PIATA IMOBILIARA-INCOTRO?

0
1640
Iasi Romania

Suntem 19,5 milioane de români, a șaptea cea mai numeroasă populație din Uniunea Europeană. Ne depășesc doar nemții, francezii, britanicii, italienii, spaniolii și polonezii. Iată ce spun datele statistice despre casele noastre.

Trăim în circa 9 milioane de locuințe, iar cei mai mulți dintre noi suntem grupați în regiunea de Nord-Est a țării. Mai exact, o pondere de 16,5% din populația totală rezidentă a României locuiește în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

Strict în această parte a țării, existau, la finele anului trecut, peste 1,46 milioane de locuințe, regiunea de dezvoltare de Nord-Est aflându-se pe primul loc la nivel național în privința fondului locativ disponibil. În ciuda acestui fapt, casele și apartamentele românilor din cele șase județe menționate mai sus erau și unele dintre cele mai înghesuite din țară. Aici, suprafața locuibilă disponibilă era, în medie, de doar 45,4 mp/locuință, fiind mai mare doar față de cea înregistrată în Sud-Vest Oltenia (44,9 mp/locuință), regiune ce cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Pe parcursul anului trecut, în zona de Nord-Est au fost finalizate puțin peste 7.500 de locuințe, aspect care a plasat regiunea pe locul 4. De menționat este și faptul că aceasta cuprinde și unul dintre județele în care s-au construit cele mai puține locuințe în 2018, mai exact Vasluiul.

Pe de altă parte, regiunea de dezvoltare Nord-Est este cea în care au fost eliberate cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale în primele trei luni ale lui 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), mai exact 1.534 din totalul de 8.673 în întreaga țară.

Mai mult, dacă aruncăm o privire la numărul de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în primele cinci luni ale lui 2019, vedem că Nord-Estul țării ocupă tot primul loc, cu un total ce depășește ușor 3.000 de autorizații, din 16.471 la nivel național, fiind urmat la o distanță semnificativă de Sud-Muntenia (n.r. cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman).

Regiunea cu cei mai mulți locuitori s-a aflat însă pe locul al patrulea în topul celor cu numărul cel mai mare de locuințe terminate în primul trimestru al anului în curs, fiind depășită de regiunea de Nord-Vest (n.r. cuprinde județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj), București-Ilfov și de regiunea de Centru (n.r. cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu). Astfel, aici au fost date în folosință 1.555 locuințe comparativ cu peste 2.000 în celelalte trei zone.

București-Ilfov rămâne, așa cum este de așteptat, cea mai urbanizată regiune a României, 88,7% din populația totală trăind la oraș. Nu este de neglijat nici faptul că în Capitală și în împrejurimi găsim aproape 12% din întreaga populație a țării.

Fondul locativ era format aici la sfârșitul lui 2018 din 1,05 milioane de locuințe, acestea fiind și unele dintre cele mai spațioase din țară. Capitala și județul Ilfov se poziționează pe locul 2 în topul regiunilor, suprafața locuibilă depășind media națională, de 47,6 mp/locuință, și ajungând până la 50,4 mp.

Anul trecut, aici au fost finalizate cele mai multe locuințe din țară, mai exact aproape 11.280 din totalul de circa 59.700. În primul trimestru din 2019, s-au mai finalizat în București-Ilfov 2.211 locuințe.

Tot în aceeași perioadă, s-au eliberat 1.201 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, fapt ce a poziționat zona București-Ilfov pe locul 4 la nivel național, după regiunea de Nord-Est, Sud-Muntenia și cea de Nord-Vest.

Cea mai mică pondere a populației se regăsește, conform datelor INS, în Vest, ponderea depășind ușor 9% din total. Regiunea, care cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, se află la coada clasamentului și în privința fondului locativ. Aproape 838.680 de locuințe existau aici la finele lui 2018.

Interesant de menționat este faptul că această regiune cuprinde Timișul, care s-a poziționat pe locul al cincilea în clasamentul județelor unde s-au construit cele mai multe locuințe în 2018, fiind depășit doar de Cluj, București, Ilfov și Constanța, dar și două județe care s-au regăsit la coada clasamentului, mai exact Caraș-Severin și Hunedoara.

În total, în regiune au fost terminate 5.465 de locuințe anul trecut, al doilea cel mai scăzut număr din țară, mai puține fiind livrate doar în Sud-Vest Oltenia.

Nici la începutul lui 2019 lucrurile nu s-au schimbat, Vestul aflându-se tot spre coadă în topul regiunilor cu cele mai multe locuințe finalizate în trimestrul I. Mai mult, această regiune, alături de cea de Centru și Sud-Vest Oltenia au fost singurele din țară unde au fost eliberate mai puțin de 1.000 de autorizații în primul trimestru. Cele mai noi date arată că în ianuarie-mai în Vest s-au eliberat 1.546 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

Un plus pentru regiunea de Vest îl reprezintă faptul că apartamentele și casele rezidenților sunt cele mai spațioase din întreaga țară. Astfel, locuitorii celor patru județe dispun, în medie, de o suprafață locuibilă de 51 de mp/locuință.

La nivel național, din locuințele finalizate în 2018, 99,9% erau dotate cu electricitate, 93,5% au apă curentă, 83,2% aveau canalizare, 98,2% aveau baie, 90,8% erau racordate la sistemul de încălzire prin termoficare, iar 88,9% dispuneau de încălzire centrală.

Câți bani plătesc românii din marile orașe pe locuințele lor

Dacă analizăm situația pieței rezidențiale în primul trimestru din 2019, vedem că pentru a-și cumpăra o locuință, românii scoteau din buzunar cei mai mulți bani în Cluj-Napoca. Aici prețul mediu de vânzare al apartamentelor a ajuns, în perioada ianuarie-martie, la 1.560 de euro/mp, depășindu-l chiar și pe cel solicitat în Capitală, cu 240 de euro/mp.

Următoarele trei locuri în topul orașelor cu cele mai mari prețuri au fost ocupare de Timișoara, Constanța și Craiova, cu 1.200 de euro/mp, respectiv cu 1.140 de euro/mp și cu 1.100 de euro/mp. La polul opus, s-au aflat Giurgiu, Reșița și Alexandria, orașe unde prețul mediu s-a menținut între 500 de euro/mp și 600 de euro/mp.

Cele mai semnificative creșteri ale prețurilor apartamentelor de vânzare s-au consemnat, în primele trei luni ale lui 2019, în Botoșani (cu 7,1% până la 800 de euro/mp) și în Miercurea-Ciuc (cu 6,3% până la 900 de euro/mp).

DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL „Piața imobiliară rezidențială T1 2019”

În trimestrul al doilea al anului, doar în șase dintre principalele orașe ale țării (București, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța) existau la vânzare circa 400 de proiecte rezidențiale, cele mai multe dintre acestea fiind dezvoltate în Capitală. Numărul proiectelor rezidențiale la vânzare a depășit, în total, pragul de 700 la nivelul județelor Cluj, Timiș, Iași, Brașov, Constanța și în regiunea București-Ilfov.

Efectiv, la vânzare se găseau, tot în perioada aprilie-iunie 2019, peste 16.200 de apartamente în Capitală și în celelalte cinci orașe menționate mai sus. Informații suplimentare vor fi disponibile, în curând, în raportul „Piața imobiliară rezidențială T2 2019” realizat de Imobiliare.ro prin platforma Analize Imobiliare. Îl vei putea descărca gratuit AICI

Scris de

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here