Politistii au inceput protestele, luni, si si-au redus activitatea, astfel ca ei nu mai participa la audieri in dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijeaza circulatia, motivand ca sunt platiti doar 75 la suta, situatie in care au anuntat ca isi vor limita activitatea tot la 75 la suta.
In Salaj, aproximativ 400 de politisti protesteaza prin reducerea activitatii
Aproximativ 400 de politisti salajeni afiliati la Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual si la Sindicatul National al Agentilor de Politie si-au redus activitatea, de luni, si nu mai dau amenzi, nu mai dirijeaza circulatia si nu participa la audieri in dosarele penale.
Din totalul de politisti care isi vor reduce activitatea in Salaj, 340 sunt membri ai Sindicatului National al Politistilor si Personalului Constractual Salaj, iar restul sunt afiliati la Sindicatul National al Agentilor de Politie.
Presedintele Biroului Teritorial al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual Salaj, Daniel Lazar, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca politistii vor merge in teren, dar vor sta in puncte fixe si nu vor actiona decat la apelurile de urgenta 112 si in situatiile limita.
„Incepand de astazi (luni – n.r.), se aplica la nivel de judet anumite modalitati de limitare a serviciilor, adica politistii din cadrul posturilor de politie nu vor mai lucra in ture, ci dupa program fix, in intervalul orar 8.00-16.00, iar sambata si duminica posturile respective vor fi inchise. Politia rutiera nu va mai dirija circulatia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, iar politistii nu vor mai face audieri in dosarele penale”, a spus Lazar.
Potrivit sursei citate, aceste masuri au fost stabilite la nivel national si vor fi implementate doar in saptamana in curs.
„Motivele care au dus la luarea acestor masuri sunt nivelul salariilor si lipsa materialelor consumabile. Nu mai avem tus la imprimante, ne lipsesc topurile de hartie si alte consumabile de care inspectoratele judetene de politie au nevoie pentru a putea functiona in conditii decente”, a afirmat Lazar.
Liderul sindical a precizat ca politistii nu vor declara greva si nici nu vor participa la aceasta forma de protest, actiunile lor fiind similare cu cele ale magistratilor din septembrie 2009.
Aproximativ o mie de politisti din Dolj au aderat la proteste
Aproximativ 1.000 de angajati ai Inspectoratului de Politie Dolj au aderat, luni, la protestele declansate la nivel national, prin „blocarea partiala a sistemului”, liderii sindicali ai acestora sustinand ca nemultumirile sunt legate de salarizare, logistica precara si reducerile de personal.
Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) Dolj, agent-sef Laurentiu Mihaitoaia, sustine ca aproximativ 1.000 de angajati ai Inspectoratului Judetean de Politie au aderat la protestele declansate la nivel national.
„Politistii au fost de acord sa declanseze aceste proteste care vor duce la blocarea partiala a sistemului. Toti suntem parte a sistemului si avem aceleasi probleme”, a declarat Mihaitoaia.
Potrivit acestuia, o parte dintre politistii doljeni au boicotat testele Schengen sustinute la sfarsitul saptamanii trecute in cinci subunitati ale IPJ Dolj, dand foile de examen goale.
„Nu a fost o actiune premeditata sau stabilita de nu stiu cine. A fost o reactie de moment. Actiunea a avut si efect, pentru ca inspectoratul a amanat desfasurarea testelor, care ar fi trebuit sa aiba loc si in alte subunitati la o data pe care nu au anuntat-o”, a explicat agent-sef Laurentiu Mihaitoaia.
Conform sursei citate, aproximativ 100 de politisti, membri ai SNPPC si ai Sindicatului Pro-Lex, sunt asteptati, luni dupa-amiaza, pe esplanada Teatrului National „Marin Sorescu” din Craiova la un protest organizat de Cartel Alfa.
Peste 1.000 de politisti din Mures protesteaza prin reducerea activitatii
Toti cei peste o mie de politisti din judetul Mures, indiferent la care dintre cele trei sindicate sunt afiliati, si-au redus, luni, activitatea, aderand astfel la protestul declansat la nivel national.
Potrivit liderului Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual Mures, Mircea Ioan, protestul se inscrie in limitele legii, toti politistii fiind solidari.
„Protestam in limita legala, patrulele se duc in teren, aplica avertismente unde legea permite, intervenim la apelurile de urgenta. Toate cele trei sindicate reprezentate in politia mureseana sunt solidare. Cam 65 la suta din efective sunt in teren, dar de protestat, protesteaza toti”, a spus Mircea Ioan, potrivit caruia oamenii legii sunt nemultumiti de taierile salariale si de logistica pe care o au la dispozitie.
Liderul sindicatului „Pro Lex” Mures, Dorin Chibulcutean, a precizat, la randul sau, ca toti cei peste 1.000 de politisti care formeaza efectivul Inspectoratului Judetean de Politie si-au redus activitatea, nemultumiti ca li se incalca drepturile prevazute de lege.
La randul sau, liderul sindicatului „Lege si Onoare” din Mures, Gheorghe Cerghizan, a precizat ca la protest participa toti politistii, in jur de 1.100-1.200 de persoane.
„Politistii mureseni nu sunt de acord cu reducerile. Este vorba, per total, de circa 1.100-1.200 de politisti, la nivel de judet, care protesteaza prin reducerea activitatii. De la sindicatul nostru, 30 de politisti vor fi prezenti la miting in 22 septembrie, cu Confederatia CNSLR Fratia”, a aratat Cerghizan.
in Alba, peste 400 de politisti au aderat la protest, prin reducerea activitatii
Peste 400 de politisti din judetul Alba au aderat, luni dimineata, la actiunile de protest declansate de colegii lor la nivel national si si-au redus activitatea, iar jumatate dintre acestia au anuntat ca vor participa la actiunea de pichetare a Prefecturii.
Liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Alba, Dorel Bota, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca peste 400 de politisti, membri ai sindicatului pe care il conduce, si-au limitat activitatile, urmand insa sa rezolve cazurile care nu pot fi amanate si sa intervina in situatii de urgenta.
„Este un protest sindical, nu o greva. Noi ne-am limitat activitatile, insa vom raspunde la toate apelurile de urgenta primite la 112 si vom rezolva cazurile care nu pot fi amanate”, a spus Bota.
Potrivit sursei citate, aproximativ 40 de politisti sunt asteptati, luni, sa participe la Alba Iulia la actiunea de pichetare a Prefecturii organizata de Cartel Alfa.
La randul sau, liderul Sindicatului „Prolex” Alba, Florin Dragan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca si cei aproximativ 200 de politisti membri ai sindicatului pe care il conduce s-au solidarizat cu actiunile de protest declansate la nivel national, insa isi desfasoara normal activitatea.
Dragan a spus ca o delegatie a sindicatului, formata din politisti aflati in afara orelor de program, va participa la mitingul organizat de Cartel Alfa in fata Prefecturii Alba.
Politistii de frontiera din Arad protesteaza intensificand controalele la frontiera
Politistii de frontiera din judetul Arad protesteaza, incepand de luni dimineata, prin intensificarea controalelor in punctele de trecere a frontierei, ei avertizand ca din aceasta cauza ar putea creste timpii de asteptare.
Potrivit liderului Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual din Arad, Gabriel Lisandru, controale intensificate vor avea loc pe parcursul intregii saptamani, timp in care angajatii vor mai sta peste orele de program doar „in caz de calamitati, situatii de urgenta sau cu aprobarea scrisa a sefului de inspectorat”.
Conform lui Lisandru, intensificarea controalelor la frontiera vizeaza actiunile pe linia prevenirii si descoperirii traficului ilegal de tigari, bunuri de lux, de imigranti si furturile de masini.
„Aceste actiuni intensificate vor putea duce la cresterea timpilor de asteptare la frontiera, motiv pentru care ne cerem anticipat scuze participantilor la trafic”, a spus Lisandru.
Politistii de frontiera din Timis protesteaza facand controale amanuntite
Sindicatele politistilor si politistilor de Frontiera din Timis protesteaza, incepand de luni, prin reducerea programului de lucru sau prin controlul amanuntit al fiecarei masini care trece granita.
Vicepresedintele Sindicatului Politistilor din Timis, Ionut Pantiru, a afirmat ca, incepand de luni, de la ora 16.00, politistii din Timis nu vor mai primi sesizari si reclamatii si vor interveni doar la apelurile de urgenta.
„Incepand de la ora 16.00, politistii nu vor mai lucra cu publicul, in sensul ca nu vor mai primi niciun fel de petitii, sesizari si reclamatii, indrumand in acest sens cetatenii sa depuna aceste petitii prin posta electronica, la adresa de mail a institutiei, sau prin Posta Romana, cu confirmare de primire. Exceptie vor face, bineinteles, cazurile grave si apelurile de urgenta. Colegii de la Politia Rutiera si Politia de ordine publica nu vor mai patrula, ci vor sta in puncte fixe, vor interveni numai la apelul de urgenta 112 si vor acorda avertismente”, a afirmat Pantiru.
El nu a putut preciza cati politisti din Timis s-au alaturat acestui protest, afirmand doar ca spera ca toti.
„Eu sper ca toti vor participa la acest protest. Ma astept sa inteleaga colegii mei ca este in beneficiul lor sa participe la acest protest”, a spus Pantiru.
La randul sau, vicepresedintele Sindicatului Politistilor de Frontiera din Timis, Viorel Popa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca, incepand de luni dimineata, politistii de frontiera protesteaza prin controlarea amanuntita a fiecarui vehicul care intra sau iese din tara pe la punctele de trecere a frontierei din judet.
„Protestul nostru se desfasoara de astazi (luni – n.r.) dimineata printr-un exces de zel la frontiera. Practic, fiecare masina care intra si iese din tara este supusa unui control amanuntit. De asemenea, politistii de frontiera nu vor mai participa la cursuri, la trageri si vor respecta intocmai programul de lucru”, a afirmat Popa.
El a spus ca aceasta forma de protest se desfasoara la fiecare punct de trecere a frontierei din judet.
Politistii din Constanta, asteptati la un miting de protest in fata Prefecturii
Cateva sute de politisti sunt asteptati sa participe, luni dupa-amiaza, la un miting in fata Prefecturii Constanta, principalele nemultumiri ale acestora fiind reducerea salariilor cu 25 la suta si restructurarile si disponibilizarile anuntate pentru perioada urmatoare.
Potrivit presedintelui Biroului Teritorial Constanta al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), comisarul sef Ion Vasilica, la mitingul organizat, luni, intre orele 14.00 – 16.00, in fata Prefecturii Constanta, sunt asteptati sa ia parte aproximativ 200 de politisti de frontiera si 200 de angajati ai Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta.
„La miting se vor prezenta numai cei care sunt in afara orelor de program sau in concediu, nu vor veni politisti aflati in timpul serviciului. Nu vrem sa afectam in niciun fel activitatea institutiei si nici nu indrumam oamenii sa savarseasca abateri”, a declarat comisarul sef Ion Vasilica.
De asemenea, politistii si personalul contractual din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta si Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta s-au raliat protestelor declansate, luni, la nivel national prin limitarea activitatilor specifice.
„Protestul politistilor se incadreaza in prevederile Constitutiei, in sensul corespondentei dintre salarizarea afectata si munca depusa. Adica 75 la suta salariu egal 75 la suta munca. Astfel, munca politistilor se va limita doar la activitatile pentru care institutia a asigurat si asigura, in mod continuu, logistica necesara desfasurarii acestora. in cazul in care aceste actiuni de protest nu vor avea efectul scontat, luni, 27 septembrie, o delegatie formata din presedintii Birourilor Teritoriale ale SNPPC din toata tara se va deplasa la Bruxelles pentru a manifesta in fata sediului Parlamentului European”, a mai spus liderul sindical.
Peste 900 de politisti protesteaza in judetul Cluj
Peste 900 de politisti din Cluj au declansat, luni, protestele prin reducerea activitatii, insa liderii de sindicat afirma ca siguranta cetatenilor nu va fi afecata.
Liderul biroului Cluj al Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dorel Gavril Frent, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca peste 900 de polisisti afiliati sindicatului isi reduc activitatea proportional cu scaderea salariilor.
„Nu va fi afectata siguranta publica, se vor reduce alte activitati care nu afecteaza siguranta publica, vom merge la urgente, furturi. Reducerea activitatii se va face la patrulari, politistii vor aplica sanctiuni nepecuniare”, a spus Frent.
Conform sursei citate, politistii de la circulatie nu vor mai dirija traficul in anumite zone, se vor deplasa doar la accidentele cu victime si, de asemenea, nu vor aplica sanctiuni pecuniare.
Totodata, peste 50 de politisti din SNPPC vor participa, luni, la mitingul organizat de Cartel Alfa la Cluj.
La randul sau, liderul sindical al agentilor de politie din Cluj, Constantin Mandache, a afirmat ca si agentii din sindicatul pe care il conduce se solidarizeaza cu cei din SNPPC, chiar daca sindicatul agentilor este afiliat la BNS si va incepe protestele doar in 28 septembrie.
Bistrita: Peste 650 de politisti au declansat protestele prin limitarea activitatii
Peste 650 de politisti din Inspectoratul Judetean de Politie Bistrita-Nasaud si de la Politia Comunitara Bistrita au inceput, luni, protestele, anuntand ca se vor limita la activitatile pentru care institutia a asigurat si asigura, in mod continuu, logistica necesara.
Liderul judetean al Sindicatului Prolex, Adrian Craciunescu, sindicat din care fac parte peste 330 de politisti, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca politistii vor raspunde cererilor venite prin 112, adica se vor ocupa doar de cazurile cele mai urgente, cum ar fi accidente, crime, violuri sau talharii.
„Nu suntem absurzi sa nu dam curs cererilor venite prin 112 fiindca vin din partea celor aflati in necaz. in rest fiecare va proceda asa cum crede de cuviinta ca sa isi manifeste nemultumirea fata de situatia de acum”, a declarat Adrian Craciunescu.
La acest protest vor participa si politistii afiliati FSNPPC, condusi, la Bistrita, de Paul Andreica.
Potrivit unui comunicat dat publicitatii de FSNPPC, limitarea activitatii de servicii politienesti este „forma superioara a protestelor politienesti pe care au votat-o sindicalistii FSNPPC”, ea nefiind indreptata impotriva statului si nici a cetatenilor, ci reprezentand „o luare de atitudine” fata de subfinantarea politiei si fata de alterarea relatiilor de munca din interiorul institutiei, produse prin abuzuri manageriale.
„Protestul politistilor izvoraste din tensiunile mari care s-au acumulat in unitatile de politie, in urma reducerii si anularii mai multor drepturi salariale si, totodata, prin mentinerea unui management ostil fata de personal si care impune, indiferent de consecinte, munca fortata si neplatita in sistemul de ordine publica”, se arata in comunicat.
Andreica a anuntat ca politistii nu au declarat greva si nici nu participa la o astfel de forma de protest, protestul lor fiind similar celui al magistratilor din luna septembrie, 2009.
„Protestul politistilor se rezuma la respectarea cat mai stricta a prevederilor legale, chiar daca aceasta rigoare ar putea micsora fluenta unor activitati sociale. in tot acest timp, politistii nu vor munci suplimentar, peste programul normal de lucru, decat in situatii exceptionale”, a anuntat Andreica.
Potrivit ambilor lideri de sindicat, protestul va dura toata saptamana.
In Mehedinti, aproape 1.700 de politisti au aderat la protestul declansat la nivel national
Aproximativ 400 de politisti din cadrul Politiei Judetene Mehedinti si alti aproape 1.300 de la Politia de Frontiera au aderat la protestul declansat, luni, de politisti la nivel national, nemultumiti de reducerile salariale si de disponibilizari.
Iulica Daogaru, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei Mehedinti, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, ca cei 400 de membri ai sindicatului nu vor fi in greva, pentru ca in acest fel ar fi incalcat Statutul politistului.
„Vom limita activitatile, incercam sa nu trecem in sfera penalului, reducem activitatea. Politistii de la Rutiera nu vor dirija traficul si nu vor aplica sanctiuni contraventionale, ci doar avertismente, iar politistii de la Ordine Publica, din mediul urban, nu vor executa patrulari, ci vor sta in puncte fixe executand solicitarile venite prin 112”, a explicat liderul SNPPC Mehedinti.
Potrivit acestuia, incepand de luni politistii de la Posturile Rurale vor lucra intre orele 8.00 si 16.00, dupa incheierea programului urmand sa raspunda doar solicitarilor venite prin 112.
La proteste vor adera si cei 1.283 de politisti din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Mehedinti si din cadrul scolii Politiei de Frontira Orsova.
Potrivit liderului SNPPC din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Mehedinti, Gheorghe Paunescu, politistii de frontiera vor face exces de zel, astfel ca vor mari timpii de control.
„Incepand de luni politistii de frontiera se prezinta la sediul IJPF Mehedinti la inceperea programului si de aici vor pleca in sectoarele in care lucreaza cu masinile de serviciu, nu le vor mai folosi pe cele personale, asa cum faceau pana acum. De asemenea in Vama Portile de Fier I, in Porturile Comerciale Drobeta Turnu Severin si Orsova politistii de frontiera vor face exces de zel, vor mari timpii de control”, a explicat Gheorghe Paunescu.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, declarat, vineri dimineata, ca liderii sindicali care au anuntat protestele politistilor nu cunosc Statutul politistilor si a afirmat ca acestia trebuie sa-si faca datoria, pentru ca altfel vor suporta rigorile legii. (Mediafax)