Proprietarul City Mall Bucuresti a cerut insolventa

0
1223
city-mall

city-mallVictoria Holding, care detine City Mall Bucuresti, a cerut vineri insolventa in instanta, dupa ce actionarii firmei au anuntat ca au dificultati in rambursarea unui credit de 40 de milioane de euro contractat de la Bank Austria. Termenul de judecata a dosarului este marti, 2 noiembrie.

 

Victoria Holdings, prin care fondul australian de investitii APN European Retail Trust detine City Mall din Bucuresti, a anuntat in octombrie ca are dificultati in a rambursa o datorie de 40 milioane de euro catre Bank Austria , scadenta in noiembrie, si ca renegociaza termenii contractului de credit.

Fondul de investitii trebuie sa ramburseze in noiembrie 40 milioane de euro dintr-un credit de la Bank Austria (divizia austriaca a UniCredit). APN European Retail Trust a cumparat in 2006 mall-ul cu 103,5 milioane de euro.

„Anumiti termeni din contractul de imprumut au fost incalcati. in consecinta creditul este in default (incapacitate de plata, n.r.)”, se arata intr-un raport al APN.

Centrul comercial a fost evaluat la jumatatea anului la 35,4 milioane de euro, in conditiile in care in iunie 2009 valoarea City Mall era stabilita la 51,6 milioane de euro, ceea ce inseamna o depreciere de 31% intr-un an. Fata de pretul de achizitie, din 2006, City Mall a pierdut 66% din valoare.

„Victoria Holdings continua negocierile cu finantatorul pentru a agrea termeni satisfacatori pentru extinderea imprumutului. Aceste discutii nu s-au finalizat pana la data emiterii acestui raport. Compania mama acopera serviciul datoriei City Mall in cuantum de maxium 10 milioane de euro (25% din valoarea datoriei, n.r.)”, se mentioneaza in raport.

Fondul australian APN European Retail Trust a obtinut in primele sase luni venituri din inchirierea centrului comercial City Mall din Bucuresti de doar 308.000 euro, de peste zece ori mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Operational s-a inregistrat o scadere cu 91% a veniturilor din chirii obtinute din City Mall Romania, din cauza reducerii chiriei, pierderii unei parti din chiriasi si a expirarii unor contracte de inchiriere”, se mentioneaza in raportul fondului.

Astfel, din chiria de baza s-a pierdut 1,6 milioane de euro ca urmare a plecarii unor retaileri din cadrul centrului, in timp ce restul perderii provine din reducerile de chirii aplicate celor care au ramas in mall.

Potrivit raportului, gradul de ocupare al City Mall a scazut in iunie la 80%, de la 90% un an mai devreme.

APN European Retail Trust este al treilea proprietar al City Mall, amplasat in zona Eroii Revolutiei. Fondul australian a preluat la sfarsitul anului 2006 centrul comercial de la firma Victoria Holding, detinuta de un grup de investitori britanici.

La randul sau, grupul de investitori achizitionase mall-ul cu mai putin de un an inainte, pentru 46 milioane de euro, de la dezvoltatorul proiectului, Jaguar Development, controlat de oameni de afaceri greci si israelieni.

Complexul are o suprafata totala de 38.000 de metri patrati, dintre care 19.000 mp reprezinta spatii inchiriabile, si a fost deschis in urma cu patru ani, in urma unei investitii de 35 milioane de euro. Centrul comercial cuprinde 80 de magazine, o zona de cafenele si restaurante, precum si un cinematograf operat de compania City Cinema.

APN European Retail Trust a investit 13 milioane euro pentru constructia unei parcari cu o suprafata de 31.000 de metri patrati, langa mall, care va cuprinde si o zona comerciala.

Fondul de investitii este detinut de APN Funds Management Limited, cu sediul central in Australia. Fondul este activ in Europa Centrala si de Sud, avand un portofoliu evaluat la la sfarsitul primului semestru la 566 milioane de euro. (Sursa: Mediafax)
Sursa foto: ArhivaFoto.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here