jos fata de inceputul anului, reducand veniturile exprimate in lei ale exportatorilor. Pe de alta parte, economia zonei Euro ar urma sa fie afectata de majorari suplimentare ale ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana, in timp ce programele de austeritate vor restrange pietele mai multor state europene cu deficite mari.  «O restructurare a datoriei in Grecia ar avea efecte majore asupra increderii investitorilor si ar putea afecta usurinta de a obtine finantare la nivel european. in aceste conditii, pentru o redresare solida, este nevoie ca alte sectoare sa preia conducerea», a aratat Victor Safta.

Ar fi de dorit ca investitiile sa preia rolul pe care l-a avut in trecut, in anii de boom, consumul. Pentru o crestere sanatoasa, care sa se reflecte in nivelul de trai pe termen lung, Romania are insa nevoie sa isi imbunatateasca eficienta infrastructurii si aparatului public. De data aceasta consumul ar trebui sa reflecte o crestere reala a productivitatii, si sa nu se mai faca pe seama unor finantari externe riscante. « Dincolo de riscurile externe – fiind usor de recunoscut ca „revenirea” economiei romanesti se datoreaza mai degraba contextului international, nu unei performante locale deosebite – exista pericole din sfera majorarii pretului la energie termica, care va diminua din nou venitul net disponibil, franand consumul. Efectul acestui fenomen este inca neclar, depinzand de cat vor putea si vor vrea sa acopere primariile. Restructurarea a aproape 7000 de posturi din sectorul public va avea de asemenea un efect negativ. Estimarile noastre pentru 2011 raman in sfera pozitiva, vizand o crestere de 1,6%, insa factorii interni si externi analizati induc riscuri importante», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here