Presa straina scrie despre duritatea criticilor CE la adresa Romaniei

0
666
ziare-tiraj

ziare-tirajComisia Europeana a criticat dur Romania pentru ca nu manifesta suficienta vointa politica in eforturile de combatere a coruptiei, principalul motiv al severitatii limbajului fiind „incercarile de subminare” a Agentiei Nationale de Integritate, noteaza presa internationala.

Romania a fost criticata public pentru ca nu isi respecta angajamentul de lupta impotriva coruptiei, intr-un raport al Comisiei Europene, noteaza New York Times in editia electronica. Pe de alta parte, Bulgaria a fost laudata pentru intensificarea eforturilor de promovare a reformelor. Criticile la adresa Romaniei au provocat raspunsul imediat al presedintelui Traian Basescu, care a recunoscut ca exista probleme, dar ca nu se poate spune ca Romania nu isi indeplineste obligatiile de stat membru al UE.

„Principalul motiv al severitatii limbajului Comisiei pare sa fie dat de nemultumirea sa privind incercarile de subminare a Agentiei Nationale de Integritate, care are rolul de a examina conflictele de interese si de a ancheta persoanele care au acumulat in mod inexplicabil averi in Romania”, continua cotidianul american.

UE a criticat dur Romania pentru ca nu depune suficiente eforturi in combaterea coruptiei, laudand in acelasi timp activitatea noului Executiv bulgar, observa si Irish Times.

Comisia a cerut Romaniei sa gaseasca cea mai adecvata modalitate legala de a restabili atributiile ANI, care, potrivit cotidianului irlandez, urma sa fie o „arma majora in lupta impotriva coruptiei si conflictelor de interese, vazute ca fiind foarte frecvente in randul politicienilor romani”. Curtea Constitutionala si legile care au fost ulterior adoptate de Parlament i-au anulat cele mai importante atributii, subliniaza Irish Times. Desi UE a anuntat ca nu va impune sanctiuni financiare Romaniei, autoritatile de la Bucuresti se tem ca Bruxelles-ul ar putea bloca o parte din ajutorul sau de 20 de miliarde de euro, daca nu se iau mai multe masuri de combatere a coruptiei, comenteaza publicatia.

UE considera ca politicienilor romani le lipseste vointa politica de a continua reformele, incalcand astfel angajamentele asumate la aderare, informeaza Euronews, remarcand ca, in ansamblu, Bulgaria a fost laudata pentru eforturile sale in directia promovarii reformelor si eliminarii coruptiei.

Publicatia electronica EUObserver noteaza ca rapoartele critice ale CE la adresa Bulgariei si Romaniei ar putea duce la amanarea aderarii celor doua tari la zona Schengen, programata sa aiba loc primavara viitoare.

In opinia parlamentarului german de centru-dreapta, Ingeborg Grassle, aceasta ar fi o concluzie logica, in special pentru ca, in opinia ei, reducerea fondurilor UE nu reprezinta o metoda eficienta. „Cele doua tari au deja o rata de absorbtie foarte scazuta a fondurilor UE. Nu ii ajutam prin blocarea lor. Dar sper ca raportul este citit de Consiliul (de Ministri) si ca el il are in vedere in legatura cu integrarea in zona Schengen”, a declarat ea.

Uniunea Europeana reproseaza Romaniei ca nu depune suficiente eforturi pentru a elimina coruptia, noteaza si RFI. „Bruxelles-ul, care se arata indulgent fata de Bulgaria evidentiind eforturile Sofiei, considera ca legea romana care reformeaza agentia de lupta impotriva coruptiei (ANI, n.red.) este contrara angajamentelor asumate de Bucuresti”, continua sursa citata.

Intr-un articol intitulat „Un pas inainte pentru Bulgaria, un pas inapoi pentru Romania”, publicatia New Europe remarca faptul ca Bulgaria este laudata de Comisia Europeana pentru „vointa puternica de a implementa reforme”, in timp ce Romania, care inregistreaza „importante deficiente”, potrivit raportului CE, nu dispune de suficient „angajament politic” pentru a sprijini reformele.

New Europe il citeaza pe purtatorul de cuvant al CE, care declara ca nu este avuta in vedere, „in aceasta faza”, suspendarea fondurilor UE pentru Romania. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here