POSDRU – diagnostic si tratament

0
988

Crearea unei punti de comunicare intre autoritatile care gestioneaza Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POSDRU) si beneficiarii de proiecte finantate prin Programul amintit a fost principalul obiectiv al conferintei „POSDRU – probleme si solutii” organizate de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in parteneriat cu Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale, Structural Consulting Group si Academia de Advocacy. La eveniment au participat, alaturi de presedintele CCIB, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, directorul general al Autoritatii de Management a POSDRU, Cristian Ababei, si directorul Directiei de Audit FSE a Curtii de Conturi, Daniela Ioana. in cadrul conferintei au fost prezentate principalele probleme legate de implementarea proiectelor finantate prin POSDRU, identificate in urma unui sondaj initiat de Camera bucuresteana intr-o prima etapa la nivelul sistemului cameral, apoi si in rândul altor categorii de beneficiari (universitati, institute de cercetare, organizatii neguvernamentale, firme), precum si solutii pentru depasirea dificultatilor recomandate de respondenti.

„Dorim sa transmitem semnalul ca ne aflam de aceeasi parte a baricadei si anume suntem coechipieri in misiunea grea, dar nu imposibila, de a face sa functioneze POSDRU. Romania are nevoie de acest Program; avem sansa ca prin POSDRU sa avem un capital uman instruit, generator de plus valoare. Primele care pierd din cauza dificultatilor in derularea Programului sunt cele 1.650.000 persoane incluse in grupurile tinta ale celor peste 2.400 de proiecte contractate”, a subliniat in deschiderea evenimentului presedintele Camerei bucurestene.
„Prioritatea Autoritatii de Management a POSDRU o constituie salvarea acestui Program, astfel incât in luna martie a c. sa deschidem noi linii de finantare”, a declarat, Cristian Ababei. Directorul general al AMPOSDRU a punctat ca fondurile structurale nu sunt fonduri de subzistenta, iar acest Program este pentru cei care au capacitatea de a-si asuma riscuri si de a derula un proiect in conditii dificile din punct de vedere al cash-flow-ului. Potrivit oficialului AMPOSDRU, instructiunile emise recent reprezinta pretul care trebuie platit pentru greselile comise in ultimii ani pe acest Program.

Dezbaterea a permis identificarea principalelor disfunctionalitati in derularea proiectelor. Respectarea termenelor asumate prin contractul de finantare, transparenta in redactarea instructiunilor, o mai mare deschidere a ofiterilor de monitorizare in ceea ce priveste acordarea de suport in implementare, simplificarea metodologiei de depunere a cererilor de rambursare, actualizarea suportului informatic sunt cateva dintre solutiile care pot conduce la o implementare eficienta a proiectelor.

Organizatorii evenimentului vor transmite catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finantelor Publice o nota cu propunerile rezultate, care sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Evenimentul s-a bucurat de o participare numeroasa, peste 300 de reprezentanti ai  beneficiarilor si partenerilor din proiecte cu finantare POSDRU, participând nemijlocit si activ la dezbaterile din cadrul evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here