Guvernul cere Parlamentului promulgarea legilor austeritatii, PNL ameninta ca va ataca majorarea TVA la Curtea Constitutionala, iar PSD decide cu privire la o noua motiune de cenzura. FMI si-a suspendat sedinta cu privire la Romania pe termen nelimitat, iar presa straina remarca slabiciunea Cabinetului Boc.
Ziua de luni include si o sedinta a CSAT.Decizia Curtii Constitutionale de a scoate in afara legii taierea pensiilor a agitat apele in politica romaneasca. in goana dupa transa FMI, Guvernul s-a reunit, sambata, intr-o sedinta de urgenta, si a decis sa majoreze TVA la 24% pentru a ne putea incadra in tinta de deficit convenita cu Fondul Monetar si a cerut Parlamentului sa convoace cat mai repede o sedinta a Birourilor Permanente reunite pentru ca legile austeritatii sa fie promulgate inainte de sfarsitul sesiunii. Orice piedica din partea Opozitiei poate duce la amanarea cu inca o luna a aplicarii masurilor de austeritate, miercuri fiind data limita de adoptare a legilor trecute de CCR.
Decizia ar putea fi atacata insa din nou la Curtea Constitutionala, PNL analizand, luni, posibilitatea de a sesiza Avocatul Poporului deoarece Guvernul intentioneaza sa modifice din nou Codul Fiscal, printr-o ordonanta de urgenta. sedinta importanta si la PSD, conducerea social-democratilor reunindu-se pentru a decide in legatura cu promovarea unei noi motiuni de cenzura la adresa Cabinetului Boc.
Deoarece FMI asteapta implementarea masurilor de austeritate, PDL, prin presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a convocat Birourile reunite ale Parlamentului luni, la ora 13:00, obiectivul fiind promovarea de urgenta a ceea ce a mai ramas din legile austeritatii dupa „cenzura” CCR.
Duminica, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, avertiza ca, in cazul in care legea care prevede reducerea salariilor cu 25% nu trece de Parlament dupa decizia CCR, Guvernul poate sa dea o ordonanta de urgenta pentru a implementa aceasta masura.
„Speram sa intre printr-o dezbatere in Parlament, fiindca pana acum camerele reunite prin comisiile juridice au facut corectii, legile au intrat in plen si s-au aprobat. Speram sa fie asa (sa treaca prin Parlament, n.r.), daca nu, dam ordonanta de urgenta”, spunea Blaga.
Si, daca reprezentantii Puterii dau curs invitatiilor premierului, facilitand demersul legislativ al legilor austeritatii, Opozitia nu pare sa fie prea incantata de masurile anuntate de Guvern, pe care le apreciaza ca fiind „criminale”. De adoptarea masurilor de austeritate depinde decizia FMI cu privire la noua transa din imprumut, boardul institutiei financiare amanand, sambata, pe termen nedeterminat, sedinta in care se decide acordarea sau neacordarea acesteia.
Presa internationala punea si ea presiune pe Guvernul Boc, agentia Reuters comentand ca „decizia Curtii Constitutionale care a daramat planurile Guvernului privind masurile de austeritate a subminat autoritatea Executivului intr-o perioada in care Romania, aproape cel mai sarac stat membru UE, are nevoie de lideri puternici pentru a iesi din recesiune. intr-un efort pe ultima suta de metri de a strange bani, dupa decizia judecatorilor ca reducerea pensiilor este ilegala, Cabinetul condus de premierul Emil Boc a anuntat, sambata, ca va creste taxa pe valoare adaugata de la 19% la 24% pentru a asigura derularea neperturbata a acordului de 20 miliarde euro cu FMI. Aceasta solutie de urgenta ar putea multumi Fondul Monetar International, insa guvernul lui Boc nu are suficienta forta pentru a forta implementarea masurilor necesare pentru ca deficitul bugetar sa ramana sub control”.
Pe agenda fierbinte a zilei de luni se afla si o sedinta a Consiliului Superior de Aparare a tarii, in care, sub patronajul presedintelui Traian Basescu, se decide Strategia nationala de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului si se vor analiza masurile ce se impun in vederea diminuarii evaziunii fiscale si a contrabandei. (Mediafax)