Petrom: Preturile carburantilor scad cu 4 bani pe litru

0
789
benzinarie-petrom

benzinarie-petromPetrom va reduce, marti, pretul carburantilor cu 4 bani pe litru, dupa sistarea colectarii taxei pentru Fondul Special de Produse Petroliere (FSPP), a anuntat compania. „Datorita reducerii componentei de taxare cu 0,01 USD, ca urmare a sistarii colectarii

taxei reprezentand Fondul Special de Produse Petroliere, pretul carburantilor in benzinariile OMV si Petrom se va reduce cu 4 bani/litru (inclusiv TVA aplicat taxei de 1cent/litru), incepand cu data de 25.01.2011.”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Petrom aminteste ca taxele reprezinta circa jumatate din pretul carburantilor.

Totodata, potrivit Petrom, pretul mediu aplicat de catre operatorii de profil din Romania este printre cele mai mici din Uniunea Europeana.

Compania mai precizeaza ca evolutia preturilor Petrom se bazeaza pe cotatiile internationale la carburanti si pe concurenta pe piata, fiind in plus influentate de politica fiscala si de cursul de schimb.

si Rompetrol a anuntat ca va reduce preturile, intrucat taxa aferenta Fondului Special pentru Produse Petroliere a fost eliminata, insa in cazul acestei companii scaderea de pret este de 0,03 lei pe litru.

Ministerul Economiei a transmis, vineri, rafinariei Petromidia, o informare in care arata ca datoria fostei Companii Romane de Petrol a fost stinsa si ca platile catre Fondul Special pentru Produse Petroliere vor fi oprite, iar taxa nu mai trebuie sa se regaseasca, din acea zi, in pretul carburantilor.

Pana in prezent, Guvernul, Ministerul Finantelor sau cel al Economiei nu au anuntat aprobarea vreunui act privind eliminarea taxei.

Taxa a fost introdusa pentru stingerea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol, de aproape 650 de milioane de dolari, si s-a aplicat de la 1 ianuarie 2001 pentru carburantii produsi si comercializati in Romania, iar din 2005 s-a aplicat si celor exportati.

Datoria fostei Companii Romane de Petrol, reprezentand creditele contractate pentru finantarea importurilor de titei din perioada 1992-1997, a fost acoperita integral inca din luna octombrie a anului trecut, dar statul a continuat sa incaseze taxa de un cent pe litru, sumele suplimentare fiind utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Ministerele Economiei si Finantelor Publice au elaborat un proiect de ordonanta de urgenta potrivit caruia sumele incasate in Fondul special pentru produse petroliere dupa regularizarea datoriilor fostei Companii Romane de Petrol se utilizeaza pentru diminuarea datoriei publice interne.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, prin suma incasata in data de 22 octombrie 2010 s-a stins integral datoria publica creata in baza OUG 72/1997 privind regularizarea datoriei fostei CRP, in valoare de 507,3 milioane de dolari.

De asemenea, in perioada 22 octombrie – 21 decembrie 2010, Ministerul Economiei a virat din Fondul special pentru produse petroliere in contul Ministerului Finantelor Publice suma 50,8 milioane lei reprezentand echivalentul la data platii a sumei de 16,0 milioane de dolari, suma reprezentand o alta datorie a fostei CRP catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, dar al carei regim juridic trebuie clarificat.

In nota de fundamentare nu se explica de ce s-a mai incasat taxa de un cent pe litru dupa 21 decembrie, dar proiectul de ordonanta de urgenta stabileste ca sumele care exced acele datorii vor fi utilizate pentru diminuarea datoriei publice.

Taxa de un cent pe litru urma urma sa fie eliminata odata cu aprobarea proiectului de OUG de catre Guvern si intrarea in vigoare a actului normativ. (Mediafax)
Sursa foto: Arhivafoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here