Prima misiune economica romaneasca la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), Geneva

0
827

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in parteneriat cu Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” (IFIN – HH), a organizat la sfarsitul lunii mai a.c. prima vizita a unei delegatii de firme romanesti la CERN, Geneva.

Romania participa ca observator la CERN, una dintre cele mai mari organizatii europene de cercetari fundamentale, urmand ca in acest an Consiliul organizatiei sa ia decizia ca Romania sa devina al 22 – lea stat membru al acestei prestigioase institutii. CERN are un sistem propiu de achizitii publice, adresandu-se in acest sens ţarilor participante, scopul misiunii economice fiind o mai buna cunoastere a necesitatilor organizatiei internationale, precum si o apropiere a ofertei romanesti de nevoile de aprovizionare ale CERN cu bunuri si servicii.

Misiunea economica a inclus 28 reprezentanti atat ai mediului de afaceri cat si ai unor institute de cercetare dezvoltare din Romania.

Delegatia romana a fost salutata de profesorul Rolf Heuer, director general CERN si de E.S. Maria Ciobanu, ambasador extraordinar si plenipotentiar la Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa Oficiul ONU de la Geneva si organizatiile internationale cu sediul in Elvetia, in cadrul unei festivitaţi speciale la sediul CERN.

”Organizarea primei misiuni economice la CERN a fost o provocare pentru CCIB si confirma intentia noastra de a colabora in continuare cu IFIN – HH pentru a aduce tot mai aproape cercetarea stiintifica de industrie si de a valorifica economic cat mai eficient rezultatul acestei cooperari” a spus profesorul universitar dr. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB in alocutiunea sa.

Profesorul dr. Nicolae Victor Zamfir, director general IFIN-HH, copresedinte al Comitetului Romania – CERN, a evocat excelenta cooperare intre cele doua organizatii, aportul cercetatorilor romani la diversele programe internationale de cercetare, precum si drumurile care se deschid pentru cercetarea si industria romanesca in perspectiva trecerii tarii noastre de la statutul de observator la cel de membru cu drepturi depline.

Pe durata vizitei, delegatia romana s-a intalnit cu Dr. Rudiger Voss, seful Diviziei Relatii Internationale a CERN si cu Anders Unnervik, seful Diviziei de Achizitii CERN. Au avut loc circa 60 intalniri B2B intre reprezentantii firmelor romanesti participante la misiune si specialistii diverselor ateliere si sectoare din CERN responsabili pentru achizitii de produse si servicii necesare functionarii si realizarii programelor.

Delegatia romana s-a bucurat de sprijinul conducerii si colaboratorilor Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Oficiul ONU de la Geneva si organizatiile internationale cu sediul in Elvetia, atat in faza de organizare a misiunii cat si pe parcursul desfasurarii acesteia.

in marja deplasarii, prof. univ. dr. Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, s-a intalnit cu E.S. Anca Opris, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Elvetia. Au fost abordate aspecte ale posibilei implicari a CCIB in programele organizate de ambasada pentru promovarea si dezvoltarea schimburilor comerciale si cooperarii economice romano – elvetiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here