Preturile de consum au urcat cu 0,56% in septembrie

0
668
supermaret-gol

supermaret-golPreturile de consum au crescut in septembrie cu 0,56% fata de august, iar inflatia anuala a urcat de la 7,58% la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, in conditiile scumpirii semnificative a painii, legumelor, uleiului, oualor, transportului prin CFR si combustibililor, potrivit INS.

Preturile de consum au crescut usor in august, cu 0,23%, fata de iulie, inflatia anuala atingand cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, de 7,58%. Un nivel mai ridicat al inflatiei a fost inregistrat in august 2008, cand preturile au raportat o crestere anuala de 8,02%.

Datele privind inflatia in luna septembrie au depasit media estimarilor membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, care s-au situat la 0,4% in ceea ce priveste rata lunara si 7,6% pentru inflatia anuala. Cifrele indicate de analisti au variat intre 0,2% si 0,7% in ceea ce priveste inflatia lunara si intre 7,3% si 7,9% pentru rata anuala.

Comparativ cu luna decembrie, indicele preturilor de consum s-a situat in septembrie la 106,25. Astfel, in primele noua luni marfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 5,47%.

Pe componente, preturile au crescut cu 0,82% la marfurile alimentare si cu 0,34% pentru marfurile nealimentare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,62%.

In categoria marfurilor alimentare, cresteri de peste un punct procentual ale preturilor au fost inregistrate la „paine, produse de franzelarie si specialitati” (1,02%), „legume si conserve de legume” (3,67%), „ulei, slanina, grasimi” (3,95%), „branza – total” (1,24%) si „oua” (5,89%). Scumpiri semnificative ale subcategoriilor au fost raportate de cartofi (7,42%), ulei comestibil (4,66%) si mierea de albine (1,15%).

La polul opus, scaderi de peste un punct procentual au fost inregistrate la fructe si conserve din fructe, care s-au ieftinit cu 1,96%.

Pe segmentul servicii, modificari mai importante ale preturilor au avut loc la preturile pentru apa, canal si salubritate (1,89%), dar si pentru transportul urban (1,19%) si cel prin CFR (2,93%).

In categoria marfurilor nealimentare au avut loc putine modificari de preturi semnificative, respectiv numai la carti, ziare, reviste (1,15%) si combustibili (1,39%).

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (octombrie 2009 – septembrie 2010) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2008 – septembrie 2009) determinata pe baza IPC este de 5,3%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 5,2%.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International. Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.

Banca Nationala a Romaniei a majorat estimarea privind rata inflatiei la finele acestui acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24% incepand din luna iulie.

Totusi, banca centrala a aratat la sfarsitul lunii septembrie ca accelerarea ratei anuale a inflatiei a fost marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere. (Mediafax)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here