Presedintele ANAF: Incasarile au fost constante in primele patru luni si depasesc estmarea bugetara

0
999

Incasarile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) au fost constante in primele patru luni ale acestui an si depasesc prognoza bugetara, in ciuda reducerilor de taxe intrate in vigoare la inceputul acestui an, in luna ianuarie in mod traditional incasarile fiind mult mai mari datorita consumului crescut din perioada Sarbatorilor de Iarna, sustine presedintele ANAF, Dragos Doros.

‘In ianuarie, incasarile au fost mai mari, pentru ca toate lunile ianuarie sunt cele mai importante din an, avand in vedere ca vin dupa Sarbatorile de iarna. De 25 de ani incoace, incasarile din ianuarie fata de februarie sunt mai mari. Anul acesta, este vorba si de incasarile cu TVA de 24%, aferente consumului de Craciun, care nu pot fi comparate cu incasarile din februarie (pe consumul redus din ianuarie – n. r.), cu TVA de 20%. Dar, dand la o parte luna ianuarie, care este exceptionala in mod traditional, in lunile urmatoare incasarile au fost constante si suntem cu incasarile peste prognoza bugetara’, a explicat Dragos Doros (foto), citat de Agerpres.

El a vorbit si despre incasarile totale la buget in primele patru luni ale anului si a explicat de ce acestea sunt mai mici, in termeni nominali, decat cele din perioada similara a anului trecut.

‘Veniturile care se compara in anul 2016 cu 2015 trebuie aduse mai intai la o baza comuna, pentru a nu compara mere cu pere, avand in vedere ca impozitarea de anul trecut este diferita fata de anul acesta. Putem compara banii care au intrat la buget anul trecut cu banii care au intrat anul acesta, numai ca anul trecut aveam cota de TVA de 24% la toate produsele, iar anul acesta avem de 20% cota generala si 9% la alimente. si atunci nu mai este normal sa faci comparatia intre anul trecut si anul acesta, ci trebuie sa ne referim la ceva neutru – si anume la prognoza bugetara pe incasari, pentru ca aceasta a fost construita in asa fel incat sa ia in considerare aceste modificari de taxe. si noi, acum, pe ce avem pe prognoza, pe primele patru luni, suntem cu incasarile cu 3% peste prognoza, respectiv 66,62 miliarde de lei venituri cumulate. 3% inseamna 736 de milioane de lei in plus’, a precizat Doros.

Potrivit acestuia, o alta provocare a constat in faptul ca, la realizarea prognozei, nu existau date concrete cu privire la TVA incasata din consumul de alimente si cea din produse nealimentare.

‘Acum, suntem mai inaintati si putem sa vedem exact cat provine din fiecare sector. In cifre absolute, am incasat mai putin din TVA decat anul trecut cu 1,7 miliarde de lei, cu cota redusa de la 24% la 20%, respectiv 9%. Dar, fata de prognoza, suntem in acest moment cu 436 de milioane de lei in plus. si mai am o mentiune: am restituit mai mult decat anul trecut cu 255 de milioane de lei’, a mai spus seful Fiscului.

Totodata, el a reamintit ca, in cazul impozitului pe profit, incasarile au fost cu 7% peste program, in primele patru luni ale anului, la impozitul pe venit (salarii si cele asimilate salariilor) cu 5% peste program, iar la accize cu 2% in plus.

‘La accize avem niste aspecte care nu au putut fi luate in considerare cand s-a realizat prognoza. si anume ca avem Legea antifumat, care a determinat un recul in consum, Directiva Europeana care modifica pachetele de tigari. Este o lege in Parlament care asteapta sa fie adoptata, dar termenul de transpunere este 20 mai, iar producatorii nu stiu cum vor arata pachetele de tigari. si, atunci, stocurile si productia inca stau. si din aceasta cauza, la accizele din tutun ne asteptam sa avem incasari mai mici, dar per total suntem cu 2% peste prognoza’, a adaugat Doros.

Potrivit acestuia, si la Fondul National Unic de Sanatate veniturile au fost in crestere fata de prognoza, in perioada mentionata, cu 5%, la asigurarile sociale de stat cu 1%, iar la somaj este o crestere de 12%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here