București, 29 noiembrie 2018 – Optzeci și nouă de echipe de gimnaziu și liceu au adunat peste 170 de elevi din toată țara, care s-au înscris la primul concurs național Minecraft pentru Educație, organizat de fundația EOS în cadrul proiectului Informatica365. Primul centenar al României este comemorat în mod inedit de concurenții pasionați de informatică. Folosind platforma Microsoft MakeCode și algoritmi de construcție a structurilor repetitive, echipele participante au reconfigurat cetatea Alba Carolina și situl arheologic din Alba Iulia, imaginând universuri virtuale ale anului 2118.
“Această primă competiție, botezată de noi cu numele de cod „Edu Minecraft” reprezintă punctul culminant al unui proiect complex de formare a cadrelor didactice în care profesorii au învățat să joace Minecraft pentru a preda informatică, în special la clasele de gimnaziu. Prin efortul profesorilor mentori, elevii experimentează competențele de programare în proiecte interdisciplinare care combină noțiuni de istorie, antreprenoriat, fizică și nu numai”, declară Gabriela Barna, directorul Fundației EOS.
Competiția este structurată pe patru secțiuni: clasele V-VI, clasele VII-VIII, clasele IX-X și clasele XI-XII. Juriul este format dintr-o echipă multidisciplinară de experți în domeniile educație, IT, design și societate civilă. La finalul etapei de jurizare, pe 14 decembrie, echipele câștigătoare din fiecare categorie vor fi premiate într-un cadru festiv.
Concursul este organizat în cadrul Informatica365, un proiect amplu care și-a asumat formarea unui număr de 3.300 de profesori de informatică. Proiectul este implementat de Fundația EOS în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Casele Corpului Didactic, se adresează cu precădere acelor profesori care au început să predea noua disciplină de Informatică și TIC la gimnaziu și este derulat cu sprijinul financiar al programului filantropic Microsoft YouthSpark.
Prima ediție a Concursului Național Minecraft pentru Educație („Edu Minecraft”) este dedicată comemorării Centenarului României și se derulează sub egida Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, care a salutat inițiativa propusă de Fundația EOS.
Despre Fundația EOS România
Fundația EOS România a fost înființată în 1999, având experiență în introducerea și dezvoltarea utilizării noilor tehnologii atât în sistemul de educație formală cât și la nivelul comunităților mai largi. Misiunea EOS se focalizează pe atenuarea diviziunii digitale prin crearea si oferirea de oportunități tuturor membrilor comunității de a acumula deprinderi si abilități necesare mânuirii informațiilor si creării de cunoștințe noi, elemente esențiale pentru participarea la dezvoltarea unei societăți deschise bazate pe cunoaștere.