Petrolul a fost tinta atentiei speculatorilor in contextul tulburarilor din Egipt

0
848

Pretul petrolului a crescut cu 33% in ultimele 6 luni. Situatia din Egipt a stimulat trendul ascendent al petrolului. Plecarea lui Hosni Mubarak calmeaza temporar pietele. in Romania- cel mai probabil carburantii vor ramane scumpi, desi, de la inceputul anului si pana in prezent, Dolarul American a scazut fata de Leu.

«In ultimele 6 luni, petrolul s-a apreciat cu peste 33%. Trendul a fost sustinut insa in mare parte de perspectiva mai buna privind economia globala, de cresterea lichiditatilor in dolari si de un apetit speculativ in ascensiune. Tulburarile din Egipt au contribuit recent la dinamizarea tendintei ascendente a pretului petrolului, sporind in acelasi timp volatilitatea. Totusi, dupa retragerea lui Hosni Mubarak, scaderile au fost limitate, tinand cont de saltul puternic inregistrat anterior», a declarat Victor Safta, directorul general al
X-Trade Brokers.
Petrolul a inregistrat o crestere saptamana trecuta, inchizand vineri la nivelul de 101,35 de Dolari pe baril, dupa ce atinsese un minim de 97,49 Dolari pe baril in sedinta de marti. Scaderile fusesera initiate intr-un context mai calm- odata cu preluarea unor atributii de catre vicepresedintele egiptean Omar Suleiman ; de asemenea, scaderile fuseseraa accentuate de ridicarea dobanzii de referinta in China, masura care reduce apetitul speculativ si poate incetini avansul spectaculos, de 10,3% in 2010, al celei de-a doua mari economii a lumii. O asemenea ridicare a ratei de dobanda are astfel un efect negativ asupra pretului petrolului. Manifestatiile din Egipt au revenit insa in forta spre jumatatea saptamanii trecute, generand o reaprindere a interesului pentru petrol; instabilitatea ar fi putut afecta canalul Suez, prin care tranziteaz[ zilnic o mare parte din fluxurile de petrol dinspre Orientul Mijlociu, si aproximativ 4% din livrarile globale. Incertitudinea din Egipt a creat presiune de cumparare pentru petrol inclusiv din cauza riscului ca instabilitatea sa se raspandeasca in regiunea producatoare a peste 50% din oferta mondiala de titei. Zvonurile ca presedintele Mubarak va renunta la functie au determinat o cadere rapida a pretului joi, insa miscarea a fost reversata dupa ce discursul acestuia a dezamagit asteptarile. Ședinta de tranzactionare de vineri a fost dominata de informatiile privind situatia din Egipt. Anuntul retragerii lui Mubarak a determinat deprecierea pretului petrolului cu 1,5%, insa, pana la finalul sedintei, cumparatorii au recuperat aproape jumatate din aceasta scadere.  
« Speculatorii vor urmari insa cu mare interes dezvoltarea evenimentelor din regiune. Situatia din Egipt are inca un potential pentru instabilitate ce nu poate fi neglijat. in plus, daca miscarile de protest se vor extinde in alte tari, petrolul va reactiona viguros » a adaugat Victor Safta.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) a anuntat joi ca cererea a crescut in 2010 cu 2,8 mil. barili pe zi, fata de un avans de numai 0,5 mil. barili pe zi al productiei. Decalajul dintre cerere si oferta a consolidat interesul pentru petrol in 2010, iar perspectivele de crestere a consumului global in 2011 asigura o sustinere in piata pentru perioada actuala.

Dolarul american s-a depreciat in fata Leului romanesc cu 1,83% de la inceputul anului. intarirea monedei nationale nu compenseaza insa decat in mica parte aprecierea petrolului. « Pentru perioada urmatoare, preturile carburanilor in Romania vor fi dictate in principal de dinamica pretului petrolului, volatilitatea inregistrata de Leu in fata Dolarului American nefiind suficienta pentru a compensa miscarile de obicei mult mai mari ale barilului. Pentru moment e dificil de estimat o coborare importanta a preturilor la benzina si motorina», a precizat Victor Safta.

****

Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.
X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.
La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja).
Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii.
Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here