Peste 500 de sindicalisti protesteaza la Guvern si Cotroceni

0
801
proteste

protestePeste 500 de sindicalisti au venit, vineri, pentru a doua zi consecutiv, la sediile Guvernului si Presedintiei pentru a protesta fata de masurile de austeritate anuntate de autoritati si il cheama pe presedintele Basescu sa vina intre ei si sa isi ceara scuze pentru situatia in care s-a ajuns.

 

La protestul de la Palatul Cotroceni participa peste 200 de sindicalisti din sanatate, administratie, transporturi si educatie. Acestia huiduie si striga „Jos Basescu” si „Jos Guvernul”.

Alti peste 300 de oameni protesteaza la sediul Guvernului, unde de pe o scena amenajata in fata Muzeului Antipa vorbesc liderii sindicalistilor.

Acestia au spus ca il invita pe presedintele Traian Basescu sa vina intre protestatari, atentionand ca este ultimul avertisment public pe care i-l transmit.

„Cerem presedintelui Basescu sa vina aici si sa isi ceara scuze publice pentru situatia in care a adus functionarii publici, dar si mediul privat”, a spus presedintele executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administatie, Romel Neagu, de pe scena amenajata in zona Palatului Victoria.

La intervale scurte de timp, liderii protestatarilor reinnoiesc invitatia adresata presedintelui de a veni vineri in Piata Victoriei pentru a discuta cu ei.

„Daca nu vine, inseamna ca suntem nimeni pentru ei si ca ne considera niste sclavi. Nu glumim, il asteptam pe presedintele Traian Basescu intre noi, daca este barbat si daca se considera numarul unu in tara aceastra. Daca nu, sa nu mai apara pe nicaieri”, au spus cei care vorbesc pe scena.

Protestatarii striga „Boc, Boc, Boc, la usa ta a venit politia”, „Unitate”, „Avem un mesaj: lasati-ne si plecati!” si au bannere pe care scrie „Guvernanti, coborati in strada la dialog, aveti curaj, perimetrul este inca sigur”, „in Politie, 8.000 de posturi sunt neocupate, de ce?”, „Politistii au intrat in imposibilitate de plata pentru transport, educatie, medicamente, chirie, intretinere, credite. Puteti afla amanunte aici”.

Liderii protestatarilor au chemat toti nemultumitii din Romania sa vina la mitingul din 19 mai, din Piata Victoriei.

Printre protestatari sunt si sindicalisti imbracati in uniforme de la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual, precum si angajati de la Penitenciarul Codlea.

Sindicalistii de la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie au foi pe care scrie ca in Primaria Bucuresti venitul mediul net este sub 1.350 de lei pe luna, inclusiv functiile de conducere.

Protestele de la sediile Presedintiei si Guvernului sunt organizate de toate cele cinci confederatii sindicale, ca reactie fata de masurile de reducere a cheltuielilor bugetare propuse in urma negocierilor cu FMI.

Joi, in prima zi de proteste la sediile Guvernului si Presedintiei, au participat aproximativ 500 de sindicalisti. Dupa protestul de vineri, sindicalistii iau in pauza in weekend, dar vor reveni, luni si marti, la Guvern si Palatul Cotroceni pentru a protesta.

Confederatiile sindicale au anuntat si un miting de amploare in Piata Victoriei, in 19 mai, la care au fost anuntati aproximativ 40.000 de participanti. Sindicalistii vor hotari dupa mitingul din 19 mai daca vor recurge la o greva generala, din 25 mai, „sau o miscare de strada asemanatoare celei din Grecia”, respectiv o iesire regulata si blocarea Pietei Victoriei permanent in fiecare zi, a spus liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu.

Masurile de reducere a salariilor si pensiilor propuse de autoritati dupa discutile cu delegatia FMI i-au scos si pe pensionari in strada. Aproximativ 1.000 de pensionari au protestat, miercuri, timp de trei ore, in fata Palatului Cotroceni, cerand demisia presedintelui Traian Basescu, pe care il acuza ca i-a inselat si caruia ii cer sa renunte la masurile de reducere cu 15% a pensiilor.

si sindicalistii din invatamant au inceput, luni, protestele cu pichete la Palatul Parlamentului, pe care le vor continua pana in 20 mai.

Mai mult, sindicalistii din invatamant au decis sa aplice masurile dure de protest pe care le-au anuntat de mai mult timp daca autoritatile nu le iau in considerare cererile.

Cele patru federatii sindicale au decis, miercuri, atat declansarea grevei generale, cat si blocarea anului scolar, la nemultumirile legate de Legea educatiei si de finantarea invatamantului adaugandu-se si masurile de reducere a salariilor propuse de autoritati, care ar urma sa fie aplicate din 1 iunie.

Cadrele didactice nu mai trec de miercuri notele elevilor in catalog si nu mai participa la evaluarile nationale si la bacalaureat, ceea ce inseamna blocarea anului scolar. Mai mult, profesorii vor intra din 31 mai in greva generala, in 19 mai vor participa la mitingul din Piata Victoriei, iar in 1 iunie vor fi organizate mitinguri in municipiile resedinta de judet si in Bucuresti.

in urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au propus, ca masuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% si o scadere masiva a subventiilor, in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA.

Masurile, anuntate in 6 mai de presedintele Traian Basescu, au fost contestate de sindicalisti, dar acceptate de patronate.

Dupa doua runde de discutii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni si la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intentie catre FMI sa fie reanalizata in Consiliul Economic si Social si sa nu fie adoptata de Guvern decat cu avizul CES.

Plenul CES a fost convocat pentru vineri, insa discutiile au fost amanate pentru luni, la solicitarea confederatiilor sindicale, care vor sa analizeze cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate, date pe care le-au solicitat Ministerului Finantelor. Fara participarea celor 15 reprezentanti ai sindicatelor in CES, nu poate fi dat un aviz in cazul scrisorii de intentie cu FMI. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here