Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara i-a atentionat luni pe toti crescatorii de porcine din judet sa notifice medicului veterinar din localitate orice caz de boala sau mortalitate la efectivele de porci, in vederea prevenirii raspandirii pestei porcine africane, chiar daca aceasta maladie nu a fost semnalata inca in zona.
„Nu sunt cazuri de pesta porcina africana, insa luam masuri de prevenire si raspandire a bolii. In cazul aparitiei unui focar epidemic de pesta porcina africana, exista riscul ca agentul patogen sa se raspandeasca la alte exploatatii de porcine si la porcii salbatici”, a declarat purtatorul de cuvant al DSVSA Hunedoara, dr. Leontin Laslau.
Potrivit acestuia, targurile de animale sunt deschise, insa inspectorii DSVSA Hunedoara monitorizeaza atent activitatea acestora pentru ca vanzarea porcilor sa se desfasoare doar in respectivele spatii autorizate.
In cadrul actiunilor de prevenire si raspandire a bolii, medicii veterinari si reprezentantii fondurilor de vanatoare din judetul Hunedoara au fost convocati la o instruire la sediul DSVSA, in paralel fiind demarate controale tematice la fermele de crestere a porcilor. De asemenea, Centrul local de combatere a bolilor Hunedoara a fost informat despre masurile dispuse pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane in efectivele de animale din judet.
Potrivit veterinarilor, transmiterea bolii se poate face prin vector animal sau uman, reprezentat de persoane care transporta animale sau produse de origine animala destinate pentru consum propriu sau comercializare.
In gospodariile populatiei din judetul Hunedoara sunt circa 24.000 de porci, la care se adauga efectivele crescute pe serii in complexele de suine.
Anul acesta a fost confirmat un nou focar de pesta porcina africana la porcii domestici in localitatea Micula, din judetul Satu Mare