Producatorii de carne vor TVA de 9% din iunie

0
787
mezeluri-carne-carnati

Reprezentantii industriei carnii solicita premierului sa reduca din luna iunie cota TVA la 9% pentru alimentele de baza, printre care carnea si produsele din carne, in loc de TVA general de 20%, pentru scaderea evaziunii si a preturilor la raft, dar si pentru dezvoltarea afacerilor din acest sector.

„Reducerea TVA de la 24% la 20% in cursul anului 2015 si aplicarea cotei de 9% la carne si preparate din carne incepand cu 1 ianuarie 2016 nu va rezolva problema stringenta cu care se confrunta companiile din aceste domenii de activitate, si anume reducerea evaziunii fiscale si relansarea economica a industriei producatoare de carne si preparate din carne”, se arata intr-o scrisoare deschisa obtinuta de MEDIAFAX, care va fi transmisa vineri premierului Victor Ponta, semnata de Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.

Reprezentantii industriei sustin ca aplicarea TVA de 9% la carne si preparate din carne in cursul acestui an este „prioritara”, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale si de diminuare a pretului la raft pentru aceste produse.

„Avem informatii sigure ca balanta inclina spre TVA de 20%. Daca va fi 20%, nu se va schimba pretul la raft in niciun fel. Companiile ies dupa perioada asta lunga de criza si toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur ca acel 4% (diferenta TVA de la 24% la 20%, respectiv 4 puncte procentuale – n.r.) va fi un balon de oxigen pentru companii, dar consumul in niciun caz nu se va relansa”, a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis.

El a mentionat ca preturile la raft vor scadea in cazul TVA redusa cu 16 puncte procentuale, iar consumul se va relua, contribuind la relansarea economiei, lucru care nu se va intampla in cazul unei cote de 20%.

Presedintele organizatiei a aratat ca reducerea generala a TVA la 20% nu va putea ajuta la revenirea agro-industriei, mai ales avand in vedere ca evaziunea in domeniu este foarte mare.

„in zona carnii, nici macar 5% nu s-au colectat banii (din TVA – n.r.), deci se va colecta cel putin jumatate la bugetul statului daca se aplica TVA de 9%, nu exista niciun risc, ci vor fi mai multi bani la buget, plus ca se va relansa consumul, iar efectul va fi imediat. Pe de alta parte, la 20% nu se va vedea niciun efect, dimpotriva, vor fi 4% mai putin la buget”, a spus Timis.

Presedintele asociatiei a punctat ca, din cauza evaziunii fiscale ridicate, „toata zona de agricultura este nebancarizata, bancile au bani, dar nu au cui sa-i dea”, problema care ar putea fi rezolvata daca Guvernul ar reduce TVA la 9% cat mai repede, inainte de inceputul anului viitor, cum prevede proiectul Codului Fiscal.

„in momentul cand toata lumea este cu 9%, nu mai sunt tentati sa faca prostii pentru ca nu mai merita, miza este mica si atunci oamenii incep sa creasca business-urile si pot sa imprumute bani sa-si dezvolte afacerile. Este ca un carusel, daca nu se intampla ceva mai rapid cu acest TVA de 9%. si apoi, este o ocazie buna sa demonstram ca se va relansa nu numai agro-industria, ci toata economia”, a adaugat Timis.

El apreciaza ca, in plus, evaziunea fiscala se va reduce cu 60% pana la 80% atat la carne si produse din carne, cat si pe segmentele de lactate si legume-fructe.

Astfel, cele trei organizatii solicita premierului in scrisoarea deschisa „mentinerea deciziei initiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentru carne si preparate din carne in cursul anului 2015 si aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurand astfel incasari mai mari la bugetul de stat si oferind un bun exemplu si pentru celelalte produse”.

Ponta a declarat luni ca Guvernul va dispune saptamana viitoare de toate cifrele necesare pentru a decide diminuarea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, sau scaderea TVA la produse alimentare de baza, de la 24% la 9%.

El a anuntat recent ca Executivul intentioneaza sa decida in aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adaugata, urmand sa stabileasca ce varianta va aplica.

Vineri, Ponta a precizat ca datele estimate pentru trimestrul I indica un excedent bugetar de 1,5 miliarde lei, in conditiile in care constructia bugetara prevedea un deficit de 6 miliarde lei, adaugand ca pentru Romania, tara care vrea sa se dezvolte, excedentul bugetar nu este neaparat un lucru bun.

El a argumentat astfel ca Guvernul are posibilitatea sa diminueze cota standard de TVA de la 24% la 20% sau sa introduca TVA de 9% pentru produse alimentare de baza, incepand cu luna iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here