Perspectiva Sectoriala Globala a Euler Hermes: Toate lucrurile vin la cei care asteapta

0
1112

Euler Hermes, liderul mondial in asigurarea de credit comercial, a publicat cea mai recenta Perspectiva Sectoriala Globala: „Toate lucrurile vin la cei care asteapta”. Se raporteaza ca riscurile sectoriale la nivel global au fost mai bine orientate incepand cu mijlocul anului 2013, dar redresarea anticipata a economiei mondiale pentru 2014-2015 va fi prea modesta si eterogena pentru ca majoritatea sectoarelor din intreaga lume sa beneficize pe deplin.

„Va fi nevoie de ceva timp pentru ca, la nivel mondial, cresterea economica sa poata hrani pina la baza companiilor de toate marimile si din sectoarele de activitate, in special in Europa inca fragila”, a explicat Ludovic Subran, economist sef Euler Hermes. „in multe sectoare nu previzionam o cale de revenire accelerata in 2014.”

Euler Hermes monitorizeaza riscurile sectoriale pentru 17 industrii din 72 de tari, reprezentind 95% din PIB-ul la nivel mondial. Ratingurile sectoriale (risc scazut, mediu, sensibil si mare), sunt stabilite pentru fiecare tara si concentreaza previziunile proprii asupra cererii pietei, nevoilor de finantare, profitabilitatii si mediului de afaceri.

Revenirea la nivel global nu este inca suficienta, astfel incit sa poata beneficia de ea pe deplin o majoritate de sectoare la nivel mondial

In 9 din 10 cazuri, riscurile sectoriale din fiecare tara ramin la nivelurile din 2013. Per ansamblu, sectoarele evaluate „cu risc”, ramin in cea mai mare parte valabile pentru anul 2014: 49% cu risc mediu si aproximativ 25% cu risc sensibil sau ridicat. Cu alte cuvinte, doar 25% dintre sectoare prezinta fundamente destul de solide sau perspective de a incepe anul 2014 cu un nivel scazut de risc.

Pe o scara globala sectoarele de textile, constructii si transport aerian au inceput anul 2014 cu cel mai inalt nivel de risc, in timp ce sectoarele de chimice, produse farmaceutice si agroalimentare si-au mentinut nivelul de risc mai scazut.

Textile: Productia in UE a stagnat in 2013, dupa o scadere de un deceniu. Sectorul a fost mult timp influentat in mod direct de volatilitatea consumului casnic si factorul cheie ramine costul de productie.

Constructii: Tendinte regionale si nationale mai favorabile se vor dezvolta in 2014, dar presiuni numeroase si persistente vor cintari in continuare in acest sector. Cresterea globala a veniturilor in acest sector a ramas slaba in 2013 (+3% in valoare, aproximativ 9.300 de miliarde de dolari). Contributia sa la insolventele companiilor ramine ridicata – pina la 20% din total – in timp ce, in medie, acesta reprezinta 7% din PIB.

Hirtie: Ajustarile de capacitate ar trebui sa mentina nivelurile actuale ale preturilor. O provocare majora pentru industrie o reprezinta utilizarea sporita a comunicarii online si a dispozitivelor electronice de larg consum, cum ar fi smartphone-urile si tabletele.

Tehnologiile informatiei si comunicatiilor (TIC): Un sector divers ce se confrunta cu presiuni puternice asupra pretului si cerinte de investitii. Cresterea de +3% in domeniul TIC din 2013, cu venituri de cca. 4.400 miliarde de dolari, a fost alimentata de dezvoltarea din toate tarile, desi in grade puternic diferite.

Automobile (producatori de masini): Piata globala va continua sa se extinda in 2014, la o rata de crestere de +5% (in unitati), cu Statele Unite si China ca factori primari de crestere. Pietele europene au inregistrat in 2013 un nivel scazut pentru al 17-lea an, dar isi revin incet-incet. Unele tari in curs de dezvoltare au stagnat in 2013, avind slabe perspective de crestere.

Chimice: Productia globala de substante chimice este de asteptat sa creasca cu +4% in termeni reali in 2014, dupa un +2,5% in 2013. Sectorul SUA este revigorat datorita preturilor mai mici ale gazelor naturale, dar Europa ramine in defensiva. Asia continua sa cistige cota de piata, fiind legata de cererea interna puternica.

Farmaceutice: Cresterea nevoilor medicale continua sa stimuleze piata produselor farmaceutice la nivel mondial (950 miliarde de dolari estimarea pentru 2013), dar nu toti jucatorii beneficiaza.

Agroalimentare si Retail: Perspective contrastante pentru 2014. Pe o scara globala, sentimentul din acest sector va balansa intre usurare (relaxarea din costurile de aprovizionare agricola), incertitudine (economica) si dinamism (oportunitati geografice si cautarea de noi modele).

Regiuni: APAC pastreaza in 2014 cel mai scazut nivel de risc sectorial, Europa de Vest isi pastreaza cel mai ridical nivel
(evaluarea de sfirsit de an pentru 2013, tari ponderate cu cota PIB-ului regional din 2013)

Revenirea cresterii in Europa ramine prea modesta pentru ca efectele sale de remediere sa se raspindeasca rapid in toate sectoarele de activitate; perspectivele pentru retail si constructii vor ramine neschimbate. Multe companii europene inca se confrunta cu provocari importante legate de presiunile

concurentiale si de finantare. Doar 21% dintre sectoarele din Europa de Vest si 26% din sectoarele din Europa Centrala si de Est inregistreaza un nivel de risc scazut pentru 2014.

in Africa si Orientul Mijlociu, profilul riscului sectorial s-a imbunatatit in mod evident in tarile exportatoare de petrol, in special in CCG. S-a stabilizat in Africa de Sud si Maroc, in ciuda deficientelor structurale din
anumite sectoare, cum ar fi textile, si intr-o masura mica, in tarile afectate de turbulentele politice sau sociale.

Criza din America de Nord pare sa fie cu adevarat in oglinda retrovizoare pentru majoritatea sectoarelor, in ciuda citorva puncte slabe ramase (constructii, textile, transport aerian), precum si incertitudinile privind ritmul de revenire.

Lipsa de vigoare economica din 2013 a Americii Latine, plus semnele reinnoite de vulnerabilitate in unele tari afectate de fluctuatiile cursului de schimb si a riscurilor de finantare, este o greutate asupra multor sectoare, in special in constructii. Pentru cele mai multe sectoare si tari, riscul ramine la nivel mediu. Rezistente la ciclul global pina in 2013, Asia Pacific ramine regiunea cu cel mai scazut nivel de risc sectorial pentru anul 2014. Cu toate acestea, provocarile pentru 2014-2015 sunt printre cele mai mari. APAC a inceput 2014 cu unele sectoare (textile, metalice si constructii) care se confrunta cu slabiciuni structurale in unele tari.

Revizuirea evaluarilor sectoriale evidentiaza zonele ce prezinta in continuare riscuri mai mari.
Cererea este cheia pentru dezvoltarea riscului in 2014

Balanta schimbarii in evaluarile de risc sectorial s-a inversat incepind cu mijlocul anului 2013, cu un numar mai mare de imbunatatiri ale ratingurilor de risc (78 pentru intregul an 2013), decit scaderi (67).

Aceasta inversare generala a mascat tendintelele contrastante din regiuni si coordonarea in timp:
Pozitive pe parcursul intregului an in Asia – Pacific, dar concentrate in citeva tari (Australia, Indonezia, Malaezia, Filipine )
Stabile in a doua jumatate a anului in Africa si Orientul Mijlociu – dar mai ales in GCC
Stabile in America de Nord
inca negative in America Latina, in ciuda unei imbunatatiri la sfirsitul anului 2013
inca negative in Europa
Per ansamblu, trei sectoare de activitate au inceput anul 2014 cu un numar mai mare de tari “cu risc” in comparatie cu anul precedent: chimice, agroalimentar si metale.

In cel mai recent scenariu, riscul sectorial ramine descrescator in Orientul Mijlociu si crescator in Europa. Trei sectoare – chimice, metale, semi – conductoare – prezinta cea mai mare deteriorare a riscului. Primele patru sectoare cu o revizuire descrescatoare a riscului sunt electronicele de larg consum, constructiile, masini si echipamente si, mai presus de toate, retailul.

„Revizuirile descrescatoare ale riscului sectorial se bazeaza putin mai mult pe imbunatatirea cerererii, decit pe profitabilitate si probleme de finantare si vice – versa pentru revizuirile ascendente”, a remarcat Ludovic Subran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here