Stagnarea cresterii economice, presiunile moderate asupra preturilor si persistenta excesului de capacitate: trei motive de ingrijorare cu privire la perspectivele comertului global care, in cel mai bun caz, sunt slabe. Aceasta este concluzia noului raport al liderului mondial in asigurarea creditului comercial, Euler Hermes: “Ce ne pregateste comertul mondial?”.
Referindu-se la cele trei cauze principale ale stagnarii prelungite a comertului, Wilfried Verstraete, Presedinte al Consiliului de Administratie al Euler Hermes, a declarat: „in primul rând, programele de austeritate au scufundat cheltuielile publice la nivel global, o componenta istorica a cresterii economice. in al doilea rând, volumele exporturilor si importurilor globale s-au diminuat si data fiind conexiunea dintre ele, impactul asupra lanturilor de aprovizionare este exponential, la rândul sau slabind cresterea globala si comertul. in final, si cel mai important, cresterea consumului privat si a investitiilor – principalii vectori ai expansiunii cometului – este in cel mai bun caz, modesta. Din acest motiv, comertul mondial nu mai este un motor de crestere al PIB-ului global, doar acompaniaza. ”
Euler Hermes estimeaza pentru acest an o crestere a comertului international nominal de doar 1,8% in si doar 4,5% in 2016 – o fractiune a +12%, expansiunea comertului global vazuta anual intre 2001 si 2008. Raportul anticipeaza ca presiunile negative asupra preturilor (petrol, schimburi), conduc la un deficit de 560 miliarde dolari din comert numai pentru anul 2015, in timp ce redresarea la nivel mondial pe piata bunurilor si serviciilor intârzie sa apara, luptându-se inca la sapte ani de la criza financiara. Riscul aparitiei si dezvoltarii unui „cerc vicios” ramâne de actualitate: presiunile deflationiste se intensifica, iar marjele operationale se erodeata pâna la punctul in care, preturile de consum sunt atât de mici, incât companiile se lupta pentru a-si mentine profitabilitatea.
Ca urmare, tarile au un apetit in crestere pentru stimularea cererii interne, printr-un accent mai mare pus pe increderea interna, in timp ce in paralel fiecare incearca sa stimuleze exporturile. Acest lucru mareste riscul unui protectionism mai mare sub forma razboaielor valutare, controlului tarifelor si al altor masuri comerciale restrictive.
„Este vital ca exportatorii sa acorde atentie celor trei „P” ai riscului de export, si anume Preturi, Protectionism si Plati”, a subliniat Ludovic Subran, Economist-sef al Euler Hermes. „Acest lucru presupune gestionarea concurentei de pret la nivel mondial, protectionismul la nivel de tara si riscul de neplata al clientilor, pentru a raspunde cu succes provocarii expansiunii internationale.”
Raportul evidentiaza ca neplata corporativa va deveni o problema tot mai mare. Timpul petrecut in asteptarea platilor, masurat prin termenul mediu de incasare a creantelor (DSO), este in crestere la nivel global. in perioada de asteptare furnizorii isi finanteaza clientii, creând presiuni suplimentare asupra pozitiilor lor de flux de numerar.
Principalii câstigatori ai exportului sunt de asteptat in Asia, cu 221 miliarde dolari in exporturi nete suplimentare in timpul anului 2015. La nivel global, China va depasi SUA cu cel mai mare câstig intr-o singura tara, urmata de Germania, Japonia si Coreea de Sud. intârziatii in export includ Brazilia si Chile, ca urmare a scaderii preturilor produselor de baza, in timp ce Portugalia si Ungaria sunt lovite de lipsa competitivitatii. Euler Hermes sugereaza 12 retete care sa permita tarilor sa-si stimuleze exporturile, concentrându-se pe punctele lor forte unice, inclusiv
Franta si industria sa farmaceutica
Spania, prin cresterea competitivitatii productivitatii, ca urmare a scaderilor salariale reale, si
Singapore, prin utilizarea cu succes a acordurilor de liber schimb.
Raportul propune, de asemenea, noi rute de export bazate pe de rata de crestere preconizata a importurilor in 2015 -16 si nivelurile asociate de risc de tara, pentru a identifica potentialele capcane si oportunitati. Euler Hermes decupeaza acele tari care au atât o crestere ridicata si precum si un risc comparativ mai mic, cum ar fi Estonia si Coreea de Sud – care sunt printre „cele 15 delicatese”. Se recomanda prudenta pentru exportatorii care se aventureaza in „piete deja pline”, cum ar fi Canada, Elvetia si Australia – care apar tentant de sigure, dar ofera o crestere scazuta neinspirata.
Sectorul-intelept, cel mai mare pierzator va fi energia, cu o scadere de 400 miliarde dolari in exporturi numai in 2015. Cu toate acestea, produsele chimice vor beneficia de recuperarea sectorului de productie si reducerea costurilor energiei; electronicele vor câstiga din cresterea cererii din Asia; iar cererea robusta pentru bunuri de capital in tarile in curs de industrializare, va ridica sectorul utilajelor.