- Peste 3.000 de liceeni au avut acces la resurse educaționale de orientare profesională și dezvoltare antreprenorială la cea de-a treia ediție a proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, varianta 2.0, implementat de Junior Achievement România în colaborare cu OMV Petrom.
În anul 2023, Junior Achievement România și OMV Petrom au desfășurat o nouă ediție a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta 2.0, iar activitățile derulate în cadrul acestuia au ajuns la peste 3.000 de elevi din toate regiunile țării.
Participanții din această ediție au beneficiat de activități la clasă și acces la conținuturile internaționale Junior Achievement, dar și de oportunități de învățare practică pentru dezvoltarea abilităților profesionale necesare pieței de muncă actuale. Elevii au fost inițiați, de asemenea, în lumea antreprenoriatului, prin cursuri, traininguri online și evenimente fizice ce au încurajat munca de echipă și competitivitatea.
„Investiția în formarea a peste 3.000 de elevi din toate regiunile țării nu doar îmbogățește cunoștințele acestora, ci îi pregătește și pentru cerințele pieței de muncă actuale și viitoare. Dezvoltarea abilităților profesionale și încurajarea antreprenoriatului în rândul tinerilor reprezintă cheia către o societate mai competitivă și prosperă. OMV Petrom este mândru să sprijine această inițiativă și să contribuie la modelarea unei generații pregătite să facă față provocărilor și să construiască un viitor durabil pentru România.” ne spunea Ionuț Ciubotaru, Vice Președinte în cadrul departamentului de Dezvoltarea Afacerii, din OMV Petrom.
Tema generală a proiectului de anul acesta a fost încurajarea ideilor inovatoare care susțin dezvoltarea sustenabilă a comunităților. În acest sens, echipa Fast&Tasty de la Liceul O. C. Tăslăuanu din Toplița a fost premiată în cadrul Galei Aniversare JA Romania cu premiul Sustainability Award pentru ideea dezvoltată în cadrul incubatorului BizzFactory – aplicație care le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și găsi rețeta potrivită propriilor gusturi, în funcție de alimentele disponibile în locuință.
Alți 137 de elevi din Dolj și Gorj participanți la activitățile Innovation Day au dezvoltat soluții care să schimbe casele viitorului în locuințe sustenabile, inteligente și prietenoase cu mediul. Sisteme care captează energia produsă de pași pentru a o transforma în electricitate, aplicații AI, case sferice sau construite etajat, senzori și sisteme de răcire care maximizează eficiența panourilor solare sunt doar câteva dintre ideile conturate de tineri cu ajutorul voluntarilor OMV Petrom.
Am învățat toți pașii începerii unei companii alături de prietenii mei și de persoanele calificate prin webinarele pe care le urmăream de fiecare dată când aveam posibilitatea. Am realizat că prin perseverență și implicare, dar în același timp și cu momente de neuitat, poți construi atât amintiri cât și un plan de afaceri și o aplicație de viitor și de folos cetățeniilor” – declară una dintre elevele din echipa Fast&Tasty de la Liceul „O. C. Tăslăuanu” din Toplița, câștigătoarea Sustainability Award, susținut de OMV Petrom
Proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta 2.0 include trei tipuri de activități:
- Innovation Day™ – evenimente unde elevii sunt încurajați să-și folosească abilitățile creative și gândirea antreprenorială pentru identificarea unor soluții inovatoare la probleme de actualitate sau situații concrete din comunitatea lor.
- JA BizzFactory™ – incubator de afaceri în cadrul căruia elevii participă la sesiuni online în care sunt prezentate concepte precum sustenabilitate, economie circulară și conexiunea acestora cu inovarea și își testează diferite idei de afaceri prin care pot rezolva probleme identificate în comunitatea din care provin.
- Job Incubator™ – activități și conținuturi applied learning prin intermediul cărora elevii descoperă, prin simularea unor situații reale, importanța abilităților interpersonale și modalități de dezvoltare a acestora și pot explora job-uri actuale din domeniul producției de energie.
Despre Junior Achievement (JA) România
Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „applied learning“ și „project based” sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.