Președintii CCIB si KOTRI au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind cooperarea economică între cele două instituții.

0
694

Palatul CCIB a găzduit seminarul economic organizat de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), împreună cu Biroul de Promovare Comercial Economică (BPCE) Seoul, în marja vizitei în România a delegației asociației coreene KOTRI (Korea Trade Intelligence), formată din 10 persoane, condusă de președintele Kwang–Hee Hong și însoțită de Sorin Toader, ministru consilier la Ambasada țării noastre din Republica Coreea.

Evenimentul a fost onorat de participarea domnilor Rareș-Ștefan Burlacu, președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), Viorel Marin, președintele ANAMOB (Asociația Națională a Industriilor de Morărit și Panificație), Florin Vrejoiu, director general ATIC (Asociația pentru Tehnologia Informației și Comunicații), reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori și investitori.

Mulțumind președintelui KOTRI și BPCE Seoul pentru includerea vizitei la CCIB în programul misiunii economice din Republica Coreea în țara noastră, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei, în structură şi dinamică, și a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, subliniind orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. În acest context, președintele CCIB a declarat ”Relațiile de cooperare cu Republica Coreea constituie o componentă importantă în preocupările Camerei bucureștene, având la bază existența de  15 ani a parteneriatul strategic  dintre țările noastre, precum și interesul mediului de afaceri local, inclusiv ai membrilor noștrii, de a fi cât mai activi și prezenți pe această piață, de a avea acces la tehnologiile avansate folosite în diversele domenii în cadrul unor angajamente de cooperare economică, inclusiv prin atragerea de investiții ale companiilor și firmelor sud-coreene în România și implicit în București”.

În alocuțiuea sa dl. dr. Rareș-Ștefan Burlacu, președintele ARICE, a prezentat stadiul relațiilor comercial economice dintre România și Republica Coreea și a perspectivelor acestora. A precizat că Republica Coreea este unul dintre principalii parteneri comerciali ai țării noastre între statele din Asia (a 3-a țară de destinație la export și a doua de origine la import),  iar acțiunile de cooperare antamate în ultimul an cu prilejul întâlnirilor la nivelul primilor miniștrii, ai conducătorilor ministerelor economice din cele două țări oferă perspective de transformare a acestora în noi și valoroase contracte reciproc avantajoase pentru companiile și firmele din cele două țări. ARICE va sprijini permanent dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, atât din centrală cât și prin reprezentanța sa – BPCE Seoul.

Președintele KOTRI, dl. Dr. Kwang–Hee Hong a prezentat delegația care îl însoțește, membrii acesteia fiind interesați în identificarea unor oportunități de afaceri, în primul rand importuri, din domeniile: industria metalurgică, industria auto, IT&C, energie, textile și confecții, cereale, produse alimentare și vinuri, precum și de exportul unor produse cosmetice coreene bine cunoscute pe plan international. Un alt domeniu de interes este cooperarea în domeniul turismului, președintele HONG exprimându-și intenția de se implica în promovarea României ca destinație turistică în rândul coreenilor. Totodată, Președintele KOTRI, care este și propietar al companiei New Korea Trading Corporation, a anunțat demararea proiectului înființării unei Asociații bilaterale de afaceri româno-coreene, lansarea acesteia fiind preconizată pentru finele acestui an, după primirea tuturor avizelor de la autoritățile coreene. Președintele Hong va  asigura sediul acestei asociației și va pune la dispoziția membrilor o sală în care se va organiza o expoziție permanentă de produse românești.

A urmat o sesiune B2B în care participanții români la eveniment au intrat în contact direct cu membrii misiunii economice KOTRI făcându-se schimb de informații, propuneri comerciale și de cooperare economică

În marja Seminarului președintii Iuliu Stocklosa și Dr. Kwang–Hee Hong  au semnat un MoU (Memorandum of Understanding) privind colaborarea între CCIB și KOTRI. S-a convenit ca în prima parte a trimestrului II 2024, o misiune economică organizată de CCIB să se deplaseze în R. Coreea la invitația conducerii KOTRI.

Informații de background

La sfârșitul lunii august 2023, volumul schimburilor comerciale dintre România și R.Coreea a fost de de 855 milioane USD cu 2% peste nivelul perioadei similare din 2022.  La export, R.Coreea a fost a 12-a piață de destinație extracomunitară și a 3-a din Asia (după Japonia și China) cu un volum de 405 milioane USD (+30,4%) și o pondere de 2,2% din exportul în afara UE,  iar la import a 11-a piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră din spațiul non-UE (a doua din Asia, după China), cu un volum de 450 milioane USD. (-14,8%) și o pondere de 1,9% în importul românesc necomunitar.

 

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 287 firme cu capital sud-corean, cu un capital investit de 123,6 milioane USD (locul 30 în Topul țărilor investitoare în România).

 

Biroul de Presă al CCIB

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here