Prima recolta de catina ecologica din Romania obtinuta de Cooperativa Agricola Bio Catina

0
2381

Cooperativa Agricola Bio Catina, o asociere de 8 fermieri tineri care detine cea mai mare suprafata cultivata cu catina ecologica certificata din Romania (80 hectare), a obtinut in aceasta luna, la 3 ani de la plantarea arbustilor, prima recolta de aproximativ 50 tone. Investitia totala in cultura de catina la nivelul tuturor membrilor fondatori, depaseste suma de 800,000 Euro, fermierii sperand sa-si amortizeze investitia dupa cea de-a treia recolta, in 2020. Aproape in totalitate productia va fi exportata, pretul pe piata europeana fiind de aproximativ 2.000 Euro/tona de catina.

Cooperativa Agricola Bio Catina este o asociere realizata in 2016 de catre 8 fermieri pana in 45 de ani, care au renuntat la job-urile din Bucuresti si Iasi pentru a incepe business-uri agricole. Cooperativa detine in prezent 8 plantatii de catina certificate ecologic sau in conversie spre ecologie raspandite in mai multe judete din Romania: Valcea, Dambovita, Buzau, Constanta, Olt, Botosani si Arad, localizate in zone neinundabile si fertile. Impreuna, acestea alcatuiesc cea mai mare cultura de catina ecologica din Romania, totalizand o suprafata de peste 80 de hectare.

In acest an cea mai mare parte a recoltei va merge la export, producatorii negasind cerere pentru procesare pe piata romaneasca.

Asumandu-si rolul de educare a pietei, unul din fermieri impreuna cu partenerii din judetul Dambovita, organizeaza in perioada 25 – 26 august “Ziua Recoltei” – un eveniment ce are loc la plantatia din Valea Mare, Jud. Dambovita, unde cei interesati pot degusta preparate speciale obtinute din catina si pot afla detalii despre beneficiile acestor fructe pentru sanatate. Acest proiect este finantat prin masura 16.4a, „Sprijin acordat pentru cooperarea orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricole si pomicole:” Promovarea parteneriatului de comercializare a fructelor de catina”.

Prin activitatile realizate cu aceasta ocazie fermierii urmaresc sa educe publicul din Romania in ceea ce priveste beneficiile catinei pentru sanantate, sa incurajeze consumul si sa creeze o piata de vanzare pentru aceste produse pe plan local, prin lantul scurt de comercializare.

Desi initial ne-am bazat pe valorificarea primei recolte in Romania, se pare ca in acest moment aici nu exista o piata in adevaratul sens al cuvantului. Cel putin nu in industria de procesare acolo unde noi tintim vanzarile. Pe de alta parte, in urma participarii la targurile internationale, am observat o doza de neincredere a clientilor in ceea ce priveste fermierii si producatorii romani. Drept urmare, principalul nostru obiectiv este ca pe plan intern sa explicam beneficiile fructelor de catina, in special a celor ecologice, pentru a genera cerere, iar pe plan extern ne propunem sa demonstram ca suntem un partener serios si stabil, care respecta toate standardele europene de calitate” a declarat Madalina Giurescu, membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Catina.

Conditiile eco-pedo-climatice si relieful adecvat, fac din Romania patria perfecta pentru aceasta valoroasa specie de cultura pomicola. Sortimentul de catina cultivat in Romania, obtinut din genofondul autohton, este valoros prin continutul complex al fructelor si este foarte bine adaptat la conditiile spatiului carpato-danubiano-balcanic.

Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii sunt cunoscute inca din antichitate. Toata planta este medicinala, folosindu-se de la ea atat fructele cat si frunzele, radacinile, mugurii si chiar scoarta, in diferite moduri de preparare. Fructul de catina contine de 2 ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele, precum si substanta numita serotonina, care este un foarte bun stimulent neurotransmitator, tonic cerebral si combate stresul.

Fructele de catina se pot procesa sub forma de: suc proaspat, sirop de catina, ceai de catina, pulberea de catina, ulei farmaceutic, creme si tincturi farmaceutice, ulei alimentar prin presare la rece, gem, dulceata, marmelada, vin, lichior, nectar, jeleu, peltea, etc.

Siropul de catina obtinut din fructe prin presare la rece are aceleasi efecte ca si fructele proaspete, deorece acesta pastreaza nealterate si fara sa se piarda, toate substantele active terapeutice. Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice.

Despre Cooperativa Agricola Bio Catina

Bio Catina este o cooperativa agricola fondata in 2016 de catre 5 tineri fermieri. Impreuna acestia detin cea mai mare cultura de catina ecologica din Romania, avand in acest moment o suprafata totala de 80 hasi avand ca scop dublarea acestei suprafete pana la sfarsitul anului 2018 prin atragerea de noi membrii cooperatori. Plantatiile de catina ecologica ale cooperativei sunt raspandite in mai multe judete din Romania: Valcea, Dambovita, Buzau, Constanta, Olt, Botosani, si Arad

Intreaga suprafata pomicola a Cooperativei este certificata ecologic sau in conversie spre ecologie de catre organisme de inspectie acreditate international. Calitatea fructelor este una exceptionala provenind din material saditor pomicol certificat BIO, categoria biologica BAZA, din specia catina alba, Hippophae Rhamnoides L, conform Certificatelor de Calitate si Conformitate care atesta provenienta materialului saditor.

In cadrul fermelor se folosesc instalatii de irigare moderne cu utilaje si echipamente de ultima generatie. Recoltarea se face prin separarea ramurilor de fruct prin metoda congelarii rapide. Ramurile se batozeaza in stare congelata, obtinand o productie de boabe curate, neafectate de lovituri, fara scurgeri de suc, apte pentru pastrare, spalare si procesare.

Mai multe detalii puteti afla pe site-ul Cooperativei, www.biocatinaromania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here