Philippe Lhotte, BRD: Bancile trebuie sa-si asume partea de responsabilitate pentru creditele in franci

0
711

Bancile trebuia sa informeze clientii cand au luat credite in franci elvetieni asupra riscurilor la care se expun, pentru ca face parte din etica profesionala a bancilor, iar daca insitutia de credit are o parte de raspundere, trebuie sa si-o asume, apreciaza directorul general BRD, Philippe Lhotte.

„Pentru clientii care au luat la un moment dat credite in franci elvetieni, era important sa fie informati cu privire la riscuri, banca trebuie sa informeze clientii, face parte din etica profesionala a bancilor, din bunul simt al meseriei noastre. Sunt clienti care trebuia sa stie de la bun inceput ca pot exista riscuri, printre care rata de schimb”, a declarat joi Lhotte in conferinta de presa ocazionata de anuntarea rezultatelor BRD pentru anul trecut, anunta Mediafax.

El si-a exprimat indoiala ca toti cei peste 75.000 de debitori in franci elvetieni au fost informati corect si avertizati asupra riscului de catre bancile care i-au creditat.

„Exista 75.000 de clienti care au facut credite in franci elvetieni si nu sunt sigur ca tot atatia clienti au fost avertizati de aceste riscuri”, a spus Lhotte.

„Pentru clientii care au luat la un moment dat credite in franci elvetieni, era important sa fie informati cu privire la riscuri, banca trebuie sa informeze clientii, face parte din etica profesionala a bancilor, din bunul simt al meseriei noastre. Sunt clienti care trebuia sa stie de la bun inceput ca pot exista riscuri, printre care rata de schimb”, a declarat joi Lhotte in conferinta de presa ocazionata de anuntarea rezultatelor BRD pentru anul trecut.

El si-a exprimat indoiala ca toti cei peste 75.000 de debitori in franci elvetieni au fost informati corect si avertizati asupra riscului de catre bancile care i-au creditat.

„Exista 75.000 de clienti care au facut credite in franci elvetieni si nu sunt sigur ca tot atatia clienti au fost avertizati de aceste riscuri”, a spus Lhotte.

Directorul BRD a precizat ca banca pe care o conduce are cinci astfel de credite in portofoliu si urmeaza sa propuna clientilor respectivi conversia in lei, la cursul dinaintea aprecierii puternice a francului, la jumatatea lunii ianuarie.

„Sunt cinci clienti, am vazut dosarele, eu sper ca si peste 20-30 de ani sa ramana clientii nostri. Cand banca a acordat creditele, ma intreb daca au fost bine informati, oare li s-au explicat riscurile? (Lhotte nu era pe atunci la conducerea bancii – n.r.) O sa le propunem conversia in lei la cursul dinainte de 15 ianuarie. Nu putem face recomandari altor banci, nu dam lectii nimanui, dar trebuie sa fim corecti si sa lucram pe o baza de echitate”, a explicat Lhotte.

Banca a derulat, pentru cateva luni in anul 2006, o oferta pentru clientii cu venituri mari. Ulterior, a decis sa opreasca acest tip de finantare. Soldul celor cinci credite in franci elvetieni este de circa 280.000 CHF.

Directorul BRD este de acord cu pozitia exprimata de BNR, de negocieri individuale intre banci si clienti pentru a gasi o solutie favorabila in cazul creditelor in franci elvetieni, insa si cu cea a premierului Victor Ponta de dupa izbucnirea „crizei francului”, cand spunea ca fiecare trebuie sa-si asume responsabilitate, iar daca o banca are o parte de raspundere fiindca n-a informat corect si suficient clientii, trebuie sa-si asume acea responsabilitate.

Pe de alta parte, Lhotte a mentionat ca nu a fost de acord cu pozitia exprimata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) intr-un comunicat de la finele lunii ianuarie privind solutiile propuse de banci clientilor si a refuzat sa-l valideze. BRD se mai gandeste astfel, in urma unor diferente de opinii, daca va ramane in continuare in componenta CPRB.

Membrii CPBR sunt Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit tiriac Bank, ING Bank Romania si Volksbank Romania. Cele sase banci detin circa jumatate din totalul activelor bancare din sistem si peste o treime din personalul din domeniu.

CPBR considera ca transformarea imprumuturilor in alta moneda trebuie sa respecte o directiva UE aplicabila din 2016 potrivit careia operatiunea ia in calcul cursul de schimb de la data efectuarii, iar legea insolventei persoanelor va fi benefica doar daca nu va incuraja lipsa de disciplina la rambursare.

Referitor la unele propuneri legislative sau ale societatii civile care vizeaza impunerea altui curs de schimb fata de cel al pietei pentru conversia creditelor acordate in franci elvetieni, CPBR arata ca aceasta problema nu poate fi tratata decat punctual, intre bancile care au acordat astfel de credite si clientii acestora, pentru gasirea de solutii viabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here