Presedintele Traian Basescu s-a intalnit duminica seara, la Cotroceni, cu FMI

0
720
fmi-euro

fmi-euroIntalnirea de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu si delegatia FMI in Romania condusa de Jeffrey Franks s-a incheiat, duminica seara, dupa mai mult de o ora si jumatate de la incepere.

Presedintele Traian Basescu i-a primit, duminica, la Cotroceni, pe membrii delegatiei FMI,

 BM si CE la Bucuresti. La intalnire au participat premierul Emil Boc, ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul FMI in Romania, Mihai Tanasescu. Presa a avut acces pentru cateva minute la inceputul intalnirii.

Intalnirea, inceputa la ora 18.00, s-a incheiat in jurul orei 19.40.

La inceputul intalnirii, presedintele a dat mana cu cei prezenti si s-a adresat, razand, membrilor delegatiei FMI: „News alert: jurnalistii asteapta suspendarea acordului cu dumneavostra, ceea ce este ridicol”.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a raspuns, razand: „Am auzit voci ca as fi plecat din tara”.

La inceputul discutiei, seful statului a spus ca Guvernul a gasit noi solutii legate de deficitul bugetar, pe care partea romana doreste sa le discute.

„Multumim pentru ca ati aceptat aceasta intalnire suplimentara. Justificarea acesteia este legata de creativitatea Guvernului. Am gasit solutii noi de diminuare a deficitului bugetar si vrem sa discutam cu dumneavoastra, sa vedem daca putem ajunge la o intelegere sau nu. in oprice caz, acordul pe care il avem acum ne permite sa semnam scrioarea de intentie chiar azi, daca este nevoie. Oricum, vrem sa venim cu noi idei, care sa fie convenabile ambelor parti”, a spus Basescu.

La randul sau, seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks a declarat ca exista progrese in contextul scrisorii de intentie a partii romane catre Fond.

„Dupa cum stiti, am avut o lunga sedinta, ieri (sambata, n.r.), impreuna cu ministrul Finantelor si ministrul Muncii si am inregistrat foarte bune progrese in ceea ce priveste textul Scrisorii de intentie, deci suntem intr-o pozitie buna pentru a avea aceasta discutie suplimentara cu dumneavoastra”, a spus Franks.

Presedintele i-a primit si sambata la Cotroceni pe membrii delegatiei.

Negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor.

Atat Guvernul, cat si partidele din coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea susbstantiala a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor.

„FMI a cerut chiar arogarea OUG 50”, au spus sursele citate.

Mai mult, partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.

Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.

FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare.

Misiunea comuna FMI, CE si Banca Mondiala este intransigenta si in privinta arieratelor, unde a impus de asemenea ca preconditie pentrun acordarea urmatorarei transe plata unor sume consistente.

Potrivit surselor, divergente de opinie au aparut si in legatura cu unele masuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de catre reprezentantii FMI.

Delegatia FMI sustine ca masurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contributiilor sociale, vor conduce la cresterea deficitului bugetar peste tinta stabilita de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finantabil in aceste conditii.

Pe de alta parte, partea romana sustine ca fara actiuni de stimulare economia nu-si va putea reveni anul viitor, iar alte masuri de austeritate ar putea chiar impiedica procesul de crestere economica.

Discutiile dintre autoritati si FMI s-au blocat sambata seara. Delegatia FMI s-a intalnit sambata dimineata cu presedintele Traian Basescu.

La inceputul intalnirii, Franks a spus ca delegatia pe care o conduce a avut, la Bucuresti, „cateva discutii intense si dure”, mentionand ca exista o colaborare buna cu autoritatile si ca se va ajunge la o intelegere.

Presedintele Basescu a declarat, in acest context, ca sefii de stat si de guvern din UE, cu care s-a intalnit la Consiliul European, stiu ca Europa este inca in criza. „Tocmai am incheiat intalnirea cu sefii de stat si de guvern din UE (vineri, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European, n.r.). Ei probabil stiu mai bine decat altii ca Europa este inca in criza. Povestea care apare in ziare si la televiziune despre revenirea economiei inca nu este realitate”, a spus Basescu, la inceputul intalnirii, mentionand ca riscul ca economiile sa reintre in criza este inca „aproape de noi toti”.

Vizita delegatiei FMI, care a venit in Romania pentru o noua evaluare a acordului stand-by, ar fi trebuit sa se incheie luni, 1 noiembrie, insa aceasta ar mai putea fi prelungita cateva zile daca nu se va ajunge duminica la o concluzie.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum de la Fond transe in valoare de 9,8 miliarde DST, echivalentul a 11,6 miliarde de euro (la cursurile de la momentele eliberarii fiecarei transe) si de 3,65 miliarde euro de CE.

Urmatoarea transa de la FMI este programata pentru mijlocul lunii decembrie si are o valoare de 769 milioane DST (870 milioane euro). (Sursa : Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here